Klompenmakers aan het werk tijdens de Boeremèrt. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Klompenmakers aan het werk tijdens de Boeremèrt. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning, PDKFOTO

‘Liempdse Boeremèrt komt ijzersterk terug’

Algemeen Liempde (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Tweede Paasdag is vandaag geruisloos voorbij gegaan in Liempde. Alweer. De coronacrisis verhindert ook dit jaar dat het dorp in het teken staat van de Boeremèrt. Helemaal stil is het trouwens niet rondom het nostalgische evenement. Joep Smits heeft vorige maand de voorzittershamer overgedragen aan Jan van der Weijden, die aankondigt dat de Boeremèrt dit jaar tóch regelmatig in beeld zal zijn. ,,Houd alle sociale media goed in de gaten!”

In januari hakten de denkers van het bestuur en de doeners van het organisatiecomité eensgezind de knoop door: ook in 2021 is er geen Boeremèrt in Liempde. De vooruitzichten in de coronacrisis waren op dat moment te ongunstig om draaiboeken uit de kast te halen en vrijwilligers aan het werk te zetten. ,,Met de wetenschap van nu hebben we de juiste keuze gemaakt”, zegt Van der Weijden, die zich sinds vier weken voorzitter van het evenement mag noemen.

HEFTIG MOMENT

Dat de Boeremèrt twee jaar op rij geen doorgang vindt, is een unicum. ,,De markt werd eenmaal afgelast vanwege de uitbraak van mond-en-klauwzeer. Toen werd een vervoersverbod afgekondigd en was het risico te groot om duizenden mensen naar Liempde te lokken en deze zeer besmettelijke veeziekte mogelijk te verspreiden”, blikt oud-preses Smits terug. ,,Enkele jaren geleden moesten we de Boeremèrt op de valreep annuleren vanwege een lentestorm. Toen werd pas in de vroege ochtend het heftige besluit genomen.”

Juist dat moment is Van der Weijden bijgebleven. ,,Die ochtend zag ik hoeveel vrijwilligers de Boeremèrt elk jaar op de been brengt en hoe belangrijk dit evenement is voor de verbinding in ons dorp. Toen ik als opvolger van Joep gevraagd werd, heb ik daarom geen moment geaarzeld. Ik draag graag mijn steentje bij.” De voorzitter staat boven de partijen. Smits: ,,Het comité Boeremèrt is vooral belast met de organisatie, het vijfkoppige bestuur bewaakt de koers en kijkt met een helikopterview naar het reilen en zeilen.”

Nu de coronacrisis voor de tweede keer roet in het eten gooit, hebben alle betrokkenen rond de Boeremèrt alle tijd om de editie van 2022 voor te bereiden. Zorgen voor de toekomst zijn er nauwelijks, bestuur en comité hebben de boekhouding op orde en kunnen in coronatijd zelfs rekenen op enige overheidssteun. ,,We betreuren natuurlijk wel dat we al twee jaar geen inkomsten hebben en dus geen bijdrage kunnen leveren aan het gemeenschapsleven”, zegt Smits.

Onder voorzitterschap van Van der Weijden zal de vernieuwing van de Boeremèrt, die enkele jaren geleden onder Smits’ regie werd ingezet, voortgezet worden. Onder de noemer ‘Boeremèrt van alle tijden’ zal minder strikt worden vastgehouden aan het verbeelden van grootmoeders tijd. ,,Het is belangrijk om met de tijd mee te gaan en de Boeremèrt ook voor jongere generaties interessant te houden”, zegt de nieuwe preses.

Van der Weijden geeft aan dat vooral op communicatiegebied veel gaat gebeuren. Vrijwilligers krijgen voortaan nieuwsbrieven, sociale media worden ingezet om het evenement nog breder onder de aandacht te brengen. ,,We gaan verrassen met leuke posts, maar ook filmpjes delen. De eerste opnamen zijn al gemaakt en zijn heel snel te zien.” Regelmatig zal de Boeremèrt - ook in 2021 al - de revue passeren. ,,Hiermee laten we dit jaar zien dat we er nog zijn en houden we onze vrijwilligers en ons publiek vast. Alles met maar één doel: ijzersterk terugkeren in 2022.”

VOETBALROBOTS

De modernisering van de Boeremèrt werd in Smits’ bestuursperiode al ingezet. ,,We hebben een aantal brainstormsessies gehouden en dat heeft ertoe geleid dat we ons niet vastklampen aan de jaren dertig van de vorige eeuw. Om die reden kon je tijdens de eerste Boeremèrt nieuwe stijl voetbalrobots van de TU/e aan het werk zien.” De oud-voorzitter benadrukt dat bestuur en comité ervoor blijven waken dat het evenement transformeert in een ‘gewone’ braderie.

Smits kijkt tevreden terug op twaalf jaar voorzitterschap, waarin een gezonde basis voor de toekomst werd gelegd. Nu is het tijd om het stokje over te dragen. ,,De Boeremèrt werd in 1973 voor het eerst gehouden om geld in het laatje te brengen voor de toen honderdjarige fanfare Concordia. Nu is het nog steeds een evenement waarvoor je op Tweede Paasdag graag naar Liempde komt. Al moeten we helaas nog een jaartje wachten…”

(Tekst: Marc Cleutjens).

Jan van der Weijden (links) en Joep Smits poseren bij de bronzen struifbakster in Liempde. Het beeldje van kunstenaar Jan Snellaars uit Esch werd in 2012 onthuld ter gelegenheid van de 40e editie van de Boeremèrt. (Foto: Marc Cleutjens).
In 2019 werd de laatste Boeremèrt gehouden. (Foto: Peter de Koning).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Marc Cleutjens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar

Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 1 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 4 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 4 uur geleden
Enthousiast begonnen zo'n beetje alle basisschoolleerlingen van Boxtel aan de Koningsspelen in sportpark Munsel. Daar waren na de gezamenlijke opening verschillende sporten en spellen.
Koningsspelen afgelast Jeugd 6 uur geleden
Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 10 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek gisteren
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 17 apr, 12:00
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 17 apr, 10:00