Afbeelding

Zo voorkom je sportblessures (zakelijke mededeling)

Algemeen

De fysiotherapeut moet er momenteel flink aan te pas komen. Met name beginnende sporters, en dat zijn er veel in deze coronatijd, doen een beroep op de fysio. Hoe voorkom je sportblessures? 

De voetbalcompetitie ligt stil, de sportscholen zijn dicht en in binnenzwembaden kun je vooralsnog geen baantjes trekken. Dat heeft in tegenstelling tot wat je zou verwachten bij een grote groep mensen niet geleid tot minder sporten, maar tot meer. Mensen denken meer en meer in mogelijkheden dan in onmogelijkheden en kiezen in plaats van voetbal voor hardlopen om de conditie op peil te houden. Zwemmers stappen op een mountainbike en sportschooljongens en -meiden doen hun workout in het park. 

Deze groep sporters komt al aardig in de buurt van het advies van De Gezondheidsraad. De beweegrichtlijnen voor volwassenen bestaan uit 150 minuten per week een matig intensieve inspanning leveren verspreid over verschillende dagen. Doe ook twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten, eventueel gecombineerd met balansoefeningen (vooral voor ouderen). En als laatste advies: voorkom veel stilzitten. Dat laatste sluipt erin nu we veel thuiswerken want dan gaan we nog even een uurtje door. Belangrijk dus om van die ergonomische bureaustoel af te stappen. 

Fysio 058 treft veel hardlopers op de behandeltafel

De sporters die al regelmatig aan sport deden en nu een andere sport zijn gaan doen, hebben kans op blessures doordat er ineens heel andere spiergroepen worden aangesproken. Beginnende sporters, zij die eerder niet of nauwelijks in beweging kwamen, gaan soms te hard van start. Ze zijn enthousiast, raken overmoedig. Ze gaan direct een aantal kilometer achter elkaar hardlopen en dat een paar keer per week. Overbelasting, met als gevolg spier- en gewrichtsklachten liggen op de loer. Fysio 058 weet er alles van. De ene na de andere hardloper komt op de behandeltafel terecht. De ene keer helpt de traditionele fysiotherapie bij het behandelen van de blessure, de andere keer moet de manueeltherapeut eraan te pas komen omdat vooral de gewrichten onder al het lopen te leiden hebben. 

Tips om sportblessures te voorkomen

Beter is het om blessures van onder meer knieën, heupen, kuiten, hielen en schouders te voorkomen. Ga daarom niet ineens als een dolle sporten ook al ben je nog zo enthousiast. Voor ongeoefende sporters is het veel beter om stap voor stap de intensiteit op te voeren. Zoek een online-beginnersschema of vraag advies aan de fysiotherapeut. Fysiotherapie Drachten staat regelmatig (beginnende) sporters bij met de juiste informatie. Wie zijn activiteiten rustig opbouwt heeft daar veel meer baat bij dan wie te hard van start gaat, wat blessures in de hand werkt. En zorg voor goed passende en dempende loopschoenen. Daarnaast is het belangrijk om de spieren aan de nieuwe bewegingen te laten wennen, wat ook geldt voor bijvoorbeeld voetballers die gaan hardlopen. Er worden bij het lopen op de paden andere spieren aangesproken dan op een voetbalveld. 

Fysio Franeker: wissel inspanning en ontspanning af

Fysio Franeker geeft nog het advies om te zorgen voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning om zo de spieren op tijd rust te geven. Dan herstellen ze zich goed en kunnen sterker worden. Dat is wat je wilt. Spieren die ingezet zijn tijdens het sporten vertonen scheurtjes. Om die goed te laten herstellen is rust en goede voeding belangrijk. Vooral eiwitten zorgen ervoor dat spieren zich herstellen en daarmee steeds een stukje sterker worden. Op die manier gaat het sporten alsmaar makkelijker, kom je na iedere training een stap verder en blijf je jezelf op een goede manier uitdagen. Dat maakt sporten leuk en houdt blessures buiten de deur. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 5 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 6 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 7 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 8 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 8 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 9 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 11 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 13 uur geleden