De huurhuizen in onder meer de Jan van Brabantstraat ondergaan over enkele jaren een flinke metamorfose. Mogelijk worden deze zelfs gesloopt om plaats te maken voor meer sociale huurwoningen. In totaal gaat het om 68 panden.
De huurhuizen in onder meer de Jan van Brabantstraat ondergaan over enkele jaren een flinke metamorfose. Mogelijk worden deze zelfs gesloopt om plaats te maken voor meer sociale huurwoningen. In totaal gaat het om 68 panden. Foto: Rens van den Elsen

Woonstichting sloopt mogelijk 68 woningen in Breukelen

Algemeen Wonen & Leven (c) Centrum-Breukelen (c) Woningbouw Ruimtelijke Ordening (e) Duurzaamheid (e) Nieuws (c)

De bewoners van zo’n 68 huurhuizen in de Hertogenstraat, Van Ranststraat, Jan van Brabantstraat en de Ridder van Cuijkstraat kregen deze week een brief van Woonstichting Joost. Hun huizen staan op de nominatie voor sloop of renovatie. De plannen zijn nog pril, legt projectleider Sebastiaan Selders uit nadat bezorgde huurders vragen stelden. ,,We laten niemand zomaar vallen.”

Niet alle 68 woningen gaan plat, maar het is wel de bedoeling om op de plek waar wel huizen gesloopt worden, meer terug te bouwen. ,,Joost ziet in deze straten goede kansen om haar portefeuille uit te breiden. Dat is ook wel nodig, want de vraag naar sociale huurwoningen neemt alleen maar toe de komende jaren. We proberen hier dan ook aan tegemoet te komen”, geeft Selders aan.

DUURZAAM

Tegelijkertijd staat de woonstichting ook voor de opgave om haar panden te verduurzamen. ,,Daar kijken we eigenlijk doorlopend naar. De huizen die in ons bezit zijn worden onder de loep genomen en we bekijken dan wat het meest zinvol is in de duurzaamheidsslag: renoveren of slopen en iets nieuws bouwen.”

Het is de bedoeling dat alle woningen die Joost aan wil pakken uiteindelijk energiezuinig zijn. ,,We gaan er in elk geval voor om de woonlasten van onze huurders omlaag te krijgen. Nieuwe huizen worden gasloos en bij degenen die we gaan renoveren worden maatregelen getroffen die helpen om zo duurzaam mogelijk te wonen. Denk daarbij onder meer aan betere isolatie. De geplande vernieuwingen zijn dus zeker in het voordeel van de bewoners.”

SOCIAAL PLAN

De plannen zijn nog in een heel vroeg stadium. Intern is de beslissing enkele weken geleden genomen en nu zijn de huurders alvast geïnformeerd. Ook de gesprekken met de gemeente Boxtel gaan nu van start. De woonstichting denkt dat pas over ruim twee jaar de sloophamer opgepakt kan worden.

Voor het zover is, moet er nog veel water door de Dommel. Zoals een sociaal plan voor de opvang van de huidige huurders. Selders: ,,We hebben al veel vragen gekregen van bewoners of zij ergens anders terecht kunnen. Natuurlijk gaan we daar voor zorgen, net zoals een tegemoetkoming in de verhuiskosten. Hoe dat allemaal vorm gaat krijgen is nu nog niet duidelijk, maar we zorgen dat onze huurders regelmatig op de hoogte worden gehouden van de vorderingen in het plan.”

VAN HUGENPOTHSTRAAT

Omdat bouwgrond steeds schaarser wordt en ook inbreidingslocaties niet altijd geschikt zijn, kijkt de woonstichting ook naar mogelijkheden binnen haar al bestaande bezittingen. Zo werden in 2018 de witte woningen aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat gesloopt. Daar werden 33 nieuwe huurhuizen gerealiseerd, die in 2019 werden opgeleverd. Voor wat betreft het project rond de Hertogenstraat is nog niet bekend of en hoeveel huizen er plat gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 33 minuten geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 48 minuten geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 1 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 4 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 5 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 19 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 21 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 22 uur geleden