De locatie aan het Zusterspad waar de 27 cliënten van Cello wonen werd in oktober 2016 opgeleverd en is onderdeel van het seniorencomplex Cronenburg.
De locatie aan het Zusterspad waar de 27 cliënten van Cello wonen werd in oktober 2016 opgeleverd en is onderdeel van het seniorencomplex Cronenburg. Foto: Peter de Koning

Corona-uitbraak in complex van Cello

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Sport & Gezondheid (c) Zorg & Welzijn (e) Nieuws (c)

De Cello-locatie aan het Zusterspad in Boxtel heeft de afgelopen periode te maken gehad met een heftige uitbraak van het coronavirus. Van de 27 ouderen die er wonen, is een derde besmet. Ook zijn er vijf cliënten overleden. ,,Het is een verdrietige situatie, voor iedereen”, aldus bestuurder Toine van der Pol van de zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

De bewoners van het complex aan het Zusterspad hebben weliswaar een verstandelijke beperking, het is hen niet ontgaan dat er iets goed mis was. In korte tijd werden veel van hun medebewoners in quarantaine gezet en liepen de medewerkers in beschermende kleding rond. ,,Een cliënt in zijn kamer opsluiten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is écht een vergaande maatregel. Mensen met een beperking snappen niet direct waarom ze niet weg mogen. Het personeel legt alles natuurlijk uit, maar dat blijft niet altijd hangen”, legt Van der Pol uit.

De bestuurder betreurt het dat het coronavirus, ondanks alle getroffen maatregelen, toch zijn weg heeft weten te vinden naar de Boxtelse afdeling: ,,We hebben echt alles gedaan om het buiten te houden, dus hier treft niemand blaam. Het is ontzettend verdrietig dat dit nu gebeurt. Op deze schaal hebben we het nog niet meegemaakt binnen Cello. Gelukkig is het aantal besmettingen in ons hele werkgebied erg laag. Dat neemt echter niet weg dat het virus altijd gevolgen heeft voor onze kwetsbare mensen.”

KNUFFEL

Dat een verspreiding binnen een dergelijke afdeling van Cello snel kan gaan is volgens Van der Pol niet vreemd: ,,Mensen met een beperking hebben niet altijd een rem, ze doen wat hun gevoel hen ingeeft.” Een goed voorbeeld daarvan is de foto die vorige week in hoog tempo rondging op internet, waarop minister Hugo de Jonge werd geknuffeld door de verstandelijk beperkte Freek. De jongen was zo blij dat hij werd gevaccineerd dat hij zich niet kon bedwingen en zijn armen om de minister heensloeg.

Buiten dat het gedrag van cliënten niet altijd te voorspellen is, is het voor de medewerkers in de gehandicaptenzorg moeilijk om altijd voldoende afstand te houden. De bewoners worden bijvoorbeeld dagelijks gewassen. ,,Die verzorging gaat 24 uur per dag door. Dus zo’n uitbraak heeft ook zijn weerslag op het personeel. Toch sta ik er elke dag weer van te kijken hoeveel veerkracht onze medewerkers blijven tonen in deze moeilijke tijden. Ondanks dat we al sinds maart vorig jaar in deze ellende zitten, went het nooit”, aldus Van der Pol, die vanaf deze week de taken van scheidend bestuursvoorzitter Frank van Beers waarneemt. De oud-burgemeester van Boxtel gaat namelijk met pensioen.

De virusuitbraak is ondertussen onder controle, meldt Cello. De cliënten zijn verdeeld over twee verdiepingen en alleen de bewoners op de begane grond hebben een Covid-19-besmetting opgelopen. Op de eerste verdieping is iedereen nog gezond.

Van der Pol verwacht overigens dat de cliënten van Cello vanaf begin februari gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Bovenaanzicht van het verbouwingsplan van de Feestwinkel.
'Eerst vergunning, dan pas verbouwen' Algemeen 5 minuten geleden
De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 44 minuten geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 2 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 2 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 3 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 6 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 7 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 21 uur geleden