De nieuwe wegversmallingen in de Dorpsstraat in Esch vormen voor vrachtwagens weer een probleem. (Foto: Albert Stolwijk).
De nieuwe wegversmallingen in de Dorpsstraat in Esch vormen voor vrachtwagens weer een probleem. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Oplossing voor knelpunt Dorpsstraat is ver weg

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Esch (c) Nieuws (c)

Het verkeer in Esch is al jaren een heet hangijzer. Inwoners van de doorgaande wegen in de bebouwde kom ondervinden veel last van (zware) voertuigen. In de Dorpsstraat zijn begin dit jaar de beruchte betonnen bloembakken vervangen door nieuwe wegversmallingen, maar dat zorgt weer voor andere problemen. De gemeente Boxtel geeft aan dat er vrijwel geen mogelijkheden meer zijn om de deze straat veiliger te maken.

De fractie Balans stelde de nieuwe situatie aan de kaak bij het college van B en W omdat er binnen een week al enkele paaltjes omver waren gereden. Ook zouden vrachtwagens moeite hebben met de wegversmallingen.

Het gemeentebestuur geeft aan dat de verkeerssituatie in de Dorpsstraat al jarenlang ter discussie staat en iedere oplossing weer voor een ander ongewenst bijeffect zorgt. ,,Er is eigenlijk geen passende maatregel te treffen. De verkeersfunctie, het materiaalgebruik en het weg- en gevelprofiel dragen voor bewoners allemaal bij aan de beleving van de Dorpsstraat zoals deze is”, aldus het college in zijn reactie op de vragen van Balans.

De versmallingen weer iets verbreden is volgens de gemeente geen optie, omdat dan de fietsveiligheid in het gedrang komt. De enige oplossing is het weren van zwaar vrachtverkeer en de hele weg opnieuw inrichten met verbrede fietspaden. De ruimte in de straat is echter beperkt en volgens B en W kleven hier voor bewoners ook weer nadelen aan.

Balans kaartte ook aan dat er mogelijk afspraken waren geschonden bij de genomen maatregelen, maar het dagelijks bestuur geeft aan dat deze nog zijn gemaakt onder de voormalige gemeente Haaren. Boxtel heeft naar eigen zeggen niet het volledige dossier ingezien. Het college wil de huidige situatie voorlopig echter aanhouden: ,,We monitoren deze tot eind maart. We zijn bereid om in april de Dorpsstraat nogmaals te bespreken met vertegenwoordigers van Platform Esch’ Perspectief.” Eventuele nieuwe bevindingen voor de straat worden te zijner tijd met de gemeenteraad gedeeld, geeft het college aan.

OP DE FOTO: De nieuwe wegversmallingen in de Dorpsstraat in Esch zorgen toch weer voor verkeersproblemen. (Foto: Albert Stolwijk).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: rens.vandenelsen@brabantscentrum.nl

De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 1 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 6 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 7 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 8 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 19 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 21 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 23 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 18 apr, 13:06