Afbeelding
Foto: Pexels via Pixabay

Zakelijke mededeling: Hoe vraag je bewindvoering aan?

Algemeen

Bewindvoering aanvragen? Ga naar rechtspraak.nl. Op die website vind je formulieren die je moet invullen en daarna moet opsturen naar de rechtbank. Tevens wil de rechtbank weten welke bewindvoerder het bewind gaat voeren. Vervolgens ontvang je een uitnodiging voor een besloten zitting. Tijdens deze zitting stelt de rechter een aantal vragen en komt hij daarna met het oordeel. Je mag voor jezelf of voor iemand anders bewindvoering aanvragen. Het betekent dat een ander ook voor jou bewindvoering kan aanvragen. Het kan iemand zijn uit je omgeving (partner, familielid, etc.) of bijvoorbeeld een verzorginginstelling of de Officier van Justitie. 

Ingrijpende maatregel

Onder bewindvoering komen te staan is heel ingrijpend voor het dagelijkse leven. Als je onder bewind staat, beschik je niet meer of je eigen geld en vermogen. Dit is dan in het beheer van de bewindvoerder. Vanwege de impact gaat de rechter niet zomaar akkoord met de aanvraag voor bewindvoering. Vaak stelt hij zich terughoudend op in zulke gevallen.  Bewindvoering wordt ook wel gezien als laatste redmiddel. Er moeten daarom hele goede redenen zijn, wil iemand in aanmerking komen voor bewindvoering. Meer weten over bewindvoering? Zoek dan eens op ‘bewindvoering’ in combinatie met jouw woonplaats. Bijvoorbeeld: bewindvoering Rotterdam.

Voor wie is bewindvoering?

Bewindvoering is een maatregel voor mensen die niet zelf hun geldzaken kunnen beheren. Denk hierbij aan mensen met dementie, een lichamelijke of geestelijke beperking of mensen met een verslaving. Daarnaast helpt bewindvoering mensen die te maken hebben met serieuze schulden. Bewindvoering neemt mensen tegen zichzelf in bescherming. Het is de bewindvoerder die alle geldzaken regelt. Hij moet hiervoor ieder jaar rekening en verantwoording afleggen aan de rechtbank. Het is echter niet zo dat een bewindvoerder schulden aflost. Dat is een misverstand dat weleens voorbij komt, maar schuldsanering behoort niet standaard tot het takenpakket van een bewindvoerder.

Ontevreden over huidige bewindvoerder?

Gedurende de bewindvoering kun je ontevreden raken over de samenwerking met de bewindvoerder. Een vervelende constatering waarvoor oplossingen zijn. Een ander bewindvoerderskantoor mag advies geven en een second opinion uitvoeren om de kwaliteit van de dienstverlening te checken. Daadwerkelijk overstappen naar een andere bewindvoerder is toegestaan. Hiervoor moet de rechter wel toestemming geven en moet de reden voor de switch glashelder zijn. Een reden die de samenwerking beperkt, zou een goede kunnen zijn. Weeg een overstap hoe dan ook goed af. Een switch kan ook resulteren in nadelen. Meer informatie over overstappen? Zoek eens op ‘overstappen bewindvoerder’.

Aanbod bewindvoerders

Het aanbod bewindvoerders in Nederland is groot. Eén van de kantoren is Opordebewindvoering.nl. Dit kantoor kiest voor een persoonlijke benadering en richt zich op kwetsbare en hulpbehoevende mensen. De focus ligt op financiële zorgverlening, waarbij inzicht geven en coaching twee belangrijke punten zijn. Opordebewindvoering.nl heeft als uiteindelijke doel dat mensen financieel zoveel mogelijk zelfredzaam worden. Ook bij mensen die onder beschermingsbewind staan, hoopt Opordebewindvoering.nl zo spoedig mogelijk financiële onafhankelijkheid te realiseren. Het kantoor draait op twee fiscaal juristen. Beiden bezitten een master studie fiscaal recht en hebben ruime ervaring in de financiële (zakelijke) dienstverlening.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Het Podiumbeest: laatste show Van de Veerdonk in De Serenade Algemeen 1 uur geleden
Logo
Afbeelding
Boxtel geniet van Dommeltheater Algemeen 16 uur geleden
Logo
Afbeelding
‘Fijn je buren beter te leren kennen’ Algemeen 16 uur geleden
Logo
Afbeelding
Leerlingen JRL mogen weer op expeditie naar Bolivia Algemeen 18 uur geleden
Logo
Afbeelding
Halloweentocht heeft engerds nodig Algemeen 20 uur geleden
Logo
Afbeelding
Ondernemers Croonpassage brengen leven in de brouwerij Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Muziek in kunstcafé Coupé Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Dinoplaatjes sparen bij supermarkt Plus Algemeen 24 sep, 16:21