Het orgel in de Heilig-Hartkerk, in februari 2017. Toen was het godshuis al aan de eredienst onttrokken.
Het orgel in de Heilig-Hartkerk, in februari 2017. Toen was het godshuis al aan de eredienst onttrokken. Foto: Peter de Koning

Orgel Heilig Hartkerk naar Poolse parochie

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

,,Ik ben blij dat het orgel een goede bestemming heeft gekregen en niet op de schroothoop is beland.” Boxtelaar Thed van den Aker bespeelde 44 jaar het hoofdorgel van de Heilig Hartkerk. Het instrument is eind vorige week gedemonteerd en naar een rooms-katholieke kerk in het Poolse Krasnik gebracht.

Het kleinere koororgel had al een plek gekregen, dat bevindt zich bij Van den Aker thuis.

Henk Renders, die tegenover de Heilig-Hartkerk woont en het kerkhof beheert, belde Van den Aker over de aanstaande verhuizing van het hoofdorgel van de voormalige parochiekerk van Breukelen. Het godshuis, daterend uit 1901, is in 2015 aan de eredienst onttrokken. Het is verkocht en er worden appartementen in gerealiseerd. De vroegere bespeler ging een kijkje nemen bij de demontage van het instrument, waarvan hij de toetsen waarschijnlijk vaker beroerde dan wie ook.

INWIJDINGSCONCERT

Van den Aker kent het Verschueren-orgel als zijn broekzak en heeft al een uitnodiging ontvangen om te zijner tijd in Polen het inwijdingsconcert te verzorgen. Op zijn beurt legde hij contact met oud-leden van het vroegere Heilig-Hartkoor. ,,Het plan bestaat om daar de mis van Perosi te zingen, zoals we dat ook hebben gedaan in 2019 met oud-leden van jongenskoor Cantasona, voorafgaand aan de Heilig Bloedprocessie en een week later in het Belgische Hoogstraten.” Of er daadwerkelijk een groep Boxtelse koorzangers naar Krasnik afreist en wanneer, is nog onduidelijk. Van den Aker: ,,Er moet voldoende belangstelling zijn, het is een behoorlijke reis, we zullen moeten repeteren. Er zitten dus nog wat haken en ogen aan. Ik ga in ieder geval, om het orgel te bespelen.”

De ontvangende parochie heeft serieuze plannen met het instrument. Van den Aker: ,,Er worden twee registers aan toegevoegd, in het pedaal. Die maken het orgel completer. Zo’n uitbreiding is niet goedkoop, de investering is een goed teken. Ik heb foto’s van de Poolse kerk gezien, een modern gebouw, ik denk dat het instrument er heel goed tot zijn recht komt.”

Het demonteren van het elektro-pneumatische orgel was een heel karwei. ,,Neem alleen al de mixtuur: dat register omvat voor elke toets meerdere pijpen.” Wanneer al die pijpen weer op hun plek staan, weet Van den Aker niet. ,,Ik begreep dat er een aanbesteding loopt in de Poolse parochie om te bepalen welke orgelbouwer het instrument mag monteren. Ik verwacht dat het nog wel een poosje duurt voor ik er het eerste concert kan geven.”

De Boxtelaar nam als jongen van dertien voor het eerst aan de speeltafel plaats en groeide uit tot een ervaren organist die het Heilig-Hartkoor in menig eucharistieviering begeleidde. ,,In Nederland raak je kerkorgels nauwelijks meer kwijt. Het doet me echt deugd dat het in Polen zijn functie terugkrijgt.”

Een kerkorgel kent niet alleen metalen, maar ook houten pijpen. Deze komen uit het gedemonteerde orgel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 1 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 16 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 20 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 22 uur geleden
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 22 uur geleden
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 23 uur geleden
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar 23 uur geleden
Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 16 apr, 17:15