Maarten Voets poseert bij de kruiwagen en de driedelige ladder die hij onder de naam Huurman uitleent in Liempde en omgeving. Zijn initiatief kan rekenen op veel positieve reacties. (Foto: Marc Cleutjens).
Maarten Voets poseert bij de kruiwagen en de driedelige ladder die hij onder de naam Huurman uitleent in Liempde en omgeving. Zijn initiatief kan rekenen op veel positieve reacties. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

‘Gereedschap huur je bij de buren’

Algemeen Wonen & Leven (c) Liempde (c) Nieuws (c)

In het dagelijks leven is Maarten Voets (42) studiomanager in de meubelbranche. Daarnaast is de Liempdenaar fanatiek klusser in en om zijn woonboerderij uit 1850. En juist die liefhebberij bracht hem op het idee een uitleenservice voor gereedschap te beginnen. Onder het motto ‘Huurman, huren bij de buurman’ leent hij zijn kruiwagen, driedelige uitschuifladder en kamersteiger graag uit. ,,Waarom zou iedereen een ladder kopen als één exemplaar per straat voldoende is?”

Maarten is verrast door de positieve reacties die hij kreeg sinds hij zaterdag onder de naam Huurman een Facebookpagina heeft gelanceerd. Meer dan honderd ‘vind ik leuks’ geven aan dat er serieuze belangstelling is voor zijn spontaan geboren initiatief. ,,De ladder is al eenmaal gereserveerd, vandaag belde iemand of ik misschien een ijzerzaag heb”, vertelt de Liempdse hobbyklusser. ,,En die heb ik!”

Het idee voor Huurman komt voort uit de gedachte dat iedereen veel meer spullen in huis heeft dan nodig is, óók gereedschap. ,,Tijdens de coronacrisis heb ik het huis flink opgeruimd en dan kom je van alles tegen. In de schuur staat gereedschap dat ik niet veel gebruik, maar ook niet van de hand wil doen. Toen bedacht ik me dat het ook uitgeleend zou kunnen worden aan buren en op die manier vaker van pas komt.”

SOCIALE CONTACTEN

Maarten vindt dat iedereen thuis eens zou moeten rondkijken welke spullen aan de buren uitgeleend zouden kunnen worden. ,,Het kost niets, draagt bij aan sociale contacten en is duurzaam.” Het lenen van gereedschap via Huurman is overigens niet gratis. ,,Ik vraag een symbolisch bedrag van één euro. Met dat geld kan ik een nieuw zaagblad of een nieuwe kruiwagenband kopen. Ik hoef er niets aan te verdienen.”

Het aanbod van Huurman bestaat nu uit drie attributen, maar als het aan Maarten ligt wordt dat snel meer. Hij denkt onder meer aan handgereedschap en elektrische apparatuur zoals een zaag- en een boormachine. ,,Ik onderzoek onder welke voorwaarden ik deze apparatuur kan uitlenen en welke afspraken ik wil maken als het beschadigd of defect raakt. Ook vind ik het belangrijk dat mensen veilig met mijn gereedschap kunnen omgaan.”

Huurman is een initiatief dat Maarten wil uitrollen onder alle buren. En onder ‘buren’ verstaat hij inwoners van Boxtel, Schijndel en Sint-Oedenrode. ,,Hoe het precies gaat lopen, weet ik nog niet. Ik ben pas net begonnen en kijk de kat uit de boom. Maar ik vermoed dat er veel belangstelling is voor het lenen van gereedschap dat je zelf niet in huis hebt, maar soms heel goed kunt gebruiken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Marc Cleutjens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Freelance-redacteur

Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 42 minuten geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 1 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 16 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 17 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 19 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 20 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 21 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 23 uur geleden