De omslagen van de vijfdelige reeks Oorlogsherinneringen Gemonde 1940-1945.
De omslagen van de vijfdelige reeks Oorlogsherinneringen Gemonde 1940-1945. Foto: eigen collectie

Gemonde bundelt oorlogsherinneringen

Algemeen

De werkgroep Bevrijding Gemonde is klaar met een vijfdelige reeks van plaatselijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Belangstellenden kunnen ervoor intekenen; nadien worden de boekjes gedrukt. 

‘Onze geschiedenis laat zich op vele manieren vertellen. Vaak doen we dat met jaartallen, aantallen of tijdvakken. Toch is er vaak geen betere manier om de geschiedenis tot leven te laten komen dan met verhalen. Verhalen uit overleveringen of van ooggetuigen die een beeld schetsen en een gevoel geven van hoe het toen was’. Zo begint Peter Raaijmakers, wethouder erfgoed van de gemeente Sint-Michielsgestel, zijn voorwoord in de vijf bundels Oorlogsherinneringen Gemonde 1940-1945 die zijn samengesteld en worden uitgegeven door de werkgroep Bevrijding Gemonde.

VERZAMELEN

In aanloop naar de herdenkings van 75 jaar bevrijding in 2019 ontplooide de Gemondse werkgroep diverse activiteiten. Eén daarvan was het verzamelen en opschrijven van oorlogsverhalen die betrekking hadden op gebeurtenissen in en om Gemonde tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Een veel gehoorde uitspraak was altijd: ‘In Gemonde is tijdens de oorlog niks gebeurd’. Ten dele zit daar een kern van waarheid in, want het grote oorlogsgeweld bleef het dorp bespaard. Wie echter de verhalen leest in de vijf delen Oorlogsherinneringen Gemonde 1949-1945, komt echter tot de ontdekking dat er zich best een en ander heeft afgespeeld.

INTEKENEN

Vanaf vrijdag 15 oktober liggen de vijf delen voor een periode van drie weken ter inzage bij Uw Vakzaak Schellekens aan de Dorpstraat 39 in Gemonde. Belangstellenden kunnen daar een bestelling plaatsen. De prijs voor één deel bedraagt zes euro. Voor twee of meerdere delen bedraagt de prijs vijf euro per deel. Na de intekenperiode worden de bestelde Oorlogsverhalen Gemonde 1940-1945 gedrukt en krijgt men bericht wanneer de bestelling kan worden opgehaald.

Eerder publiceerde de werkgroep een fiets- en wandelboekje en de Dorus de Bie Bevrijdingswandelroute. Deze boekjes, met routebeschrijving en (oorlogs-)verhalen op locatie, zijn ook te koop in de winkel van Schellekens.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Magisch rondje varen in het donker tijdens Boxtel by Night Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Scouting Boxtel werft bestuursleden Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Heikant in Esch krijgt een nieuwe asfaltdeklaag Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Zoektocht naar oude filmbeelden Ave Maria Algemeen 9 uur geleden
Logo
Afbeelding
Liempdse maakt podcast uit liefde voor amateurtoneel Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
La Dolce Vita in Bruisend Centrum Boxtel Algemeen gisteren
Afbeelding
Gidsen gaan nog twee keer extra op pad Algemeen 13 aug, 16:00
Afbeelding
Publiek welkom bij Fruitdag Groot Duijfhuis Algemeen 13 aug, 14:53