Theo Raaijmakers legt een krans namens Stichting Veteranen Boxtel.
Theo Raaijmakers legt een krans namens Stichting Veteranen Boxtel. Foto: Peter de Koning

Sobere, maar stemmige dodenherdenking in Boxtel

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

,,Aan vrijheid moeten we blijven werken”, besloot Wim Ketelaars, voorzitter van Boxtel Vooruit, de dodenherdenking op het kerkhof van de voormalige Heilig Hartkerk. Hij herhaalde daarmee een zinsnede uit de toespraak van burgemeester Ronald van Meygaarden, die duidelijk maakte dat juist in deze coronatijd voelbaar is wat vrijheid betekent, ook al staat de situatie van het afgelopen jaar in geen verhouding tot de beperkingen van de oorlogsjaren.

,,We moeten naar elkaar blijven luisteren en elkaar blijven zien”, aldus de burgemeester, die refereerde aan de verschillende opvattingen die mensen hebben over het coronavirus en de bijbehorende maatregelen.

De weergoden werkten in eerste instantie niet mee. Vlak voordat de ceremonie begon, barstte de hemel open en viel er een ongenadige regenbui. Desalniettemin kon Omroep Dommelland uitzenden. Overdag bestond even de vrees dat de opnames vanwege de onstuimige weersomstandigheden niet door zouden kunnen gaan.

Op het moment dat de burgemeester zijn toespraak afsloot was de regen echter alweer goeddeels voorbij, waarna Van Meygaarden een krans legde bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. Theo Raaijmakers van Stichting Veteranen Boxtel deed dit eveneens. Eerder op de avond hadden de burgemeester en Raaijmakers al kransen gelegd bij het Indië-monument aan de Koppel.

Trompettist Roel van der Sloot van de Gildenbondsharmonie hield al voor aanvang van de herdenking zijn mondstuk warm. Hij blies vanuit een kleine open partytent het taptoesignaal en luidde daarmee de twee minuten stilte in. Zijn trompet doorkliefde ook weer als eerste de stilte, met de klanken van het Wilhelmus. Dit keer zonder voorzang. Hoewel, helemaal rustig was het niet. Op de Baroniestraat reden, ook om acht uur, auto’s voorbij.

Het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris was zoals gebruikelijk met een afvaardiging present. Vendelier Freek Claasen bracht een plechtige groet onder begeleiding van een omfloerste trom. Tenslotte werden nog bloemen gelegd bij de graven van de slachtoffers van een Duitse V2-bom die in december 1944, toen Boxtel al was bevrijd, in de Mijlstraat ontplofte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 9 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 10 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 11 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 12 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 13 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 13 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 15 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 17 uur geleden