Het Liempdse oorlogsmonument David & Goliath in het Concordiapark werd op 5 mei 1956 onthuld. (Collectie: stichting Kèk Liemt).
Het Liempdse oorlogsmonument David & Goliath in het Concordiapark werd op 5 mei 1956 onthuld. (Collectie: stichting Kèk Liemt). Foto: Kèk Liemt

Oorlogsverhalen krijgen aandacht in Liempde

Algemeen

Anekdotes uit oorlogsjournaals en dagboeken, verhalen over bijzondere plekken. Gastvrij Liempde-gidsen Harrie Raaijmakers en Arnold van den Broek brengen zondag 17 oktober de geschiedenis van de Tweede Oorlog onder de aandacht tijdens een fietsexcursie langs de bevrijdingsroute van Liempde. 

De gidsen nemen de deelnemers aan de excursie mee op de route die de bevrijders van Boxtel en Liempde hebben gevolgd in oktober 1944. Beide plaatsen werden 24 oktober bevrijd door de 2nd Seaforth, onderdeel van de Schotse 51ste Highland Division. De buurtschap Kasteren was zelfs een dag eerder in handen van de geallieerden.

SCHOTTEN

Onderweg stoppen de gidsen en deelnemers op diverse plaatsen om in het landschap bijzondere locaties te bespreken en anekdotes te verhalen. Deze komen uit de oorlogsjournaals, documenten en dagboeken van de Schotten. 

De groep fietsers vertrekt om 10.00 uur bij D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. Voorafgaand aan het vertrek kan het deelnamebedrag van vijf euro per persoon worden betaald aan de balie in het bezoekerscentrum. Dit is inclusief een kopje koffie of thee na afloop bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd. Voor leden van Erfgoedvereniging Liempde bedragen de kosten op vertoon van hun lidmaatschapskaart twee euro per persoon. Aanmelding vooraf is niet nodig. Bij D’n Liempdsen Herd wordt bij binnenkomst een coronacheck gedaan. 

LEZING

Op maandag 25 oktober komt geschiedenisdocent Dirk Paagmans uit Vught naar D’n Liempdsen Herd voor een lezing over Market Garden en de bevrijding van onder andere Boxtel en Liempde. De zaal is open vanaf 19.00 uur, de lezing start om 19.30 uur. Deze lezing wordt georganiseerd door Erfgoedvereniging Kèk Liemt en is gratis toegankelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Magisch rondje varen in het donker tijdens Boxtel by Night Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Scouting Boxtel werft bestuursleden Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Heikant in Esch krijgt een nieuwe asfaltdeklaag Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Zoektocht naar oude filmbeelden Ave Maria Algemeen 9 uur geleden
Logo
Afbeelding
Liempdse maakt podcast uit liefde voor amateurtoneel Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
La Dolce Vita in Bruisend Centrum Boxtel Algemeen gisteren
Afbeelding
Gidsen gaan nog twee keer extra op pad Algemeen 13 aug, 16:00
Afbeelding
Publiek welkom bij Fruitdag Groot Duijfhuis Algemeen 13 aug, 14:53