Bewoners van De Blauwverver zijn de grote bomen langs het pad achter hun woningen spuugzat. Links het schoolplein van basisschool De Beemden. (Foto: Henk van Weert).
Bewoners van De Blauwverver zijn de grote bomen langs het pad achter hun woningen spuugzat. Links het schoolplein van basisschool De Beemden. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

‘Gezonde bomen rooien heeft niet onze voorkeur’

Algemeen Boxtel Oost (c) Nieuws (c)

Alle klachten ten spijt gaat de gemeente Boxtel de bomen naast het voetpad tussen De Blauwverver en basisschool De Beemden in Boxtel-Oost niet vervangen door exemplaren die minder overlast geven. Omwonenden klagen al langere tijd over onder meer worteldruk, verstopte goten en schaduw die ervoor zorgt dat er geen zonnepanelen op de daken kunnen liggen.

De fractie Balans sprong voor de bewoners van De Blauwverver in de bres en vroeg enkele weken geleden aan het college van B en W naar de mogelijkheid om de betreffende bomen te kappen of te vervangen. Dat gaat volgens het gemeentebestuur te ver. ,,De bomen zijn belangrijk voor de leefbaarheid op het schoolplein van basisschool De Beemden. Het heeft niet onze voorkeur om gezonde bomen te rooien en de aangevoerde argumenten geven onvoldoende aanleiding om ons standpunt te wijzigen”, antwoordde het college afgelopen week.

De klacht dat bewoners nooit een reactie kregen op eerdere brieven en mails weerlegt de gemeente. Het ging steeds om individuele vragen en die zijn beantwoord, aldus B en W.

Het dagelijks bestuur van de gemeente Boxtel geeft aan dat er binnen het huidige beleid aan De Blauwverver niet gekapt kan worden omwille van het plaatsen van zonnepanelen. Schaduw is onvoldoende reden voor de kettingzaag. ,,Pas als de bomen aantoonbare behoorlijke schade aan particuliere eigendommen geven, komen we mogelijk tot een andere conclusie.”

Dat er onlangs in dezelfde buurt (tussen De Papiermaker en het Apollopad) wel enkele bomen zijn omgezaagd, komt volgens het college omdat deze over en tegen de naastgelegen woningen groeiden en voor schade zorgden. Hier komen in het najaar nieuwe bomen voor terug.

BOMENBELEIDSPLAN

Overigens hoopt het college aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar een vernieuwd bomenbeleidsplan aan de gemeenteraad voor te leggen. Dat staat al jaren op de rol, maar het kwam er maar niet van. De reden? Een verschil van inzicht in het vorige college van B en W, onthulde scheidend wethouder Herman van Wanrooij (INbox) in een afscheidsinterview dat deze krant in november vorig jaar publiceerde.

FOTO: Bewoners van De Blauwverver zijn de grote bomen langs het pad achter hun woningen spuugzat. Links het schoolplein van basisschool De Beemden. (Foto: Henk van Weert).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 7 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 9 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 14 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 15 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 16 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 18 apr, 17:30
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 18 apr, 15:46