Juist in de winter is binnen zwemmen populair, maar baantjes trekken of spelen in het water is er in de lockdown niet bij. (Foto: Daisy Renders, 2016).
Juist in de winter is binnen zwemmen populair, maar baantjes trekken of spelen in het water is er in de lockdown niet bij. (Foto: Daisy Renders, 2016). Foto: Daisy Renders

Wachtrij zwemles in Dommelbad neemt toe door lockdown

Algemeen Munsel/In Goede Aarde (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Normaal gesproken is de winterperiode een mooie tijd om naar een binnenzwembad te gaan. Ook de wekelijkse zwemlessen zijn dan drukker bezocht. Maar de lockdown houdt de baden leeg en dat baart de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) zorgen, want het zwemniveau van kinderen blijft achter en dat kan deze zomer al grote gevolgen hebben. Bij het Dommelbad in Boxtel zijn ze druk bezig met een plan.

Veel is er op dit moment niet te doen in het overdekte zwembad aan de Schijndelseweg. Alleen de onderhoudsploeg is aanwezig om te zorgen dat de leidingen regelmatig worden doorgespoeld om legionella te voorkomen. Ook worden wat kleine werkzaamheden verricht.

,,De rest van het personeel willen we onderbrengen bij andere bedrijven. Daar zijn we nu mee bezig, maar dat valt nog niet mee”, vertelt locatiemanager Niels van der Heijden van het Dommelbad.

Al het personeel dat elders aan de slag kan, is nu mooi meegenomen. ,,Het zorgt ervoor dat zij in de toekomst ook nog een baan hebben. Gelukkig hebben we tot op heden niemand gedwongen hoeven te ontslaan”, legt hij uit.

OP NIVEAU KRIJGEN

Van der Heijden begrijpt de zorgen van de NSWZ wel: ,,We zijn nu een maand dicht. Als we straks weer open mogen, zullen veel kinderen weer op niveau moeten komen en dat kost tijd. Ondertussen loopt de wachtrij op, want gemiddeld melden zich zo’n 20 tot 25 kinderen per maand aan voor zwemlessen.”

Achter de schermen is de locatiemanager bezig om ervoor te zorgen dat de oude leerlingen snel weer bij zijn en nieuwe zwemmers snel het water in kunnen. Dat is nog een flinke puzzel. ,,De oplossing is meerdere lessen per week inplannen, maar niet iedereen heeft doordeweeks mogelijkheden om de kinderen te brengen. Woensdag en zaterdag zijn al de populairste dagen. En dan moeten we nog kijken naar voldoende personeel op de extra momenten”, aldus Van der Heijden.

Voor veel ouders geldt dat zij hun kinderen willen laten zwemmen in de zomervakantie en een diploma is dan dus gewenst. De lockdown zorgt voor een vertraging en dat kan flinke gevolgen hebben volgens Van der Heijden: ,,Het is gewoon niet veilig als je kinderen zonder zwemvaardigheden het water in laat, dat moet je niet willen.”

De NSWZ heeft de overheid gevraagd om extra steun ter voorkoming dat zwembaden helemaal moeten sluiten en de wachtrijen nog sneller toenemen. Ouders zoeken dan immers naar mogelijkheden bij andere locaties. Van der Heijden geeft aan dat sluiting van het Dommelbad niet aan de orde is: ,,We kunnen voorlopig vooruit, al is het niet gemakkelijk...”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Bert van Houten was een van de 30.000 militairen die in de jaren zestig naar Nieuw-Guinea werden gestuurd. In april houdt hij een reünie voor zijn mede-veteranen.
Oud-strijders halen in Gemonde herinneringen op Algemeen 19 minuten geleden
Logo
Bovenaanzicht van het verbouwingsplan van de Feestwinkel.
'Eerst vergunning, dan pas verbouwen' Algemeen 2 uur geleden
De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 3 uur geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 4 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 5 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 5 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 8 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 9 uur geleden