Kamerkoor Ratatouille repeteerde vorig jaar een aantal weken buiten. Leden en dirigent sloten het seizoen gezamenlijk af. (Foto: eigen collectie).
Kamerkoor Ratatouille repeteerde vorig jaar een aantal weken buiten. Leden en dirigent sloten het seizoen gezamenlijk af. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Kamerkoor Ratatouille toont lef en inventiviteit

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De langdurige lockdown legt veel koren en ensembles het zwijgen op. Het Boxtelse kamerkoor Ratatouille repeteert wél en merkt dat aangepast oefenen ook bepaalde voordelen heeft. Coronacrisis of niet, de voorbereidingen op het themaconcert ‘LEF’ gaan door, al is nog onduidelijk wanneer dat wordt gegeven.

Samen zingen in één ruimte is er niet bij, maar dankzij creativiteit, inzet en moed is Ratatouille niet stilgevallen. Koorlid en secretaris Marianne Galema: ,,Vorig jaar maart, toen de eerste coronabeperkingen werden opgelegd, zijn we snel in actie gekomen. We hebben onder meer een poos buiten gerepeteerd, in de tuin van zanger Peter Olijslagers.” Twee groepjes oefenden ‘s middags en twee ‘s avonds. Bij het wisselen van de wacht kwamen de leden elkaar nog tegen, zodat ook het sociale aspect niet verloren ging. Galema: ,,In die groepjes waren alle stemsoorten vertegenwoordigd, zodat we continu meerstemming konden blijven zingen.”

Dirigent Kees Doevendans: ,,In klein gezelschap repeteren betekent dat een individuele zanger soms in zijn eentje een partij voor zijn rekening moet nemen. Leunen op een ander kan dan niet. Dat is uitdagend en vergt een goede voorbereiding van de koorleden. Ik moet zeggen dat iedereen die handschoen serieus heeft opgepakt.”

Na de zomervakantie bleek buiten zingen geen optie meer. De duisternis viel te vroeg in. Koorlid en voorzitter Wilma van Doremalen: ,,We zijn uitgeweken naar de aula van de Molenwijkschool, tot de coronamaatregelen dit niet meer toelieten.”

Ratatouille liet zich niet ontmoedigen, maar zong door via het bekende videoprogramma Zoom. Van Doremalen: ,,In Zoom zit een vertraging. Meerstemmigheid is vrijwel onmogelijk.” Maar koorleden solistisch laten zingen kan wel. Doevendans: ,,Dus dat deed ik. Een stem tegelijk, de anderen dempten hun microfoons en oefenden thuis hun eigen partij, tegen de solist in. Om te soleren ten overstaan van het hele koor, is ook een zekere portie lef nodig. En thuisstudie. Chapeau voor de zangers en zangeressen.”

Zelfstandig inzetten, bij je partij blijven zonder te steunen op buurman of -vrouw, tempo en toon houden, durf kweken, al die facetten van koorzang zijn door de omstandigheden van de afgelopen maanden extra gepolijst. Doevendans: ,,Natuurlijk is echt samen zingen in een fysieke ruimte het prettigst, maar de coronabeperkingen waren niet per definitie nadelig voor ons als koor. We hebben vorderingen gemaakt, ons concertprogramma LEF krijgt steeds meer vorm.”

JAMULUS

Inmiddels is Ratatouille op een geavanceerdere manier van online repeteren overgestapt die meerstemmige samenzang weer mogelijk maakt. Galema: ,,We gebruiken nu het programma Jamulus. Oud-lid Kees Schouwenaars heeft ons daarmee flink geholpen, want er komt namelijk wel het nodige bij kijken. Zo hebben alle leden de benodigde apparatuur aangeschaft. Het grote voordeel van Jamulus is dat er geen vertraging zit op het geluid.”

De zangers zien elkaar niet. De maat aangeven gaat dus lastig, maar ook daar heeft dirigent Doevendans iets op gevonden: ,,Ik tik mee of iets dergelijks. Overigens dirigeer ik soms achter de schermen, dat gaat automatisch. De uitdaging binnen Jamulus is het tempo. We horen elkaar nu goed, maar het vergt oefening om gelijk te blijven, niet te vertragen. Al is dat ook direct een prima training.”

Het thema van het concert dat Ratatouille vorig jaar had willen geven, is lef. Van Doremalen: ,,Dat sluit per toeval helemaal aan bij wat we de afgelopen maanden gedaan hebben. Er is moed voor nodig om in kleine groepjes of zelfs alleen je stem te laten horen. We hopen het concert nog ergens dit jaar te kunnen uitvoeren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 2 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 4 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 5 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 7 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 8 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 10 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30