Afbeelding

Zakelijke mededeling: Hoe kun je lampen schoonmaken?

Algemeen

Hoe kun je lampen schoonmaken? De zomer is er weer, en als je net als miljoenen anderen bent, heb je waarschijnlijk de neiging om je huis op te ruimen en grondig schoon te maken voordat het warme weer echt begint in Nederland. Wanneer je hier last van hebt, zorg er dan voor dat je je lampen niet mist! Stoffige, vuile gloeilampen kunnen de lichtopbrengst bijvoorbeeld tot 30 procent verminderen, dus het is de moeite waard om je verlichting zelf goed schoon te maken. Eigenlijk is het nog beter om de gloeilampen in je woning te vervangen voor LED verlichting, maar ook dit zal schoongemaakt moeten worden. Bekijk alle Bekijk alle lavalampen ook in je huis en reinig ze als dit nodig blijkt te zijn. Dit is mogelijk met behulp van dit artikel.


Laat de lampen afkoelen Natuurlijk wil je beginnen met het uitschakelen van de stroom naar elke lamp die je van plan bent schoon te maken. Laat alle hete bollen wel eerst volledig afkoelen voordat u ze gaat hanteren. Als je eenmaal je vuilste lampen hebt laten afkoelen, beslis dan of het gemakkelijker is om ze in hun lampen schoon te maken of ze eerst uit het stopcontact te halen. Dit hangt af van waar het armatuur is en of het veilig voor je is om het in het armatuur schoon te maken. Het verwijderen van een lamp van een plafondlamp is bijvoorbeeld waarschijnlijk veiliger dan voor een langere tijd op een ladder te staan en de lamp zo schoon te maken.

Benodigdheden

Om te beginnen met het schoonmaken van je lampen moet je dus eerst ze af laten koelen. Mogelijk moet je een paar lampen verwijderen uit de armaturen, al is dit niet altijd nodig. Nadat je dit gedaan hebt denk je mogelijk dat je voorbereiding klaar is, maar helaas is dat niet het geval. Het is immers ook belangrijk om de benodigdheden te regelen die je nodig hebt voor het schoonmaken van de verlichting in je huis. Zo zul je zeker een zachte en pluisvrije doek nodig hebben, al kun je hiervoor ook een plumeau gebruiken. Daarnaast zul je water moeten gebruiken voor het reinigen van de lampen. Eventueel kun je ook nog voor een ladder of krukje zorgen zodat je alle lampen kunt bereiken.

Beste reinigingsmethode

Zodra je je lamp bij de hand of de verlichting binnen handbereik heeft, moet je beslissen wat de beste reinigingsmethode is. Als de lamp maar een beetje stoffig is, volstaat een eenvoudige veeg met een zachte doek of een plumeau in principe. Maar als je lamp erg oud is of in een drukke, vaak vuile omgeving zoals een garage of werkplaats geplaatst is, moet je wellicht je doek nat maken met wat water voordat je begint met het schoonmaken van de lamp. Wrijf gewoon met je natte doek over de lamp en veeg op deze manier voorzichtig vuil en stof op. Over het algemeen zul je geen andere schoonmaakmiddelen nodig hebben om de verlichting in je huis goed te reinigen.
Droge doekVoor elke lamp is schoonmaken met een droge doek of plumeau de veiligste manier om te voorkomen dat er water in de elektrische onderdelen van de lamp komt. Als je toch een natte doek gebruikt, zorg er dan voor dat de lamp helemaal droog is voordat je hem weer in het armatuur plaatst. Bij fluorescerende lampen moet je bovendien extra voorzichtig zijn, ze bevatten namelijk kwik. Dit kan schadelijk zijn voor mens en dier als de verlichting kapot gaat. Gebruik ook nooit een reinigingsspray of -vloeistof bij het schoonmaken van de lampen in je woning. Dit kan namelijk brand of kortsluiting veroorzaken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 5 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 6 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 7 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 8 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 9 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 9 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 11 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 13 uur geleden