Afbeelding
Foto: Eigen collectie

Activisten blokkeren hoofdingang Vion om coronabesmettingen

Algemeen Ondernemen & Werken (c) Nieuws (c)

UPDATE: inmiddels is de demonstratie beëindigd door de politie. Na een gesprek met de zeven actievoerders zijn drie van hen die de uitgang van het bedrijf blokkeerden uit zichzelf vertrokken. Twee mannen en twee vrouwen zijn aangehouden.

Een groepje activisten van Sluit VION! hebben vanmorgen de ingang van varkensslachterij Vion in Boxtel geblokkeerd. Zij protesteerden hiermee tegen de uitbraak van corona bij de vleesverwerker, zoals vorige week ook aangegeven door minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport. Door de actie werd de aanvoer van dieren tijdelijk stilgelegd.

Met de blokkade willen de activisten de werknemers een hart onder de riem steken. Veel arbeiders die bij Vion werken komen uit landen als Roemenië, Polen en Bulgarije. Eerder noemden enkele ex-medewerkers het slacht- en uitbeenwerk al slavenarbeid omdat het volgens hen vies, gevaarlijk en ongezond was.

RUSSISCH ROULETTE

Een woordvoerder van de actiegroep geeft aan dat Vion ‘Russisch roulette speelt met hun personeel door de vestigingen open te houden’. ,,Altijd maar weer ontloopt de vleesgigant haar verantwoordelijkheid en wordt ze de hand boven het hoofd gehouden door een onverantwoordelijke overheid. En dit terwijl het doden en consumeren van dieren verre van essentieel is en zelfs bijdraagt aan uitbraken zoals deze.”

De activisten eisen dat Vion de deuren per direct sluit en alle werknemers een goede, veilige en gezonde woonplek krijgen. Ook moeten de arbeiders volgens hen gecompenseerd worden. ,,Aangezien Vion 53 miljoen euro winst maakte in 2020, is dit goed te doen. De dividenduitkering naar de aandeelhouders (14 miljoen euro) en de salarissen van de directie (ieder 1,2 miljoen euro per jaar plus een bonus van 6 ton) kunnen worden teruggedraaid”, aldus de woordvoerder van Sluit Vion.

NIET OP DE WERKVLOER

Volgens minister Van Ark zijn in twee weken tijd bijna honderd medewerkers van de slachterij in Boxtel besmet geraakt. Een woordvoerder van de Boxtelse vleesverwerker geeft echter aan dat deze coronabesmettingen niet op de werkvloer hebben plaatsgevonden. ,,Het gaat onder meer om personeel dat al in quarantaine zat vanwege een besmette huisgenoot en daardoor zelf ook positief zijn getest, maar ook om mensen die bij de sneltest aan de deur een positieve uitslag kregen. Wij sturen hen dan door naar de GGD, waar we dagelijks mee in contact staan.”

Bewakers vroegen de actievoerders om weg te gaan voor de poort, maar dat werd geweigerd. Daarop werd de politie ingeschakeld om de ingang weer vrij te maken.

De actiegroep ‘Sluit VION!’ is een samenwerking van burgers en organisaties als Alle Dieren Vrij, Animal Rebellion, Cage Undefined, Vrije Bond Noord-Brabant, Autonomen Brabant en Earthlings NL. Zij voeren met regelmaat actie tegen de vleesverwerker en willen misstanden in de sector aankaarten. Zo willen ze betere arbeidsomstandigheden voor het personeel, maar zijn zij ook actief voor het welzijn van de dieren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 2 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 3 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 4 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 6 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 6 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 7 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 8 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 9 uur geleden