Wouter Zijlstra fietste vrijdag in zijn woonkamer zo'n 240 kilometer voor het goede doel. (Foto: Hans van Doorn).
Wouter Zijlstra fietste vrijdag in zijn woonkamer zo'n 240 kilometer voor het goede doel. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

Wielrennen in de woonkamer namens Skate4Air

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

In een tijd waarin alles wordt afgelast is het voor goede doelen lastiger om veel geld in te zamelen. Grote activiteiten kunnen niet plaatsvinden en dus moeten organisaties creatief zijn. Stichting Skate4Air kwam daarom met een alternatief om haar strijd tegen taaislijmziekte ook nu voort te blijven zetten. Bestuurslid en Boxtelaar Wouter Zijlstra deed mee om zijn zoontje later een beter leven te kunnen geven en sprong op de fiets.

Het was geen alledaags gezicht, wie vrijdag bij Zandvliet 24 naar binnen keek heeft zich waarschijnlijk een keer in de ogen gewreven. In een geel en zwart tenue fietste daar de sportieve Zijlstra (41) midden in zijn woonkamer. Een laptop op een statafel zodat hij ondertussen ook zijn sociale mediakanalen kon bijhouden en op het scherm voor hem een visualisatie van de etappe, zodat alles nog een beetje opgeleukt werd. ,,Er keken vandaag wel veel mensen naar binnen inderdaad, ze staken dan hun duim op of zwaaiden even. Straatgenoten wisten wel waar ik mee bezig was, maar niet iedereen. Dat leverde soms wel grappige reacties op”, grinnikt Zijlstra als zijn grootste inspanning erop zit.

WEISSENSEE

Normaal gesproken had hij vrijdag samen met dorpsgenoten Nancy Dankers en Jan en Marjolein Kuenen en nog honderden andere Nederlanders op het bevroren water van de Weissensee gestaan. Daar wordt jaarlijks de alternatieve Elftstedentocht geschaatst om geld in te zamelen namens stichting Skate4Air voor onderzoek naar taaislijmziekte. Een tocht van tweehonderd kilometer en een sportieve prestatie die altijd veel oplevert. Maar het bekende virus zorgde ervoor dat niemand naar het bekende Oostenrijkse meer mocht afreizen en dus werd er een alternatief gezocht.

Dat werd gevonden in een virtuele fietstocht, waarbij voor iedere kilometer minimaal een euro binnenkwam. Het uiteindelijke doel was natuurlijk om een zo lang mogelijke afstand te fietsen. Zijlstra had voor ogen om minimaal de afstand die normaal op de Weissensee wordt gereden af te leggen. Die haalde hij dubbel en dwars. ,,Ik stap zo nog even op en dan fiets ik nog een paar kilometers extra”, liet hij vrijdagmiddag weten. Toen om zeven uur ‘s avonds het online evenement werd afgesloten, had de Boxtelaar er 240 kilometer op zitten. Ook zijn Skate4Air-collega Dankers was actief, maar dan op haar werk. Zo liet ze op haar Facebookpagina zien dat ze extra kilometers maakte in het ziekenhuis waar ze werkt.

BETER LEVEN

Het is niet de eerste keer dat Zijlstra een dergelijke sportieve prestatie neerzet. Hij heeft namens Skate4Air de alternatieve Elfstedentocht al diverse keren geschaatst en ook de Daylight Challenge in Zweden (schaatsen van zonsopgang tot -ondergang) is hem niet vreemd. De actieve Boxtelaar doet het ook niet voor niets. Zijn zoontje Jasper (7) heeft namelijk taaislijmziekte.

,,We weten het al sinds zijn geboorte en hij gaat er gelukkig goed mee om. Mede dankzij het geld dat we ieder jaar met Skate4Air bij elkaar schaatsen is er al veel onderzoek gedaan naar de ziekte. De levensverwachting ligt nu op zo’n 45 jaar, maar die loopt alleen maar op”, vertelt Zijlstra. Op dit moment ligt er een medicijn klaar dat voor veel patiënten een positief effect kan hebben. De Boxtelaar ziet dat er steeds meer mogelijk is en daarom heeft hij goede hoop voor de toekomst van zijn zoon. ,,We willen graag dat de kwaliteit van leven voor Jasper zo goed mogelijk is. De enige onzekerheid is dat we nooit weten hoe de ziekte zich verder kan ontwikkelen. Daarom ben ik me ook namens Skate4Air gaan inzetten omdat geld voor onderzoek altijd nodig is.”

Het liefst had Zijlstra gewoon aan de start in Oostenrijk gestaan: ,,Het persoonlijke contact en de ervaring die je samen doormaakt, maken het werk voor Skate4Air zo mooi. Dat we nu individueel bezig zijn is natuurlijk jammer, maar uiteindelijk gaat het om het goede doel.”

OPBRENGST

Landelijk deden er aan het evenement van Skate4Air 711 deelnemers mee. Samen werd er 22.758 kilometer bewogen en dat leverde een totaalbedrag op van 66.891 euro. Zijlstra zelf bracht 869 euro bij elkaar. ,,Een prachtig bedrag, ik ben er blij mee. Volgend jaar hopen we echter weer gewoon op de Weissensee te staan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 21 minuten geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 1 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 3 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 18 uur geleden
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 19 uur geleden
Logo
Dit dodaarsje zwemt in een ven waar de nevel van de vroege ochtend nog boven hangt. De druppels verraden dat de vogel net boven is gekomen na een duik onder water. De kleinste futensoort van ons land broedt in de Kampina en houdt van beschutte oevers.
Scherp gehoor belangrijkste 'gereedschap' van een vogelaar Natuur & milieu 21 uur geleden
Straatmagazine Sammy schenkt aandacht aan plan voor gratis krantenabonnementen van Brabants Centrum.
Sociaal krantenabonnement krijgt aandacht in straatmagazine Sammy Economie 22 uur geleden
Van links naar rechts: Luc de Laat, Collin van Dijk, Cor van der Heijden, Hans de Reuver en Bas Raaimakers.
Judoka Collin van Dijk uit Liempde derde generatie met derde dan Sport gisteren