Wim Kuijpers tijdens een wandeltocht naar de Camenito Del Rey, een adembenemende wandelroute in de bergen van Andalusië. De Boxtelaar organiseert jaarlijks tientallen wandelreizen en hoopt in 2021 op betere tijden. (Foto: Peter de Koning, 2017).
Wim Kuijpers tijdens een wandeltocht naar de Camenito Del Rey, een adembenemende wandelroute in de bergen van Andalusië. De Boxtelaar organiseert jaarlijks tientallen wandelreizen en hoopt in 2021 op betere tijden. (Foto: Peter de Koning, 2017). Foto: Peter de Koning

Wandelen met Wim, maar door corona even niet…

Algemeen Ondernemen & Werken (c) Nieuws (c)

Wim Kuipers (54) heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. De Boxtelaar organiseert al enkele jaren wandelreizen waarbij vier trefwoorden belangrijk zijn: natuur, beweging, afwisseling en gezelligheid. De coronacrisis noopte Wim in 2020 bijna alle wandeltrips te annuleren. En ook in 2021 staat nog lang niet vast of alle geplande en bovendien volgeboekte reizen door kunnen gaan. ,,Ik hoop vurig dat we later dit voorjaar de wandelschoenen weer aan kunnen trekken.”

Wims wandelschoenen blijven sowieso in vorm. Vanuit zijn woning in het Boxtelse buitengebied trekt hij er graag op uit. Ook als hij wil vertellen over de gevolgen van de coronacrisis voor zijn onderneming. ,,Neem je wandelschoenen mee, ik weet een mooi rondje langs de Essche Stroom en door Sparrenrijk”, appt hij enthousiast. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

De zon schijnt over de landerijen aan de Helweg. Een ruiter draaft richting Esch, twee sierlijk peddelende zwanen maken zich op voor het voorjaar. ,,Natuurlijk is het een teleurstelling als je bijna alle wandelreizen moet annuleren”, vertelt Wim op de plek waar De Kleine Aa en de Essche Stroom samenvloeien. ,,Ik was 2020 zo goed begonnen met twee wandelreizen naar Jordanië en een trip voor geocachers naar Wit-Rusland en de Baltische Staten.”

Alle reizen die daarna op het programma stonden, moest Wim echter cancelen. ,,Geen leuk karwei als je zo graag reist”, blikt hij terug. ,,Ik heb alle geboekte hotelkamers moeten afzeggen en het geld van een hele berg vliegtickets teruggevraagd. Dat is prima gelukt, ook al duurt het soms een tijdje voordat het geld weer op je rekening staat.”

ONTSNAPPEN

Wandelen met Wim. Dat is het bedrijf dat Wim opzette om zijn wandelreizen op de markt te brengen. Die markt bevond zich in eerste instantie vooral in de regio Boxtel, nu begroet hij enthousiaste deelnemers uit Nederland en België. ,,Facebook is mijn belangrijkste reclamebord”, vertelt Wim als Esch aan de einder gloort. ,,Wandelaars vinden elkaar op dit platform en delen uitbundig ervaringen en foto’s. Dat werkt.”

Inmiddels biedt Wim een klein dozijn wandelreizen aan. Het zijn natuurtochten in Catalonië, Andalusië, Toscane en de Wicklow Mountains in Ierland. Daarnaast organiseert hij stedentrips naar onder meer Edinburgh en New York waar ook louter gewandeld wordt. ,,Je leert een stad of streek en haar bewoners pas écht kennen als je gaat wandelen”, zegt de Boxtelaar. ,,Bovendien kun je te voet makkelijker op zoek gaan naar de onbekende stad of de ongerepte natuur.”

ALTIJD POSITIEF

De coronacrisis heeft gevolgen voor Wandelen met Wim. ,,2020 was een verdrietig jaar. Geloof me, het is balen als je telkens weer een reis moet annuleren en wandelaars teleur moet stellen. Maar ik ben altijd positief, er komen betere tijden.” Om die reden hoopt Wim later dit voorjaar ‘gewoon’ op reis te gaan naar Spanje, Italië, Schotland en Slovenië. ,,De reis naar Slovenië is nieuw en gaat per touringcar. Dat maakt me onafhankelijk van luchtvaartmaatschappijen. Voor geocachers is een busreis opgezet die door acht landen voert, waaronder Duitsland, Tsjechië en Hongarije. Nu maar hopen dat het coronavirus onder controle komt.”

Wim mijmert als hij Sparrenrijk doorkruist. ,,Wat zou ik graag door New York banjeren… Ik ben gek op die stad en doe niets liever dan er urenlang rondzwerven.” In september staat een stedentrip naar The Big Apple met als toetje IJsland op het programma en reist hij met een groep naar Mount Desert Island, een wandelparadijs in de Amerikaanse staat Maine. ,,Zodra het weer kan, ga ik op pad om een nieuwe wandelreis in Amerika uit te stippelen. In 2022 gaan we dan tien dagen wandelen in San Francisco en Yosemite National Park. Ik kan niet wachten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Marc Cleutjens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Freelance-redacteur

Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 32 minuten geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 1 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 15 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 17 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 19 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 20 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 21 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 23 uur geleden