De hijskraan en steunpilaren voor de brug zijn deze week opgeruimd. Vandaag is begonnen aan het bestraten. (Foto: Albert Stolwijk).
De hijskraan en steunpilaren voor de brug zijn deze week opgeruimd. Vandaag is begonnen aan het bestraten. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Essche brug gaat 17 maart open... als het weer meezit

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Esch (c) Nieuws (c)

Nog iets langer geduld. Het lijkt bijna op het mantra van premier Mark Rutte in de coronacrisis, maar het gaat hier echter om de opening van de ‘witte brug’ die Spankerstraat met de Groenweg verbindt in Esch. Na jaren soebatten over wel of niet vervangen en maanden vertraging in de werkzaamheden is de oplevering nabij. Niet morgen zoals gepland, maar woensdag 17 maart.

Deze week ruimde aannemer Strukton Civiel al het groot materieel op bij de vernieuwde brug. Daarmee breekt voor het dorp weer een nieuwe fase aan: die van afronding en heropening. Dat is echter wel afhankelijk van het weer. De vrieskou van enkele weken geleden heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de bouwvakkers ruim een week lang niet konden werken.

Dat is niet de enige tegenslag waarmee het project te kampen kreeg afgelopen jaar. Ook corona gooide, niet heel verrassend, flink wat roet in het eten. ,,Enkele medewerkers moesten een tijdlang in quarantaine en materialen werden later aangeleverd. Dat zorgde voor vertraging”, legt projectleider Roel Schmidt van Strukton Civiel uit.

LANGE DISCUSSIE

Het was de bedoeling dat de uitvoering van het project vorig jaar op 1 april zou starten. Maar vanwege een tijdig ontdekte constructiefout en corona duurde het nog tot begin juli voor er daadwerkelijk kon worden gewerkt. In de jaren daarvoor was er discussie over het vervangen of renoveren van de brug.

De gemeente Haaren, waar Esch tot eind vorig jaar onderdeel van vormde, zat vooral met de kosten in haar maag. Na diverse onderzoeken bleek dat het beter was om de overspanning geheel te vernieuwen. Al die tijd was zwaar verkeer niet toegestaan. Vrachtwagens en tractoren reden dan ook dwars door de Essche dorpskern, wat regelmatig tot gevaarlijke situaties leidde.

BESTRATEN

Ondertussen zijn de tijdelijke steunpijlers weggehaald waar de betonnen overspanning de afgelopen maanden op rustte. Ook de bekisting is verdwenen. Het enige wat nu nog moet gebeuren is bestraten en asfalteren. En ook hier is het werk weersafhankelijk. Schmidt: ,,Nu de zon al een aantal dagen schijnt, schiet het op. ‘s Nachts is het wel koud, maar overdag is het prima te doen. Hopelijk blijft het zo nog even, dan kunnen we flink meters maken.”

De vraag aan de gemeente Boxtel of de brug 17 maart met enige ceremonieel wordt geopend, was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet beantwoord.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 6 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 8 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 9 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 12 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 15 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 16 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 17 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00