De twintig meter hoge schoorsteen van Vion moet plaats maken voor een exemplaar dat dubbel zo hoog is. (Foto: Peter de Koning, oktober 2020).
De twintig meter hoge schoorsteen van Vion moet plaats maken voor een exemplaar dat dubbel zo hoog is. (Foto: Peter de Koning, oktober 2020). Foto: Peter de Koning

Nieuwe schoorsteen Vion past niet binnen regels

Algemeen Wonen & Leven (c) Milieu & Energie (c) Nieuws (c)

De bouw van een maximaal veertig meter hoge schoorsteen door varkensslachterij Vion past niet in het bestaande bestemmingsplan van de gemeente Boxtel. De pijp moet stankoverlast danig verminderen.

Eind oktober 2020 werd bekend dat Vion haar twintig meter hoge schoorsteen wil vervangen door een exemplaar dat maximaal dubbel zo hoog reikt. De vleesverwerker trekt er 750.000 euro voor uit.

De bouw van zo’n nieuwe schoorsteen past echter niet in het huidige bestemmingsplan, blijkt uit een brief die de gemeenteraadsfracties van PvdA-GroenLinks en SP vorige week gezamenlijk aan het college van B en W stuurden. B en W antwoordden op vragen van PvdA-GroenLinks dat een uitgebreide procedure nodig is om een omgevingsvergunning te kunnen verlenen. Dat is onlangs ook aan Vion meegedeeld.

STANK VERDUNNEN

Door de hogere schoorsteen hoopt Vion stankoverlast sterk terug te dringen. De hoogte moet er voor zorgen dat de lucht beter wordt verspreid en verdund. PvdA-GroenLinks en SP willen echter concreet weten wat dit inhoudt voor de Boxtelse burgers, zo blijkt uit de brief aan het college.

Bovendien wijzen beide fracties naar het Schone Lucht Akkoord (SLA) dat de gemeente Boxtel wil ondertekenen. Luchtkwaliteit en geurhinder op bedrijventerrein Ladonk en bij Vion in het bijzonder zijn daarin onvoldoende vermeld, vindt fractievoorzitter Mirjam Bemelmans van PvdA-GroenLinks.

BESLISSINGSBEVOEGDHEID

Vanwege het algemeen belang vragen de briefschrijvers zich bovendien af of vergunningsaanvragen van Vion nog langer door burgemeester en wethouders moeten worden afgehandeld. Dat is gebruikelijk in dit soort zaken, maar de twee linkse fracties denken dat beoordeling van aanvragen wellicht beter kan geschieden door de gemeenteraad, het hoogste bestuursorgaan in de lokale besluitvorming.

Het college moet erop aandringen dat Vion alles op alles zet om de geurhinder bij de bron aan te pakken. Bewoners die klachten ervaren, weten bovendien niet goed waar zij die moeten melden, schrijven PvdA-GroenLinks en SP en daarin moet verbetering komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 1 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 1 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 3 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 4 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 5 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 5 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 7 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 7 uur geleden