Afbeelding
Foto: Pexels via Pixabay

Zakelijke mededeling: Dit moet je weten over CFD’s

Algemeen

Zakelijke mededeling

Een contract for differences, oftewel een CFD, is een contract tussen een koper en een verkoper. Dit bepaald dat de koper de verkoper het verschil moet betalen tussen de huidige waarde van een activa en de waarde op het moment van het contract. CFD’s biedt handelaren en investeerders dan ook de mogelijkheid om te profiteren van prijsbewegingen zonder de onderliggende activa te bezitten. De waarde van een CFD contract houdt dus geen rekening met de onderliggende waarde van het activa, het gaat echt puur over de prijsverandering tussen het betreden en het verlaten van de transactie. Hier wordt onder andere gebruik van gemaakt bij de Bitcoin. Dit wordt dan natuurlijk een Bitcoin CFD genoemd. Hieronder kun je meer lezen over CFD’s, inclusief hun voordelen.

Hoe werken CFD’s?

Een contract for differences, wat dus de volledige benaming van een CFD is, is een overeenkomst tussen een belegger en CFD makelaar om het verschil in de waarde van een financieel product uit te wisselen tussen het moment waarop het contract geopend en gesloten wordt, zoals eerder al genoemd werd. Dit is een geavanceerde handelsstrategie die alleen door ervaren handelaren gebruikt wordt. Er is geen levering van fysieke goederen of effecten met CFD’s. Een CFD belegger is bovendien nooit echt eigenaar van de onderliggende waarde, maar ontvangt in plaats daarvan inkomsten op basis van de prijsverandering van die activa. In plaats van fysiek goud te kopen of verkopen, kan een handelaar bijvoorbeeld eenvoudig speculeren of de prijs van goud zal stijgen of dalen. Ook kan hij of zij eenvoudig de Bitcoin koers gebruiken om vervolgens deze munt te kopen.

Hoe werkt het uitbetalen van CFD’s?

In principe kunnen beleggers CFD’s inzetten om weddenschappen te sluiten over het al dan niet stijgen of dalen van de prijs van de onderliggende waarde, bijvoorbeeld bij de Cardano koers. Handelaren kunnen namelijk inzetten op een opwaartse of neerwaartse beweging. Als de handelaar die een CFD heeft gekocht en de prijs ziet stijgen, zal hij of zij de deelneming te koop aanbieden. Het netto verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs wordt bij elkaar gesaldeerd. Het netto verschil dat de winst uit de transacties vertegenwoordigt, wordt verrekend via de effectenrekening van de belegger. De handelaar kan dus ook denken dat de waarde juist zal dalen, een openingsverkooppositie kan dan geplaatst worden. Om de positie te sluiten, moet de handelaar een compenserende transactie kopen. Vervolgens wordt het netto verschil van het verlies in contanten verrekend via de rekening.

Wat zijn de voordelen van CFD’s?

CFD’s hebben diverse voordelen. Hier is een hogere hefboomwerking een goed voorbeeld van. CFD’s bieden namelijk een hogere hefboomwerking dan traditionele handel. Standaard hefboomwerking op de CFD markt is overigens wel onderhevig aan regelgeving. Ooit was het zo laag als een onderhoudsmarge, maar inmiddels is het beperkt tot een bereik van 3 procent. Dit kan oplopen tot 50 procent. Lagere margevereisten betekenen minder kapitaaluitgaven voor de handelaar en een groter potentieel rendement. Een grotere hefboomwerking kan echter ook de verliezen van een handelaar vergroten. De meeste CFD makelaars bieden bovendien hun producten aan op alle grote markten ter wereld. Hierdoor hebben ze 24 uur per dag toegang. Daarnaast zijn er geen regels voor kortsluiting of lenen van aandelen. Specifieke markten hebben juist regels waardoor het zogeheten shorting verboden is, Zij vereisen bovendien dat de handelaar het instrument leent voordat ze het short verkopen. Ook kunnen ze diverse margevereisten hebben voor short- en longposities. CFD instrumenten hebben dit niet. Zij kunnen op elk moment worden kortgesloten zonder financieringskosten. Dit komt doordat de handelaar de onderliggende waarde niet bezit bij de CFD’s.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 58 minuten geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 2 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 17 uur geleden
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 19 uur geleden
Logo
Dit dodaarsje zwemt in een ven waar de nevel van de vroege ochtend nog boven hangt. De druppels verraden dat de vogel net boven is gekomen na een duik onder water. De kleinste futensoort van ons land broedt in de Kampina en houdt van beschutte oevers.
Scherp gehoor belangrijkste 'gereedschap' van een vogelaar Natuur & milieu 20 uur geleden
Straatmagazine Sammy schenkt aandacht aan plan voor gratis krantenabonnementen van Brabants Centrum.
Sociaal krantenabonnement krijgt aandacht in straatmagazine Sammy Economie 22 uur geleden
Van links naar rechts: Luc de Laat, Collin van Dijk, Cor van der Heijden, Hans de Reuver en Bas Raaimakers.
Judoka Collin van Dijk uit Liempde derde generatie met derde dan Sport 23 uur geleden
Logo
Wethouder Fred van Nistelrooij neemt de resultaten van de verkeersenquête in ontvangst uit handen Inger Klein (midden) en Sylvia Beerens.
Bewoners Kasteren zijn hardrijders beu Algemeen 27 mrt, 09:30