Afbeelding

‘Leergeld voorkomt psychische klachten’

Algemeen

Oud-staatssecretaris Jette Klijnsma feliciteerde dinsdag hoogstpersoonlijk Stichting Leergeld Nederland vanwege haar 25-jarig bestaan. Klijnsma was werkzaam op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en tweemaal staatssecretaris onder kabinet Bakenende IV en Rutte II. Door haar inzet en empathie voor kinderen met ouders die geldzorgen hebben, zijn de zogeheten Klijnsma-gelden in het leven geroepen. Anno 2021 is dit geld, ook in Boxtel, nog steeds broodnodig.

Als voormalig wethouder in Den Haag zag Klijnsma al dat enorm veel kinderen van ouders met een kleine portemonnee niet eens een winterjas konden kopen. Dat ze niet mee konden op schoolreis, geen schoolspullen konden aanschaffen en niet mee konden doen aan een sport. Deze kinderen stonden letterlijk aan de zijlijn.

Door het kabinet-Rutte II ( 2012-2017) moest ingrijpend bezuinigd worden. Klijnsma heeft toen aangegeven dat er niet meer bezuinigd mocht en kon worden op kinderen die in armoede leefden. Er is toen besloten om jaarlijks 100 miljoen uit te trekken voor deze grote doelgroep. De zogeheten Klijnsma-gelden. 85 miljoen hiervan wordt jaarlijks verdeeld over de gemeenten in Nederland.

Tien miljoen wordt verdeeld over de stichtingen Leergeld, Jarige Job en Kinderhulp alsmede het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds. Het doel hierbij is volgens Klijnsma, dat gemeenten en deze stichtingen nauw moeten samenwerken omdat vaak in een zelfde periode alles tegelijk aangeschaft of betaald moet worden.

WELZIJNSFONDS BOXTEL

In Boxtel bestaat het zogeheten Welzijnsfonds. Hier kan men terecht voor financiële ondersteuning op het gebied van sport, cultuur en recreatie. Stichting Leergeld Boxtel springt bij, daar waar het Welzijnsfonds niet alles vergoedt. En dat is nodig, dat ervaart ook Radjesh G. Algoo uit Boxtel: ,,Ik zie Stichting Leergeld Boxtel niet als een instantie, maar als een groep hele menselijke mensen die problemen zien en deze willen oplossen.”

Algoo heeft hele prettige ervaringen met de stichting. ,,Ik heb twee kinderen. Daar waar het echt niet anders kan, vraag ik ondersteuning van Leergeld. Tegen mijn kinderen zeg ik vaak; je mag het nooit vergeten, straks is een stukje van jouw diploma van Leergeld Boxtel!” 

RESPECT VRIJWILLIGERS

De Boxtelaar heeft respect voor de vrijwilligers van Leergeld: ,,Wat zij doen is enorm belangrijk. Alle kinderen tellen voor hen mee. Ouders kunnen veel stress ervaren door het feit dat hun kind niet mee kan doen in de maatschappij. Die willen juist dat het hun kinderen aan niets ontbreekt. Leergeld voorkomt hierdoor ook vaak psychische klachten bij ouders en kinderen. Geldzorgen maken ziek. En wie weet zit er straks wel een profvoetballer onder de kinderen die dankzij Leergeld diens talent heeft mogen ontdekken. Of studeren straks kinderen af die professor worden of president of IC-arts.”

Voor meer informatie: https://www.leergeld.nl/boxtel/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 13 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 15 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 20 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 21 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 22 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 18 apr, 17:30
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 18 apr, 15:46