Wandelaars troffen dit dode hert aan in De Scheeken. Het dier is met een kogelgeweer geschoten. (Foto: Politie Best- Oirschot).
Wandelaars troffen dit dode hert aan in De Scheeken. Het dier is met een kogelgeweer geschoten. (Foto: Politie Best- Oirschot). Foto: Politie Best-Oirschot

Brabants Landschap baalt enorm van doodgeschoten hert

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

,,Echt heel jammer, we balen er flink van.” Natuurbeheerder Sjors de Kort van Brabants Landschap verwijst naar het dode edelhert dat eerste Paasdag aan de Ginnekendijk in De Scheeken ten zuiden van Liempde werd aangetroffen. Het dier is met zwaar kaliber geschoten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

,,Zo’n actie is belachelijk”, aldus De Kort. Brabants Landschap ontving veel reacties van mensen die hun afschuw uitspraken over de gebeurtenis. Nemen stropers gedode dieren doorgaans mee voor vlees of huid, dat was nu niet het geval. De natuurbeheerorganisatie heeft het kadaver na onderzoek naar een rustige plek in het natuurgebied gebracht om te worden opgenomen in het ecosysteem en als voedsel te dienen voor andere dieren.

RANGORDE

Het geschoten edelhert woog maar liefst 196 kilo, meldt de politie Best-Oirschot op haar Facebookpagina. Een mannetje van vier jaar, weet De Kort. De koning van het woud bereikt zo rond de zes jaar de volwassenheid en strijdt dan in de bronsttijd serieus mee om hindes.

De Kort: ,,Het betrof een van de eerste herten die hier geboren zijn. Een dier dat een wezenlijke rol had kunnen spelen in de opbouw van de populatie. De rangorde in de groep is nu verstoord.”

Met de aanwas binnen de kudde die sinds 2017 in De Scheeken rondloopt, is overigens niets mis. De hindes in de groep hebben al meermalen kalfjes grootgebracht. ,,Het aantal dieren ligt nu net boven de veertig”, weet De Kort. ,,We hebben ze uitgezet vanwege hun gedrag en graasgewoonten. Ze grazen vooral aan bosranden en zorgen voor een open structuur die ruimte biedt voor dier- en plantensoorten. De edelherten dragen bij aan de biodiversiteit in een gebied, de soortenrijkdom neemt toe door hun aanwezigheid.”

Volgens de natuurbeschermer ontbreekt het niet aan toezicht in De Scheeken. De Kort: ,,Nee, daar ligt het volgens mij niet aan.”

MOTIEF

Een motief voor het misdrijf is nog onduidelijk. In ieder geval kan de dader een forse boete krijgen. Edelherten vormen immers een beschermde diersoort. Ook een jager mag niet zomaar op elk moment in het jaar herten schieten en zeker niet ieder willekeurig exemplaar.

De politie Best-Oirschot heeft op haar Facebookpagina melding gemaakt van de zaak en roept getuigen op zich te melden. Wie een verdachte situatie gezien heeft, of over informatie beschikt, die kan leiden tot op het oplossen van dit misdrijf, kan bellen met telefoonnummer (0900) 88 44. Anoniem gegevens doorgeven kan uiteraard ook, via het telefoonnummer (0800) 70 00.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

De bibliotheek aan de Burgakker.
Studeren zonder afleiding in absolute stilte Algemeen 1 uur geleden
Hoogstambrigade Het Groene Woud is sinds maart 2021 een stichting. In september van dat jaar vierden de leden dit feit.
Ecoloog vertelt over dieren in hoogstamgaarden Natuur & milieu 2 uur geleden
Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 5 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 6 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 23 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar gisteren
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 19 apr, 08:00