Ghislaine de Brouwer (midden) doet een stapje terug als directeur van de Brede Scholen Boxtel. Zij wordt hier geflankeerd door Ken Tempelers (links) van Buurtsport Boxtel en Gerry Roche van Cultuurbox. Het tweetal vormt nu het gezicht van de stichting die basisonderwijs in Boxtel ondersteunt met lesactiviteiten. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Ghislaine de Brouwer (midden) doet een stapje terug als directeur van de Brede Scholen Boxtel. Zij wordt hier geflankeerd door Ken Tempelers (links) van Buurtsport Boxtel en Gerry Roche van Cultuurbox. Het tweetal vormt nu het gezicht van de stichting die basisonderwijs in Boxtel ondersteunt met lesactiviteiten. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BSB-directeur doet een stapje terug

Algemeen Wonen & Leven (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Ghislaine de Brouwer doet een stapje terug als directeur van stichting Brede Scholen Boxtel (BSB). De Boxtelse zal tot de zomer nog twee dagen per week op de achtergrond taken vervullen. Dan wordt met het bestuur bekeken hoe zij die rol daarna invult. Gerry Roche en Ken Tempelers die momenteel respectievelijk Cultuurbox en Buurtsport Boxtel onder hun hoede hebben, worden het gezicht van de organisatie.

De Brouwer gaat drie dagen per week aan de slag in de gemeente Vijfheerenlanden in de provincie Utrecht als coördinator Opgroeien, wat veel raakvlakken heeft met haar werkzaamheden voor de BSB. ,,Daar zal ik de schakel vormen tussen gemeente en het onderwijs. Er is veel aanbod en ik kijk hoe dat terecht komt bij de kinderen. De focus ligt op het creëren van kansengelijkheid.”

De BSB biedt het basisonderwijs in Boxtel ondersteuning in onderwijsactiviteiten. De stichting is ‘aanvullend’ op het aanbod. Oftewel, als een school op een bepaald thema extra hulp nodig heeft, kan de BSB daarin lesactiviteiten bieden. De Brouwer: ,,We hebben vijf leerlijnen ontwikkeld. Van daaruit ontwikkelen we die lesactiviteiten. Dat doen we op basis van de hulpvraag die een school heeft.”

Voor de BSB-directeur is een aantal taken afgerond. De laatste leerlijn is inmiddels klaar: wetenschap & technologie. Hoewel deze nog niet in de praktijk wordt uitgevoerd (een pilot bij de Angelaschool werd vanwege corona geannuleerd), is het fundament gelegd. Daarnaast hoeft De Brouwer sommige vergaderingen niet meer bij te wonen. ,,Hierdoor houden we ruimte over in de organisatie. Toen kwam de vraag vanuit Vijfheerenlanden voorbij”, verklaart de BSB-directeur.

SNELLE PROMOTIE

Voor Tempelers betekent het een snelle ‘promotie’. Hij nam eind 2019 de taken over bij Buurtsport Boxtel van Nicole van Spaendonk. ,,Deze ontwikkeling vraagt ook nieuwe competenties. Zoals aansturen, toekomstgerichte beslissingen kunnen nemen, oplossingen voor vraagstukken bedenken...”

Echter, hoe zijn rol en die van Roche eruit gaan zien, is nog niet precies uitgekristalliseerd. De Brouwer blijft nog op de achtergrond betrokken voor enkele bestuurlijke taken, gesprekken met de gemeente en als klankbord voor Roche en Tempelers. Roche: ,,Het is tot aan de zomer de bedoeling dat Ken en ik het gezicht blijven op de werkvloer. Welke taken wij nog meer op ons gaan nemen, hangt ook af van de ontwikkeling die nu gaande is.”

BEZUINIGINGEN

Roche verwijst naar de kerntakendiscussie die de Boxtelse politiek momenteel voert. Daarbij stelt zij samen met de inwoners opnieuw vast wat de prioriteiten van de gemeente moet zijn en welke taken zij moet laten liggen. Het ligt in de lijn der verwachting dat hierdoor verdere bezuinigingen plaatsvinden nadat Boxtel vorig jaar al moest snijden in de kosten vanwege grote tekorten. Ook vanwege dit vooruitzicht, naast de kans in Utrecht, gaat De Brouwer minder werken voor de BSB. ,,Als organisatie spelen we hiermee alvast in op die verwachte ontwikkeling”, aldus de Boxtelse.

Stichting BSB, die door de gemeente wordt gesubsidieerd, moest vorig jaar ook al besparen. In totaal scheelde dat iets meer dan een fulltime werkkracht (1,2 fte). Het team heeft nu voor 5,5 fte aan mensen in dienst. Vorig jaar heeft de stichting zichzelf de vraag gesteld of er nog voldoende draagvlak is voor de BSB. Tot tevredenheid van het team bleek dat zo te zijn, al moeten onder meer door de verminderde subsidie veranderingen worden doorgevoerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 1 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 3 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 17 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 18 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 20 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 23 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur gisteren
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 24 apr, 09:00