De pui van Van Doornmalen Elektro in de Stationsstraat, de zaak van Janno van Doornmalen, is net als de winkels van verschillende andere ondernemers in het centrum, met houten platen afgeschermd uit vrees voor rellen. (Foto's: Bas van den Biggelaar).
De pui van Van Doornmalen Elektro in de Stationsstraat, de zaak van Janno van Doornmalen, is net als de winkels van verschillende andere ondernemers in het centrum, met houten platen afgeschermd uit vrees voor rellen. (Foto's: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Winkeliers nemen zekere voor onzekere en schermen etalages af

Algemeen Ondernemen & Werken (c) Nieuws (c)

Het spande er dinsdagavond even om in Boxtel. Geruchten dat relschoppers in het dorp huis wilden gaan houden gingen snel rond. Diverse ondernemers besloten het zekere voor het onzekere te nemen en timmerden hun pui dicht. Hockeyclub MEP en voetbalvereniging ODC legden direct alle trainingen voor de jeugd stil. Het bleek allemaal loos alarm.

Aanleiding voor de consternatie waren enkele berichten die via het social mediaplatform Snapchat rondgingen. Daarin werd opgeroepen om rotzooi te gaan trappen op diverse plekken in Boxtel. De geruchtenmolen draaide daarna in hoog tempo en in de vooravond werden er her en der groepjes mensen gespot. Net zo vaak bleek er niets aan de hand.

Toch zat het diverse ondernemers niet lekker. Zij kenden immers de beelden uit Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch van respectievelijk zondagmiddag en maandagavond. Daar trokken grote groepen rellende mensen door de straten die een spoor van vernieling achterlieten. Iedereen heeft de foto’s en filmpjes van ingeslagen winkelruiten ongetwijfeld voorbij zien komen.

Met dat in het achterhoofd besloten verschillende ondernemers in de Rechterstraat hun panden te beschermen door de etalages met houten platen af te dekken. Op de Markt, in de Stationsstraat, de Molenstraat en in de Croonpassage besloten enkele winkeliers het voorbeeld van hun centrumcollega’s te volgen. Het team van de Kruidvat-winkel deed om zeven uur ‘s avonds de deuren al dicht, een uur eerder dan gangbaar, zodat het personeel veilig naar huis kon. Ook winkelcentrum Oosterhof was eerder gesloten dan gebruikelijk.

BELRONDJE

Een van de ondernemers die zijn zaak met houten platen dicht liet schroeven, is Janno van Doornmalen, eigenaar van Van Doornmalen Elektro in de Stationsstraat. ,,Er was toch wel sprake van dreiging dinsdagavond en op schade aan de winkel zit niemand te wachten. Een steen door de ruit zou al knap vervelend zijn,” vertelde hij gisteren.

Zoals vermoedelijk de meeste winkeliers had ook Van Doornmalen geen platen in zijn achterzak waarmee hij de pui dicht kon schroeven. ,,Ik werd gebeld door Natasja Willems van Natasja Fashion. Patrick van der Made (die een eigen timmerbedrijf heeft - red.) had bij haar en een aantal andere winkels al plaatwerk aangebracht en heeft dat vervolgens ook bij mijn gevel gedaan.”

VOORLOPIG DICHT

Van Doornmalen woont niet in Boxtel en was thuis toen Willems belde. ,,Ik ben snel vanuit Rossum naar hier gereden om te zorgen dat de zaak tijdig beschermd was.” Wat de elektrospecialist betreft, blijft het plaatwerk voorlopig tegen de pui zitten. ,,Ik kan gewoon in mijn winkel komen. Die is de komende tijd dicht, dus vormt het hout geen probleem. Zolang er nog sprake kan zijn van dreigende rellen, laat ik de bescherming intact.” Van Doornmalen werkt nu dus letterlijk achter de schermen, maar ook op locatie. ,,De winkel is gesloten, maar ik voer wel serviceklussen en reparaties uit. Ik ben gewoon bereikbaar.”

‘ERG DAT DIT MOET’

De rellen die her en der plaatsvonden, vindt hij bizar. ,,Ik snap die relschoppers niet. De coronamaatregelen, daar kun je het mee oneens zijn, maar dat uit je niet op zo’n manier. Ondernemers hebben het al moeilijk, het laatste waar ze op zitten te wachten zijn opstootjes en vernielingen.”

Een buurvrouw ziet de dichtgetimmerde zaak: ,,Je hebt groot gelijk om dit te doen, maar het is toch erg dat het zo moet.”

OP DE FOTO: De pui van Van Doornmalen Elektro in de Stationsstraat, de zaak van Janno van Doornmalen, is net als de winkels van verschillende andere ondernemers in het centrum, met houten platen afgeschermd uit vrees voor rellen. (Foto’s: Bas van den Biggelaar).

Dichtgetimmerde winkels in de Rechterstraat.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 1 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 2 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 4 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 5 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 6 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 8 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 23 uur geleden
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30