Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Keurt Vion-slager zijn eigen vlees?

Algemeen Wonen & Leven (c) Zorg & Welzijn (e) Milieu & Energie (c) Duurzaamheid (e) Nieuws (c)

GASTOPINIE

Door: Joost van der Pluijm

De heer Peijnenburg vraagt in de Vrije Tribune van vorige week zich af of Vion zijn eigen vlees blijft keuren. Naar aanleiding hiervan ben ik in het rapport van Ingenieursbureau Witteveen+Bos over dit onderwerp gedoken. Vion en gemeente zijn tevreden met de conclusie uit het rapport dat met verhoging van de schoorsteen wordt voldaan aan de milieuvergunning en dat dit leidt tot een ‘aanvaardbaar hinderniveau’. Maar dat document lezende val ik van de ene verbazing in de andere en ik snap nu waarom het zo onaanvaardbaar naar slachterij kan stinken in Boxtel.

Er blijken liefst 33 geurbronnen te bestaan op het Vion-complex. Uit een flink aantal daarvan ontsnapt ongezuiverde stanklucht richting de omgeving. Bijvoorbeeld via drie open gaten in het dak van de stallen en bij minstens zes ventilatoren op verschillende plaatsen. De gassen die vrijkomen bij het afbranden van de haren komen eveneens ongezuiverd vrij via de korte schoorsteen hetgeen een overtreding is van de milieuvergunning. De chemische luchtwasser bleek niet te werken door het ontbreken van onderhoud/reparatie en ook de biologische gaswasser had een te laag rendement en was onvoldoende schoongemaakt, wat eveneens een overtreding is van de milieuvergunning. Laat ik het netjes zeggen: Vion had de geursituatie niet onder controle en deze jarenlang veronachtzaamd. Gemeente Boxtel is niet in staat gebleken de geursituatie van Vion effectief te handhaven. Dit ondanks jarenlang klagen van burgers over intense stank. Er is druk van burgers (La Vie en Rose) nodig geweest om hiernaar uiteindelijk onderzoek te doen.

Mooi dat het rapport zestien geurbestrijdende maatregelen opsomt en dat de chemische wasser het weer doet. Vion investeert daar flink in, maar het legt ook pijnlijk bloot dat het bedrijf al veel eerder maatregelen had kunnen en moeten nemen. Daarmee had een deel van de stankoverlast in Boxtel vermeden kunnen worden.

Met allerlei aannamen, kentallen en uitgaande van gemiddelden komt het rapport tot de boterzachte conclusie dat Vion net-aan voldoet aan een ‘aanvaardbaar hinderniveau voor een gemiddelde situatie’. Een gemiddelde situatie zegt voor de Boxtelaren niet zo veel, dan kan het met perioden toch nog flink stinken, wat ook de praktijk is. Het zou beter zijn dat Vion, net als bij intensieve veehouderij uitgaat van een volledig gesloten productie waarbij alle afgezogen lucht wordt gezuiverd door goedwerkende installaties. Kortom: een einde maken aan de niet te beheersen gatenkaas met 33 geurbronnen. Toch wil Vion de ongezuiverde uitstoot van afgassen van de brandovens handhaven en legaliseren in de nieuwe vergunning, omdat deze uit veiligheidsoverweging lastig te behandelen zou zijn. Lastig is niet onmogelijk en Vion heeft al sinds 2013 de tijd gehad er iets aan te doen.

Volgens de plaatjes in het rapport van Witteveen+Bos is het effect van een hogere schoorsteen op de geurbelasting slechts marginaal. Alleen pal naast de Vion-locatie heeft het enig effect. Bij hogere geurconcentraties heeft schoorsteenverhoging zelfs vrijwel geen effect. Een hogere schoorsteen gaat de Boxtelaren dus niet van de stank afhelpen: deze wordt hooguit anders verspreid. Gegoochel met modelmatige ingeschatte hedonisch gewogen geurpercentielen verandert daar niets aan.

Na lezing van het rapport kom ik tot de conclusie dat alleen saneren van de 33 geurbronnen en altijd goed functionerende luchtzuivering met hoog rendement bij Vion de Boxtelaren echt kan verlossen van het stankprobleem; een hogere schoorsteen heeft slechts weinig effect. Daarop moet de milieuvergunning en de handhaving ervan gericht zijn. Toekomstige klachten van Boxtelaren moeten direct kunnen leiden tot aanvullende maatregelen. Anders blijft Vion een megaslager die zijn eigen vlees keurt.

JOOST VAN DER PLUIJM woont in Boxtel, is bioprocestechnoloog (TU Delft) en dertig jaar werkzaam in afvalwatertechnologie. Ook is hij deskundig op gebied van water- en luchtbehandeling. Hij werkte voor diverse adviesbureaus, waaronder Witteveen+Bos. Het geuroverlast-rapport heeft hij gelezen vanuit de hoedanigheid als procestechnoloog.

De schoorsteen van Vion wordt verhoogd om de stankoverlast in de omgeving te verminderen. (Foto: Peter de Koning).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 1 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 2 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 4 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 5 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 6 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 8 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 23 uur geleden
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30