Boxtelaar Jan Juffermans was een van de leden van de Werkgroep Voetafdruk Nederland die online een petitie aanbood aan Kamer en kabinet.
Boxtelaar Jan Juffermans was een van de leden van de Werkgroep Voetafdruk Nederland die online een petitie aanbood aan Kamer en kabinet. Foto: Albert Stolwijk, 2016.

Voetafdruk Nederland pleit voor CO2-budget

Algemeen

Boxtelaar Jan Juffermans bood dinsdag 11 januari samen met Quintijn Hoogenboom van de Werkgroep Voetafdruk Nederland (WVN) online een petitie  aan in Den Haag. Bij de Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat wordt gepleit voor invoering van CO2-budgettering voor alle gebruikers van fossiele brandstof in Nederland, zowel burgers als bedrijven en overheid.

Met de petitie streeft WVN naar een eerlijke en effectieve manier om de samenleving actief en creatief te betrekken bij de enorme uitdaging om in acht tot tien jaar te kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs en Glasgow. ,,Met de huidige plannen gaat dat zeer waarschijnlijk niet meer lukken, en zeker niet rechtvaardig”, aldus Juffermans. Het model is in Engeland al verder uitgewerkt en heet Tradable Energy Quota (TEQ).

Onlangs deed TNO onderzoek naar het mogelijke draagvlak voor een dergelijk model. Op voorwaarde dat ook het bedrijfsleven in de aanpak op een gelijkwaardige manier meedoet, zou ruim twee derde van de Nederlandse bevolking er positief over zijn. Budgettering bevordert namelijk een rechtvaardige en evenwichtige verdeling van lusten en lasten over alle gebruikers, veel beter en eerlijker dan prijsmaatregelen, die overigens wel aanvullend kunnen werken. 

Op 12 december 2021 hield David van Reybrouck in de vijftigste Huizingalezing in Leiden een sterk pleidooi voor geïndividualiseerde emissierechten, een CO2-budget, met het TEQ-model als voorbeeld. Hij noemt dit ‘het grote idee waar iedereen op zit te wachten’. De indieners van de petitie ondersteunen het pleidooi van Van Reybrouck volledig.

Het op deze wijze reduceren van het fossiele energieverbruik door de maatschappij als geheel zal bovendien positieve effecten hebben op bijvoorbeeld de biodiversiteit en de luchtkwaliteit, denkt de WVN. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 2 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 3 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 17 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 19 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 20 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 22 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 23 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 28 mrt, 08:00