Afbeelding

Kasteel Stapelen zet poort weer open voor Sinterklaas

Algemeen

De poort van kasteel Stapelen gaat dit jaar weer open om Sinterklaas en zijn gevolg van schoorsteenpieten te ontvangen. Na een jaar stilte waarbij de goedheiligman geen kinderen fysiek mocht ontvangen, is dat nu wel weer mogelijk. Wim Ketelaars van Stapel op Sint is blij dat kasteeleigenaar Xander van Mierlo een deel van de waterburcht weer beschikbaar stelt aan de snoepgoedfilantroop.

De voorbereidingen voor het grootse kinderfeest zijn al in volle gang. ,,Natuurlijk houden we de coronaregels in de gaten, maar zoals het nu ernaar uitziet, mogen we weer meer”, vertelt Ketelaars.

Waar de Sint vorig jaar nog met een tourbus door Boxtel, Liempde en Lennisheuvel trok, kan zijn ontvangst nu weer plaatsvinden zoals voorheen. Voor Boxtel is de intocht zondag 14 november, voor de andere dorpen wordt later de datum bekendgemaakt. Tussen de aankomst van de goedheiligman en zijn vertrek uit het kasteel na 30 november krijgen doordeweeks de kinderen uit de groepen 1, 2 en 3 van alle basisscholen uit de gemeente Boxtel de kans om de tijdelijke verblijfplaats van Sinterklaas te bezoeken. 

De weekendopenstellingen komen echter wel te vervallen. ,,Dat komt omdat we een ruimte minder ter beschikking hebben. Voorheen konden we de groepjes goed verdelen en bleef de wachttijd buiten nog beperkt. Nu er een kamer wegvalt, verwachten we een te grote drukte en lange wachtrijen en dat is voor niemand leuk”, legt Ketelaars uit. Hij vervolgt: ,,Daar doen we wel iets anders voor in de plaats. Zo was de toertocht vorig jaar zo’n succes dat we die gaan herhalen en uitbreiden. We zijn nog in overleg met alle andere sinterklaascomités voor een definitieve datum.” 

Daarnaast staat het centrum van Boxtel zondag 28 november volledig in het teken van de goedheiligman. De vriendelijke bisschop is die middag natuurlijk aanwezig, maar ook zijn schoorsteen- en muziekpieten zijn op diverse plekken in het centrum te vinden. Ketelaars: ,,Bij iedere piet kunnen de kinderen spelletjes doen of een andere leuke activiteit. Denk aan de postpiet waar de jeugd brieven voor de Sint kan afgeven of een bakkerspiet die pepernoten maakt. We steunen hiermee ook graag het Bruisend Centrum Boxtel.”

SCHOORSTEEN

Vorig jaar nam Stapel op Sint een duidelijk standpunt in rondom de discussie over de kleur van de pieten. Na een gesprek met enkele leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die op veel plekken in Nederland demonstreerde bij sinterklaasactiviteiten, besloot de organisatie dat Boxtel voortaan schoorsteenpieten zou hebben. ,,We blijven ook bij dat standpunt, daar is geen discussie meer over mogelijk. Qua reacties is de overgang ook geruisloos gegaan. Er was een vrijwilliger dit eerlijk aangaf dat hij moest wennen aan het idee en dat hebben wij gerespecteerd. Maar verder is dit een unanieme beslissing geweest van zowel ons als organisatie als alle schoolbesturen in Boxtel en de gemeente.”

Ketelaars geeft aan dat kinderen ook weinig van de hele transitie hebben gemerkt: ,,Je vertelt het verhaal net wat anders. Het gaat hen uiteindelijk om het grote plaatje en de sfeer eromheen.”

Met die sfeer zal het in november ook wel goed komen, want het Boxtelse kasteel wordt weer helemaal versierd in sinterklaasstijl waar de organisatie veel moeite in steekt. Ketelaars: ,,Het kost de vrijwilligers veel tijd, maar met de fantastische hulp van de Vrienden van de Sint, is dit evenement altijd zo’n mooie tijd, dat maakt alles goed.”

OP DE FOTO: Naast de intocht, staat er ook dit jaar weer een rondrit per bus op het programma. Dat is het alternatief voor de weekendsluiting van kasteel Stapelen. (Foto: Peter de Koning).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 2 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 4 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 6 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 8 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 9 uur geleden
Enthousiast begonnen zo'n beetje alle basisschoolleerlingen van Boxtel aan de Koningsspelen in sportpark Munsel. Daar waren na de gezamenlijke opening verschillende sporten en spellen.
Koningsspelen afgelast Jeugd 11 uur geleden
Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 15 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 17 apr, 16:03