Cliënten Voedselbank krijgen ook producten van Vion
Algemeen Ondernemen & Werken (c) Nieuws (c)Verse groenten krijgt Voedselbank Boxtel van de Voedseltuin en tal van andere levensmiddelen van supermarkten. Het was moeilijk om de pakketten regelmatig te voorzien van een stukje vlees. Maar nu niet meer, dankzij een samenwerking met Vion uit Boxtel.
Voorzitter Ab Gillhaus van de lokale voedselbank: ,,Vlees is een bederfelijk product en bovendien duur. Wij kopen niets zelf, maar drijven op giften, op de overschotten die er in de keten zijn. We stelden ons de vraag: waar bevinden zich die partijen en hoe komen wij daar aan? Ik dacht aan Vion. Met de grootste varkensslachterij van Nederland om de hoek zou vlees toch geen probleem moeten zijn?”
Incidenteel waren er al contacten met de slachterij, maar de banden zijn verstevigd en de toevoer van vlees is nu structureel geworden. Jan Marcelis, vestigingsmanager Vion Boxtel: ,,Een plotselinge weersomslag kan bij ons overschotten veroorzaken. In de zomer bijvoorbeeld als de vooruitzichten om te barbecueën perfect zijn, maar het alsnog begint te regenen. We proberen alle productiestromen waar soms vlees overblijft, in beeld te brengen.”
Het gaat dan om producten die supermarkten niet meer in de schappen leggen, omdat de houdbaarheidsdatum te dicht genaderd is. Marcelis: ,,Maar wanneer je vlees invriest, is het nog zeker twee maanden houdbaar. De producten die naar de voedselbank gaan, zijn absoluut veilig.”
Sinds kort helpen ook vier lokale slagers de voedselbank bij het portioneren van het vlees. Vanwege de veiligheidsvoorschriften mogen vrijwilligers van de hulporganisatie dat niet zelf doen. Gillhaus: ,,We zijn erg blij met de hulp van de slagers, maar het werk moet hun bedrijfsvoering niet in de weg zitten, vandaar dat we de last zorgvuldig verdelen.” Marcelis: ,,Ik denk dat wanneer ik een medewerker zou vragen eens bij een slagerij te assisteren, hij dit zeker zou doen.”
Gillhaus denkt nog een stap verder: ,,Stel dat op termijn de aanvoer van vlees groter blijkt dan wij kunnen verwerken, dan zouden we met een aantal voedselbanken een gezamenlijke slagerij op kunnen zetten. Het is zonde om etenswaren onbenut te laten.”
Behalve vlees ontvangt de voedselbank ook van tijd tot tijd vegetarische producten. Marcelis: ,,Die zijn afkomstig van een Britse klant van Distrifresh, een dochteronderneming van Vion.”
OVERSCHOTTEN
Het is niet zo dat Vion wekelijks een vaste hoeveelheid vlees kan doneren. Soms is er veel beschikbaar, soms niets. Gillhaus: ,,Wij laten grote partijen niet lopen. Wat wij zelf niet nodig hebben, gaat naar het distributiecentrum in Tilburg, zodat andere voedselbanken er van profiteren. Doel is om zoveel mogelijk mensen die het minder breed hebben, van voedsel te voorzien. Om dat voor elkaar te krijgen, zoeken we allemaal naar de overschotten op de markt, daar moeten wij het van hebben.”
Tekst: Jan Hermens.