Afbeelding

Vion bouwt toch geen extra hoge schoorsteen

Algemeen

Er komt toch geen 40 meter hoge schoorsteen bij Vion. Het effect van de maatregel die het bedrijf op Ladonk wilde nemen om de stankoverlast van de slachterij in Boxtel terug te dringen, zou bij nader inzien ‘verwaarloosbaar’ zijn. 

De extra hoge schoorsteen was een van de maatregelen die voortkwam uit geuronderzoek door Witteveen+Bos uit 2020. Op initiatief van de gemeente schakelde Vion het adviesbureau in om tot een pakket aan oplossingen te komen die de geuroverlast in Boxtel terug moest dringen. Een daarvan was de schoorsteen die de lucht uit de slachterij beter zou verspreiden waardoor de nare geurtjes verminderden.

Op verzoek van Omgevingsdienst Brabant Noord is er een aanpassing op het rapport van Witteveen+Bos gekomen. Er zijn bovendien nieuwe metingen verricht. Dit alles na een kritische blik van de klankbordgroep die werd opgericht, bestaande uit de omwonenden, gemeente, omgevingsdienst en waterzuiveringsbedrijf Hydrobusiness. 

Omwonenden laten in een persverklaring die Vion vandaag zelf naar buiten bracht, weten nog steeds niet tevreden te zijn. ,,Elk overleg brengt ons echter een stapje verder. Op ons verzoek is ook Hydrobusiness aangesloten in de klankbordgroep. De activiteiten van HydroBusiness kunnen namelijk ook geur veroorzaken. We doen dit in onze eigen tijd en merken dat onze bijdragen verschil maken, al zouden we het liefst morgen alles opgelost zien,” aldus Jos Hermans (bewoner van Stapelen) namens de klankbordgroep. 

Vion ziet de schoorsteen niet meer als optie en gaat zich nu beraden op andere oplossingen om de geurbelasting op Boxtel te verlagen. Er zijn sinds het rapport van Witteveen+Bos al diverse maatregelen genomen door de slachterij. Zoals het verladen van slachtbloed dat eerst aan de spoorzijde gebeurde en nu op het binnenterrein. Ook worden werknemers geseind als deuren blijven openstaan van ruimtes waar stank vandaan komt en de ventilatoren op de plek waar de veewagens met varkens wachten, blazen de lucht nu richting Vion.

Lees morgen meer over de maatregelem van Vion Brabants Centrum en de app Ons BC. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Bovenaanzicht van het verbouwingsplan van de Feestwinkel.
'Eerst vergunning, dan pas verbouwen' Algemeen 1 uur geleden
De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 2 uur geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 4 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 4 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 5 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 7 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 8 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 23 uur geleden