Formateur Fons Naterop (rechts) overhandigde bijna twee weken geleden de definitieve versie van het beleidsakkoord aan Mariëlle van Alphen (Balans). De overige kandidaat-wethouders zijn (vlnr) Hans Heesen en Désiré van Laarhoven (Combinatie95), Fred van Nistelrooij (INbox) en Wim van der Zanden (Balans).
Formateur Fons Naterop (rechts) overhandigde bijna twee weken geleden de definitieve versie van het beleidsakkoord aan Mariëlle van Alphen (Balans). De overige kandidaat-wethouders zijn (vlnr) Hans Heesen en Désiré van Laarhoven (Combinatie95), Fred van Nistelrooij (INbox) en Wim van der Zanden (Balans). Foto: Peter de Koning

Oppositie wil minder wethouders op het pluche

Algemeen Nieuws (c)

De drie coalitiepartijen Balans, Combinatie95 en INbox reiken de hand uit om samen te werken met de overige vijf Boxtelse fracties. CDA, PvdA/GroenLinks, VVD, SP en D66 twijfelen echter nog om de politieke handschoen op te pakken en hebben vooral veel vragen. Dat resulteerde in 8 moties en 6 amendementen. Het liefst zien zij een college met minder wethouders.

De gemeenteraad bespreekt op dit moment het akkoord, waarin veel wordt gesproken over de handen ineen slaan. Toch is er vanuit de vijf oppositiepartijen veel kritiek op de wijze waarop de coalitie tot elkaar is gekomen. Er wordt hen een gebrek aan transparantie verweten, waardoor de fracties hun vraagtekens zetten bij de voortgang van deze bestuursperiode, die ook nog eens een jaar langer duurt.

OPNIEUW ONDERHANDELEN

CDA, PvdA/GroenLinks, VVD, SP en D66 kunnen vooral de financiële situatie niet rijmen met het aantal wethouders die het college mede gaan vormen, ook al werken zij straks parttime. Er ligt nu een voorstel om de coalitiepartners terug naar de onderhandelingstafel te sturen en ervoor te zorgen dat de collegeformatie de 3,6fte van het vorige gemeentebestuur niet gaat overschrijden.

Wat betreft het coalitieakkoord, moet vooral Balans het ontgelden. ,,Het roer gaat niet om in Boxtel, maar bij de partij zelf”, concludeerde Vera Brouns (CDA). De overige oppositiepartijen kunnen zich hierin vinden. SP spreekt zelfs van kiezersbedrog omdat de winnaar van de verkiezingen volgens fractieleider Eric van den Broek zo’n beetje al haar beloften heeft gebroken.

Verdere voorstellen van de oppositie hebben vooral te maken met heikele onderwerpen zoals verkeer, duurzaamheid, woningbouw en de financiële situatie in combinatie met de lopende kerntakendiscussie.

Om 21.15 uur gaat de vergadering verder. Donderdag meer in Brabants Centrum. Wie echter al is aangesloten bij de testfase van de app Ons BC leest morgen al meer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: rens.vandenelsen@brabantscentrum.nl

Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 2 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 3 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 4 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 15 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 17 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 19 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 21 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 22 uur geleden