...JAN VAN HOREN, 1930-2021...                 (Foto: Piet van Oers)
...JAN VAN HOREN, 1930-2021... (Foto: Piet van Oers) Foto: Piet van Oers

Jan van Horen: organisator en bestuurder in hart en nieren

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Als er in Boxtel iets te feesten viel, was Jan van Horen jarenlang van de partij. Vooral als organisator en om activiteiten in goede banen te leiden. Of het nou ging om carnaval of oranjefeesten, de rasechte Boxtelaar voelde zich er als een vis in het water. In de nacht van maandag op dinsdag overleed Van Horen thuis, in het bijzijn van dochters Josephine en Liesbeth.

Stichting Openbaar Carnaval en de voormalige prinsenvereniging De Waggelaars hebben veel te danken aan de inzet van Jan van Horen. Bij beide clubs was hij bestuurlijk actief als voorzitter en als prins Randéro d’n Urste zwaaide hij in 1971, 1972 en 1973 de scepter over het Boxtelse spotrijk Eendengat. Later maakte hij jarenlang deel uit van de Kroon Waggel Klocht (KWK), een groep carnavalsvierders op leeftijd die het wel en wee van SOC en prinsenvereniging bleven steunen en stimuleren.

BOXTEL VOORUIT

De bestuurlijke kwaliteiten ontgingen ook evenementenstichting Boxtel Vooruit niet. Vanaf het begin van de jaren ‘80 kregen de oranjefeesten mede dankzij Van Horen een enorme impuls op en rond Koninginnedag doordat de samenwerking werd gezocht met de Markthoreca. Dat leidde er aanvankelijk toe dat een enorme feesttent op het plein werd opgebouwd waar tal van verenigingen en orkesten van zich lieten horen.

SPREEKSTALMEESTER

Ook bij andere festiviteiten die Boxtel Vooruit optuigde, was Van Horen nauw betrokken en als begenadigd spreekstalmeester was hij steevast in vorm. Door zijn aimabele omgang met mensen, wist hij velen met zich mee te krijgen om lokale activiteiten van de grond te tillen.

Vier jaar lang hanteerde Van Horen als niet-muzikant de voorzittershamer van Boxtel’s Harmonie, bij welke vereniging hij nadien nog lange tijd deel uitmaakte van het toenmalige hoofdbestuur. Op sportief terrein was Van Horen actief bij de vroegere zwemclub Triton en bij hockeyclub MEP. Hij was nog altijd lid van serviceclub Probus.

Voor zijn verdiensten werd Jan van Horen in 1990 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde op het moment dat hij zijn werkzame leven als keurmeester en veterinair inspecteur van de Rijksdienst voor Vee en Vlees beëindigde.

DIAMANTEN HUWELIJK

Twee jaar geleden vierden Jan en Lies van Horen-Linsen op bescheiden wijze hun diamanten huwelijksjubileum waarbij waarnemend burgemeester Fons Naterop hen met een bezoek vereerde. Een uitbundige viering was door de broze gezondheid van beiden op dat moment niet mogelijk.

De gezondheid werd daarna niet beter. Echtgenote Lies wordt sinds een jaar verpleegd in Liduina en Van Horen bleef alleen achter in de woning die hij aan de Deken Spieringsstraat liet bouwen. Daar, in zijn vertrouwde omgeving, is hij in de nacht van maandag op dinsdag rustig ingeslapen.

Jan van Horen werd negentig jaar oud.

(Foto: Piet van Oers).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 1 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 2 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 17 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 18 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 20 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 21 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 22 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur gisteren