Eric Japenga (links) en Bart Schoones in gesprek over zonnepanelen op het dak van Liba Campers. (Foto: Albert Stolwijk).
Eric Japenga (links) en Bart Schoones in gesprek over zonnepanelen op het dak van Liba Campers. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

‘Energieopbrengst voor eigen dorp’

Algemeen Wonen & Leven (c) Liempde (c) Duurzaamheid (e) Nieuws (c)

Je eigen dorp voorzien van voldoende groene stroom. Daarvoor is - onder aanvoering van Eric Japenga - een aantal Liempdenaren in de projectgroep energie en duurzaamheid gestapt van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). En als er dan toch energie wordt opgewekt, hopelijk kan er binnen het dorp ook financieel van worden geprofiteerd...

Volgens het Boxtelse college van B en W is er op bedrijventerrein Daasdonk wel oren naar een gezamenlijke energiecoöperatie voor de aanleg van zonnepanelen. Vijf bedrijven hadden daarin interesse getoond, stelt het gemeentebestuur. Boxtel had zelfs een persbericht verstuurd waarin de belangstelling wereldkundig werd gemaakt. Japenga nuanceert dat beeld echter: ,,Zo concreet zijn de plannen nog niet. We denken wel aan zonnepanelen op bedrijven, maar eerst gaan we in nader overleg met de gemeente.”

ZELFVOORZIENEND

Het is echter zo dat de werkgroep zoekt naar manieren om opbrengsten ten goede te laten komen aan Liempde zelf. Niet dat een partij buiten Liempde een initiatief voor duurzame energieopwekking in het dorp start en vervolgens met de inkomsten gaat lopen. En hoewel overschotten van zonne-energie meestal geleverd worden aan het net, waarom zou dat niet naar andere huishoudens en ondernemingen kunnen gaan, denkt Japenga hardop: ,,Een wat energie betreft zelfvoorzienend Liempde, dat zou mooi zijn. Wat de een te veel opwekt, kan de ander wellicht gebruiken.”

LIBA CAMPERS

Boxtel wil de kosten voor het uitvoeren van een zogeheten ‘zonnescan’ voor 250 van de 350 euro (exclusief btw) op zich gaan nemen (lees elders op deze pagina). Volgens ondernemer Bart Schoones van Liba Campers - lid van de projectgroep energie en duurzaamheid en geïnteresseerd in panelen op zijn bedrijfshal - is dat geen overbodige luxe op Daasdonk. ,,Er zijn verschillende daken al wat ouder. Het is de vraag wat er mogelijk is. Dat proberen we uit te vinden.”

Overigens kijkt de projectgroep van SPPiLL verder dan zon op dak. Zo zien de groepsleden kansen voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Japenga: ,,In Boxtel rijden drie elektrische deelauto’s. Zulk vervoer kunnen we in Liempde ook van de grond krijgen, als er maar voldoende gebruikers zijn. In eerste instantie zoeken we 25 mensen die wel interesse hebben om deel te nemen.”

MINDER UITSTOOT

Wie weinig kilometers maakt in zijn benzine- of dieselauto, is mogelijk voordeliger uit door het voertuig van de hand te doen en van tijd tot tijd een elektrische deelauto te huren. Dat betekent minder uitstoot van koolstofdioxide, meer vrije parkeerplaatsen in het dorp en minder kosten voor de particulier die van autobezitter -gebruiker is geworden. Dat is in ieder geval de gedachte achter het deelvervoer.

Liempdenaren meer informatie willen over de initiatieven waar de projectgroep duurzaamheid en energie mee bezig is, kunnen zich melden bij SPPiLL door een mail te sturen naar eric@sppill.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 11 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 11 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 13 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 14 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 15 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 15 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 17 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 17 uur geleden