Hettie van der Ven geflankeerd door Oezbeekse vrouwen. (Foto: eigen collectie).
Hettie van der Ven geflankeerd door Oezbeekse vrouwen. (Foto: eigen collectie). Foto: Collectie Hettie van der Ven

Reizen kan iedereen, weet Hettie na 100 landen

Algemeen

Journaliste Hettie van der Ven uit Liempde is gek op reizen. In 2019 bezocht ze haar honderdste land. Na deze mijlpaal vond de schrijfster het tijd voor een boek. En dat is inmiddels af. Reizen? Dat kan iedereen! heet het 160 pagina’s tellende bundel. Die presenteert zij dinsdag 30 november aan het publiek in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd.

Van der Ven (47) is geboren en getogen in Boxtel. Tot haar zestiende jaar speelde haar leven zich redelijk beschermd af; achter de poort van het ouderlijk huis aan de Eindhovenseweg, waar haar vader een fietsenzaak had. Voor reizen was tijd noch aandacht. Maar zoals bekend heeft de journaliste dat ruimschoots ingehaald. Hoewel Van der Ven met veel plezier alweer jaren in Liempde woont, trekt ze nog regelmatig de wereld in.

Het boek gaat over de honderd landen die de journaliste bezocht en wat ze daar meemaakte. Denk daarbij aan verhalen die titels dragen als ‘Illegaal in Angola’, ‘Oververhit in Griekenland’, ‘Herdenkend in Kirgizië’ en zo nog 97 avonturen meer in het buitenland. Met haar schrijfwerk laat Van der Ven zien dat iedereen een expeditie kan ondernemen. Ver weg, dicht bij huis. Met een groot of juist klein budget. Fit of minder fit.

LEVENSLESSEN

De maakster spreekt uit ervaring. Naast dat reizen haar niet met de paplepel is ingegoten, heeft zij een slechte conditie, serieus overgewicht en moet Van der Ven insuline spuiten. De ondertitel van het boek luidt dan ook ‘Op avontuur in honderd landen mét diabetes en overgewicht, maar zonder afritsbroek en selfiestick’. Een afritsbroek staat haar namelijk niet en selfies vindt ze stom.

Tijdens het reizen, deed Van der Ven naar eigen zeggen haar meest waardevolle levenslessen op. Die tekende ze op met haar scherpe, soms licht vileine en vaak verwonderde pen. Alle avonturen die de Liempdse beleefde, zijn voorzien van in totaal honderden foto’s.

*  *  *

De boekpresentatie op 30 november is gratis te bezoeken. Inloop is vanaf 18.00 uur, de lezing door Van der Ven start een half uur later. Aanmelden is verplicht. Dat kan via hettie@wereldtekst.nl. Bij de deur vindt een coronacheck plaats. De hardcover is te bestellen via uitgever www.picturespublishers.nl en kost 22,50 euro.

OP DE FOTO: Hettie van der Ven geflankeerd door Oezbeekse vrouwen. (Foto: eigen collectie).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 30 minuten geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 1 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 2 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 14 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 16 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 17 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 20 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 20 uur geleden