Yasmine Melis van Sigarenmagazijn Voets wil weer open. De situatie vindt ze nu oneerlijk omdat tabak bij supermarkten en tankstations bij servicepunten gewoon nog worden verkocht. Ze hoopt dat de gemeente uitkomst kan bieden. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Yasmine Melis van Sigarenmagazijn Voets wil weer open. De situatie vindt ze nu oneerlijk omdat tabak bij supermarkten en tankstations bij servicepunten gewoon nog worden verkocht. Ze hoopt dat de gemeente uitkomst kan bieden. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

Sigarenmagazijn Voets ‘essentieel’ en toch dicht

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Ondernemen & Werken (c) Nieuws (c)

,,Ik heb misschien wel 75 tot 95 procent omzetverlies geleden”, vertelt Yasmine Melis van sigarenmagazijn Voets. In eerste instantie viel haar tabaksspeciaalzaak in de Rechterstraat wel onder de essentiële winkels en zou dus open mogen blijven. Toch heeft Melis vanaf de lockdown in december de winkeldeur moeten sluiten.

Melis runt de enige tabaksspeciaalzaak in de gemeente Boxtel. Volgens haar zogeheten code Standaard Bedrijfsindeling (sbi-code) behoort die wel tot de essentiële winkels, maar het Rijk heeft voor tabakszaken een uitzondering gemaakt: hun assortiment omvat genots- en geen levensmiddelen, dus moesten deze dicht.

Supermarkten mogen echter wél tabak verkopen en dat zorgt binnen Melis’ branche voor scheve gezichten. ,,Ik heb op 15 december een half uur met de Rijksoverheid aan de telefoon gehangen. In eerste instantie stonden tabakswinkels niet benoemd, alle speciaalzaken mochten gewoon open blijven”, vertelt Melis. ,,Later stond op de site van de Rijksoverheid dat tabakswinkels een uitzondering waren.”

AFHAALPUNT

Tot 1 januari mocht sigarenmagazijn Voets nog wel openblijven, maar alleen als afhaalpunt voor postpakketten. Melis: ,,Klanten mochten dus wel hun post komen brengen en afhalen, maar geen pakje sigaretten kopen.”

Ook vanuit haar brancheorganisatie NSO werd medio december (toen de tweede lockdown begon) al een brandbrief naar minister Ferd Grapperhaus (handhaving) gestuurd over de situatie. De leden zien supermarkten en tankstations met de winst aan de haal gaan.

BUFFER

Melis’ branchevereniging heeft deze week een brief gestuurd naar de gemeente Boxtel in de hoop iets te doen aan de situatie en ervoor te pleiten dat de uitzondering op haar winkel van tafel gaat. Maar hoe dit ook uitpakt, Melis heeft de grootste schade al geleden. ,,De laatste maand van het jaar is eigenlijk de periode waarin je een buffer opbouwt voor het jaar daarop. Met name door de verkoop van de decemberloten. Maar toen moest ik juist dicht.”

Hoewel de onderneemster ook op bestelling klanten kan bedienen, zijn die inkomsten een druppel op een gloeiende plaat vergeleken met haar reguliere winkelomzet. Melis zou het eerlijk vinden als haar zaak weer open mag en ze daarmee de schade kan beperken: ,,Ik kan hier gewoon een deurbeleid voeren. Voor de lockdown mochten ook al maximaal twee klanten tegelijkertijd binnenkomen. Dat werkte perfect en ik denk dat het voor veel mensen zelfs veiliger is dan bij de servicepunten waar tabak nu wordt verkocht.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 5 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 6 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 7 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 8 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 9 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 9 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 11 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 13 uur geleden