Het vele bezoek aan de Kampina tijdens de lockdown is top, vindt boswachter Irma de Potter. Al hoopt ze dat mensen daarvoor vaker de fiets zullen pakken. Onder meer parkeerplaats Het Loo was overvol. (Foto: Peter de Koning).
Het vele bezoek aan de Kampina tijdens de lockdown is top, vindt boswachter Irma de Potter. Al hoopt ze dat mensen daarvoor vaker de fiets zullen pakken. Onder meer parkeerplaats Het Loo was overvol. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Overvolle parkeerplaatsen Kampina, maar Natuurmonumenten krijgt meer leden dan ooit...

Algemeen Milieu & Energie (c) Nieuws (c)

Natuurmonumenten kijkt tevreden terug op 2020. Het aantal leden en donateurs steeg enorm, dus kwam er ook meer geld in het laatje. Mensen genieten tijdens de lockdown volop van de Kampina. Buiten dat het meer (financiële) waardering oplevert, heeft de populariteit van het natuurgebied echter ook zijn keerzijde...

Natuurmonumenten was zondag genoodzaakt iedereen te waarschuwen over de drukte. ‘Kom alsjeblieft niet met de auto’, was de boodschap. Alle parkeerterreinen waren overvol, bezoekers parkeerden hun auto’s in de bermen en blokkeerden daarbij de paden. ,,Zo zette een bezoeker zijn wagen bijvoorbeeld voor een men-pad. Dus kwamen er ook weer paardenrijtuigen even vast te staan. Er is voldoende ruimte, dus het lost zichzelf ook weer vlot op”, zegt boswachter Irma de Potter van Natuurmonumenten, die onder meer de Kampina onder haar hoede heeft.

Toch is die ruimte er niet op alle plekken en dat brengt tijdens deze lockdown dikwijls uitdagingen met zich mee. Niet alleen op de parkeerplaatsen. ,,In de Kampina is het eigenlijk de bedoeling dat mensen op de paden blijven. Maar op sommige plekken is het drassig en dus wijken ze daar toch nog een stukje van af.”

GEDRAG

Mensen lezen de regels op de toegangsborden ook niet altijd, weet de boswachter. Van de paden afwijken en lopen over de heide, het loslaten van honden, auto’s niet op de juiste plekken parkeren, de boswachter komt het allemaal tegen. De Potter: ,,Het gaat met name om het gedrag van de mensen in de natuur. Zolang iedereen de regels volgt, kan de drukte zich wel verspreiden in het natuurgebied.”

De boswachter begrijpt ook wel dat sommige regels snel zijn overtreden. Het is ook lastig om de mensen erop te wijzen. ,,Er lopen wel handhavers in de Kampina rond, maar die houden ook andere natuurgebieden in de gaten zoals de Loonse en Drunense Duinen of huis Ter Heide (ten noorden van Tilburg - red.)”, aldus De Potter.

DE ZON BREEKT DOOR

Als op een zondagmiddag ook nog eens de zon doorbreek zoeken mensen al snel de natuur op en stromen de parkeerplaatsen vol. Niet alleen rond de Kampina, maar bij veel van de gebieden die Natuurmonumenten in beheer heeft. Er worden wel waarschuwingen en adviezen uitgegeven om risico’s en overvolle situaties te vermijden (zo staat op www.visitbrabant.nl een druktemeter), maar de oplopende bezoekersaantallen houden aan. De Potter: ,,Er is in deze tijd ook niet veel anders te doen. Op dit soort topdagen gaat het parkeren bij veel van onze gebieden niet altijd even handig. We hebben daar ook niet direct de oplossing voor.”

DUBBEL GEVOEL

Maar die drukte heeft dus ook een positieve kant, weet de boswachter. ,,Het geeft een dubbel gevoel. Je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen de Kampina opzoeken. We merken ook dat bezoekers uiteindelijk meer waardering krijgen voor de natuur. Het aantal leden en donateurs is sinds de uitbraak van corona dan ook enorm gestegen.” In 2020 kreeg de vereniging er 39.000 nieuwe leden bij en 31.000 nieuwe jeugdleden, bijna een verdubbeling ten opzichte van het aantal aanmeldingen in 2019. Wandel- en fietsroutes werden meer dan 100.000 keer gedownload en de verkoop van ruiter- en mountainbikevignetten steeg in het coronajaar met 30 procent.

Dus weet de boswachter ook: hoewel veel publiek zijn uitdagingen met zich meebrengt, levert het ook veel draagvlak op voor de natuur zelf. ,,Dat is ook heel erg positief”, vindt De Potter. ,,Maar het zou helemaal top zijn als meer bezoekers op de fiets zouden komen.”

OP DE FOTO: Het vele bezoek aan de Kampina tijdens de lockdown is top, vindt boswachter Irma de Potter. Al hoopt ze dat mensen daarvoor vaker de fiets zullen pakken. Onder meer parkeerplaats Het Loo was overvol. (Foto: Peter de Koning).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 1 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 3 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 8 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 9 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 10 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 21 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 23 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen gisteren