Onder meer via de WSD kunnen mensen met een handicap weer participeren in de samenleving. Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de uitkeringsmogelijkheden in de participatiewet bleef vorig jaar gelijk ten opzicht van 2019. (Foto: eigen collectie).
Onder meer via de WSD kunnen mensen met een handicap weer participeren in de samenleving. Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de uitkeringsmogelijkheden in de participatiewet bleef vorig jaar gelijk ten opzicht van 2019. (Foto: eigen collectie). Foto: WSD

Stilte voor de storm in Sociaal Domein: gevolgen corona dit jaar pas zichtbaar

Algemeen Wonen & Leven (c) Nieuws (c)

De verwachting was dat de coronacrisis ervoor zou zorgen dat in 2020 veel meer geld uitgegeven zou moeten worden aan uitkeringen in de gemeente Boxtel, maar dat blijkt alleszins mee te vallen. De cijfers over het onderdeel participatie uit de monitor Sociaal Domein van MijnGemeenteDichtbij (MGD) van het afgelopen jaar laten weinig tot geen verschil zien met 2019. De gemeenten Boxtel houdt er echter wel rekening mee dat de grootste klap nog moet komen.

Binnen participatie zijn alle regelingen opgenomen voor mensen die niet meer kunnen werken, bijvoorbeeld vanwege een handicap. Zij kunnen bij de gemeente aankloppen voor verschillende (tijdelijke) uitkeringsvormen, maar worden ook direct geholpen om weer te participeren in de samenleving.

Vanwege de coronacrisis was de verwachting dat meer mensen eerder een beroep zouden doen op deze vormen van hulp, maar het tegendeel blijkt waar. Het aantal inwoners van de gemeente Boxtel dat een uitkering krijgt is gelijk gebleven ten opzichte van 2019 (426). Wel merkt de gemeente dat er minder mensen weer uitstromen dan een jaar eerder (125 om 143). Zij volgen iets vaker een re-integratietraject dat langer duurt. Opvallend is dat het aantal uitkeringsgerechtigden in de gemeente Sint-Michielsgestel daalde met 8,1 procent, terwijl dit in Boxtel gelijk bleef terwijl het beleid en de uitvoering in beide gemeenten hetzelfde is. ,,De arbeidsmarkt is wel verschillend. Dat kan het verschil verklaren”, zo valt te lezen.

In de cijfers is ook de steunmaatregel Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers) opgenomen. In de gemeente Boxtel maakten daar vorig jaar 269 ondernemers gebruik van.

COULANT

De opstellers van het document geven wel een verklaring over de stabiliteit van de cijfers voor de gemeente Boxtel: ,,Door corona is de afstand tussen de burger en de overheid letterlijk groter geworden. Veel mensen dachten, zeker in het begin, dat de gemeente gesloten was vanwege de crisis. Daarnaast zijn schuldeisers het afgelopen jaar coulant geweest en werkten zij makkelijker mee aan een betalingsregeling. Inwoners voelden daardoor waarschijnlijk minder druk om hulp in te schakelen.” Ook de steunmaatregelen van de overheid, zoals de Tozo hebben daaraan bijgedragen.

Dat 2020 voor Boxtel dus relatief rustig verliep op het gebied van uitkeringen en de participatiewetgeving, geeft dat geen garanties voor dit jaar. De ambtenaren van het team Sociaal Domein van MGD verwachten dat de effecten van de coronacrisis in de loop van 2021 beter in beeld komen, een soort stilte voor de storm dus. ,,Inwoners en schuldeisers schuiven met de regelingen de financiële problemen alleen maar naar de toekomst. De druk is even wat lager, maar dit is slechts uitstel van de problematiek”, stellen zij.

Foto: Onder meer via de WSD kunnen mensen met een handicap weer participeren in de samenleving. Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de uitkeringsmogelijkheden in de participatiewet bleef vorig jaar gelijk ten opzicht van 2019. (Foto: eigen collectie).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 5 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 6 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 7 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 8 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 8 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 9 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 11 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 13 uur geleden