Afbeelding
Foto: Collectie Beeldbank Boxtel

Kleinderliempde ontfermt zich al negentig jaar over Onze Lieve Heer

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Al bijna negentig jaar staat het in weer en wind. En dat gaat zelfs Onze Lieve Heer niet in de koude kleren zitten. En dus onderging het wegkruis op de hoek van de Eindhovenseweg en de Liempdseweg in Boxtel onlangs een restauratie. Daarvoor staken bewoners van de buurtschap Kleinderliempde - net als eerder - de handen uit de mouwen.

In het corpus was houtrot geconstateerd en dus was een grondige onderhoudsbeurt dringend gewenst, meldt buurtbewoonster Hanneke van der Eerden. Haar overbuurman Pietjan Hagenaars, eertijds eigenaar van een lokaal schildersbedrijf, was uiteraard de uitgelezen persoon om dit karwei te klaren. Net als tien jaar geleden overigens, toen het kruisbeeld ook al een restauratie onderging. Destijds werd ook al rot in het hout aangepakt. Met behulp van een specialist werden deze keer opnieuw de oude laklagen verwijderd. Vervolgens werden zowel het corpus als het kruis en afdakje opnieuw geschilderd. 

HARTVERWARMEND

Harold van der Ven, zoon van Harrie, de inmiddels ruim tachtigjarige smid uit de buurt, hielp mee om de metalen onderdelen op te knappen en waar nodig te vervangen. ,,Later wordt ook het perkje nog vernieuwd, maar doet mijn neef Laurens van der Eerden als het wat beter weer is”, vertelde Hanneke deze week. Zelf ging ze op pad om in de buurt geld te vergaren om de restauratie te bekostigen. ,,En het is hartverwarmend hoe mensen dan reageren”, glundert Hanneke. 

ANTI-BOLSJWISTSCH

Dat het wegkruis in 1933 op deze plek werd ingezegend, stond niet op zich. In diezelfde tijd verrezen soortgelijke kruisbeelden bij alle Boxtelse invalswegen: ook bij de Mijlstraat, Kapelweg en Gestelseweg. Op die laatste locatie is het kruisbeeld in 1965 verdwenen bij de verbreding van de rijksweg (nu A2).

De plaatsing had alles van doen met een Helmonds initiatief dat in heel katholiek Brabant navolging kreeg. Door de godsdienstvervolgingen in de toenmalige Sovjet-Unie werd in 1929 de strijd aangebonden tegen het bolsjewisme met de plaatsing van wegkruizen. In 1930 stonden er her en der in de provincie al vijftig, meldde destijds de Boxtelsche Courant, een voorloper van Brabants Centum. Via deze lokale krant organiseerde ontwikkelingsvereniging De Roomsche Cultuur een inzamelingsactie om toch enige variatie aan te brengen in uniforme Helmondse wegkruizen. Het nu opgeknapte kruis is gemaakt in atelier Van Melich te Eindhoven.

OP DE HISTORISCHE FOTO: Inzegening van het wegkruis door deken Brord Spierings op Goede Vrijdag 1 april 1933. (Foto: collectie Beeldband Boxtel).

OP DE FOTO: December 2010: Pietjan Hagenaars (links) en Harrie van der Ven monteren het hoogglanzend corpus op het wegkruis aan de Eindhovenseweg. De armen van het Christusbeeld werden later bevestigd met een pen- en gatverbinding. Tien jaar na dato was het devotiekruis opnieuw aan een restauratie toe. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 2 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 3 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 5 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 8 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 10 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 11 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 12 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00