Theo Raaijmakers van Stichting Veteranen Boxtel legde dinsdagavond een krans bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof samen met burgemeester Ronald van Meygaarden van Boxtel.
Theo Raaijmakers van Stichting Veteranen Boxtel legde dinsdagavond een krans bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof samen met burgemeester Ronald van Meygaarden van Boxtel. Foto: Peter de Koning

Ondanks corona vergeten we oorlogsslachtoffers niet

Algemeen Wonen & Leven (c) Liempde (c) Esch (c) Centrum-Breukelen (c) Gemonde (c) Nieuws (c)

Voor de tweede keer op rij had de nationale dodenherdenking een sober karakter. Waar normaal gesproken veel mensen hun respect komen tonen aan de oorlogsslachtoffers bij de verschillende monumenten in de dorpen, bleef het nu in Boxtel, Liempde, Esch en Gemonde bij een burgemeester, wethouder en de organisatie.

,,Aan vrijheid moeten we blijven werken”, besloot Wim Ketelaars, voorzitter van Boxtel Vooruit, de dodenherdenking op het kerkhof van de voormalige Heilig Hartkerk. Hij herhaalde daarmee een zinsnede uit de toespraak van burgemeester Ronald van Meygaarden, die duidelijk maakte dat juist in deze coronatijd voelbaar is wat vrijheid betekent, ook al staat de situatie van het afgelopen jaar in geen verhouding tot de beperkingen van de oorlogsjaren.

,,We moeten naar elkaar blijven luisteren en elkaar blijven zien”, aldus de burgemeester, die refereerde aan de verschillende opvattingen die mensen hebben over het coronavirus en de bijbehorende maatregelen.

REGEN

De weergoden werkten in eerste instantie niet mee. Vlak voordat de ceremonie begon, barstte de hemel open en viel er een ongenadige regenbui. Desalniettemin kon Omroep Dommelland uitzenden. Overdag bestond even de vrees dat de opnames vanwege de onstuimige weersomstandigheden niet door zouden kunnen gaan.

Op het moment dat de burgemeester zijn toespraak afsloot was de regen echter alweer goeddeels voorbij, waarna Van Meygaarden een krans legde bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. Theo Raaijmakers van Stichting Veteranen Boxtel deed dit eveneens. Eerder op de avond hadden de burgemeester en Raaijmakers al kransen gelegd bij het Indië-monument aan de Koppel.

Trompettist Roel van der Sloot van de Gildenbondsharmonie blies vanuit een kleine open partytent het taptoesignaal en luidde daarmee de twee minuten stilte in. Zijn trompet doorkliefde ook weer als eerste de stilte, met de klanken van het Wilhelmus. Dit keer zonder voorzang.

Het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris was zoals gebruikelijk met een afvaardiging present. Vendelier Freek Claasen bracht een plechtige groet onder begeleiding van een omfloerste trom. Tenslotte werden nog bloemen gelegd bij de graven van de slachtoffers van een Duitse V2-bom die in december 1944, toen Boxtel al was bevrijd, in de Mijlstraat ontplofte.

NIET VANZELFSPREKEND

In Esch refereerde wethouder Mariëlle van Alphen ook aan de beperkingen die we door de lockdown ondervinden. ,,Ook al komt het niet in de buurt van wat de mensen destijds meemaakten, hopelijk brengt het extra besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is”, gaf ze na afloop van de korte herdenking aan. Vlak daarvoor had zij, samen met Marina van Grinsven een krans gelegd bij het monument in het Haventje naast de Haarenseweg.

De bijeenkomst werd wat verstoord door de plensbui die overtrok. Die begon precies op het moment dat Paul van den Dungen de namen voorlas van alle gevallen Engelse soldaten op Esch grondgebied en de slachtoffers uit het dorp zelf. Jan van Gerven van het comité Esch in Oorlogstijd wilde daarna het gedicht ‘Levend Verleden’ van Leonie Beks voorlezen, maar de regen had van zijn papier een papje gemaakt, wat zijn voordracht bemoeilijkte. Toch slaagde hij daarin zodat Rini van Grinsven van muziekvereniging Sint-Willibrordus op tijd het signaal taptoe kon blazen.

Ook in Liempde en Gemonde werd rond de klok van acht uur ‘s avonds stilgestaan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Hoewel deze bijeenkomsten vanwege de beperkingen niet toegankelijk waren voor publiek, kwamen enkele dorpelingen toch even een kijkje nemen en de twee minuten stilte in acht nemen. Want ondanks alle virusperikelen vergeten we hen die voor onze vrijheid zijn gevallen niet.

Theo Raaijmakers van Stichting Veteranen Boxtel legde dinsdagavond een krans bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof.
Leden van muziekvereniging Sint-Willibrordus lieten de taptoe-klanken op verschillende plekken over het dorp schallen.
Wethouder Mariëlle van Alphen was vereerd dat ze in Esch haar eerst officiële bijeenkomst mocht voorgaan.
De regenbui zorgde in 't Haventje in Esch voor wat ongemak.
Jan van Gerven las een stuk van het gedicht Leven Verleden voor dat in 2001 op de Dam in Amsterdam werd voorgedragen door de destrijds 16-jarige Leonie Beks.
Rini van Grinsven blies in Esch het signaal taptoe om de twee minuten stilte in te luiden.
In Liempde legden enkele bezoekers van de dodenherdenking rozen bij het oorlogsmonument.
Enkele leerlingen van basisschool De Oversteek in Liempde lazen dinsdagavond een gedicht voor en mochten de krans leggen bij het oorlogsmonument in het Concordiapark.
Enkele leerlingen van basisschool De Oversteek in Liempde lazen dinsdagavond een gedicht voor en mochten de krans leggen bij het oorlogsmonument in het Concordiapark.
Burgemeester Han Looijen van Sint-Michielsgestel sprak enkele woorden bij de herdenking in Gemonde.
Burgemeester Han Looijen van Sint-Michielsgestel sprak enkele woorden bij de herdenking in Gemonde.
Burgemeester Han Looijen van Sint-Michielsgestel sprak enkele woorden bij de herdenking in Gemonde.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 52 minuten geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 1 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 16 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 17 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 19 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 20 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 21 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 23 uur geleden