Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Windmolenbouwer ziet kansen bij A2

Algemeen Ruimtelijke Ordening (e) Milieu & Energie (c) Duurzaamheid (e) Nieuws (c)

Energiebedrijven roeren zich om windmolens in Boxtel. Zo heeft Pure Energie een verkennend gesprek gevoerd met Herenboeren Wilhelminapark. Het energiebedrijf uit Enschede werkt samen met lokale partijen aan het realiseren van windmolenparken en zonnevelden vanuit een coöperatieve gedachte. Voorzitter Boudewijn Tooren van de coöperatieve boerderij geeft aan dat zijn organisatie nog geen standpunt heeft over windenergie op de grond.

,,Wij zoeken nadrukkelijk naar partners”, vertelt Stan Hellegers van Pure Energie. ,,Herenboeren werkt net als wij vanuit de coöperatieve gedachte en bouwt eveneens aan duurzaamheid”, verklaart hij de flirt met het Boxtelse initiatief.

,,De proactieve houding van dat bedrijf stellen we op prijs”, aldus Herenboeren-voorzitter Tooren. ,,Ze kwamen ons informeren over de mogelijkheden en daar is het ook blij gebleven.” Over het feit of de Herenboeren voor of tegen de komst van windmolens zijn, is nog geen ei gelegd, benadrukt Tooren met klem. ,,De gemeente Boxtel heeft ons afgelopen jaar ook niet benaderd, dus we hoeven nog geen standpunt in te nemen.”

EENZIJDIG

Maar voordat zijn leden ‘ja’ of ‘nee’ gaan zeggen, hoopt Tooren dat de discussie over windmolens niet zo eenzijdig wordt gevoerd: ,,Verleden jaar hadden wij ook de brieven gelezen die diverse landschapsorganisaties richtten aan de gemeente.” Brabants Landschap, Natuurmonumenten, de Brabantse Milieufederatie en Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel gaven in juli 2020 al aan tegen de plaatsing van windmolens langs de rijksweg A2 in het Wilhelminapark te zijn. Tooren vindt dat te voorbarig: ,,Ik pleit ervoor dat iedereen zich eerst moet verdiepen en ervaren wat het betekent, zo’n windmolen in je achtertuin.”

,,Wat voor effect heeft het op onze omgeving? Wat betekent het voor mij als ik onder zo’n bouwwerk van 200 meter hoog aan het schoffelen ben?”, vraagt de voorzittter van de Herenboerderij zich af. Het lijkt hem daarom raadzaam om met de betrokken partijen eerst eens ervaringen op te halen bij omgevingen waar grote windmolens staan. ,,Ik denk: organiseer gewoon een busreisje naar een locatie. Praat met de bewoners in de directe omgeving, ook die op een paar kilometer afstand wonen. Ga het gesprek aan met de mensen die erbij in de buurt moeten werken.”

KANSEN

Tooren ziet enerzijds ook de kansen die windmolens bieden. ,,Als er een coöperatieve gedachte achter zit waarbij de leden delen in de winst, dan past dat ook bij datgene wat wij als coöperatieve boerderij doen”, erkent hij.

Niet voor niets dat Pure Energie juist de Herenboeren benaderde, stelt woordvoerder Hellegers: ,,We hebben nu 25 jaar ervaring opgedaan. Zodra het over windmolens gaat, zien we al snel weerstand. Daarom willen we in een zo vroeg mogelijk stadium de samenwerking met de omgeving opzoeken.”

Hij vervolgt: ,,De lokale partijen dragen mede het risico. Uiteindelijk wordt het 50 procent ons eigendom en 50 procent van een lokale coöperatie.” Pure Energie brengt ook kennis met zich mee: de techniek, het omgevingsproces, regelen van de vergunningen. ,,Zes jaar geleden maakten we van deze werkwijze onze standaard: in Deventer startten we destijds op deze wijze met Kloosterlande, bestaande uit twee windmolens.”

Inmiddels zijn ook in Brabant verschillende projecten aan de gang. Op bedrijventerrein De Rietvelden in ‘s-Hertogenbosch bijvoorbeeld en in Oss op Elzenburg-de Geer. De Raad van State oordeelde in 2019 dat de bouw in de Brabantse hoofdstad kon doorgaan. Een uitspraak over de andere wordt in maart verwacht. En in West-Brabant langs de A16 zijn er molens in voorbereiding op drie plekken. Hellegers: ,,Die zijn onherroepelijk na een uitspraak van de Raad van State in 2020.”

TIG ENERGIEBEDRIJVEN

Een woordvoerder van de Marggraff Stichting, die naast het Wilhelminapark verschillende landerijen in de regio bezit, geeft aan al benaderd te zijn door ‘tig energiebedrijven’. Echter, zolang gemeenten de stichting niet benaderen, laat zij de interesse links liggen. De organisatie steunt de energietransitie, maar is terughoudend met het toestaan van windmolens en zonnepanelen. De stichting wil niet dat er ‘onomkeerbare aanpassingen’ worden gedaan op haar grondgebied.

De gemeente Boxtel wees vorig jaar onder meer het Wilhelminapark aan als kansrijk gebied voor windmolens. Het ligt vlak bij de A2 en relatief ver van de bebouwde kom. De gemeenteraad heeft in het verleden de ambitie uitgesproken om in 2030 energieneutraal te zijn. Ook werd in juni 2019 het Nederlandse klimaatakkoord bekrachtigd, waarin staat dat de CO2-uitstoot in 2030 met de helft gereduceerd moet zijn ten opzichte van 1990.

OP DE FOTO: Het Wilhelminapark is een kansrijke locatie voor windmolens vanwege de ligging aan de oostkant van rijksweg A2 en de relatief verre afstand tot de bebouwde kom. (Foto: Peter de Koning).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 26 minuten geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 1 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 2 uur geleden
Logo
Han Swinkels, voorzitter van de hockeyclub en lid Merijn Simons ondersteunen de actie van harte.
Hockeyclub MEP betrekt kinderen uit arme gezinnen bij sport Sport 3 uur geleden
Logo
Een scene uit het driedelige theaterstuk In voor- en tegenspoed dat Boxtheater de afgelopen weken uitvoerde: ambtenaar van de burgerlijke stand (Lizzy Nonnemaker) vliegt bruidegom Michel (Frenk Breuer) naar de keel terwijl bruid Carlijn (Suzanne Wouters) probeert in te grijpen.
Vermakelijk ongemak tijdens Boxtheater Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Irene klopt fysiek spelend Gassel op het nippertje Sport 5 uur geleden
De première van de film Bloedverwanten was een succes. De cast en crew werden na afloop overladen met complimenten. Geheel rechts regisseur Maarten Melis.
Cast en crew Bloedverwanten overstelpt met complimenten Cultuur 20 uur geleden
Koningsdag in Gemonde. Een feest voor jong en oud(er). De jeugd komt 's ochtends aan bod, daarna zijn de voetbalvelden het domein van deelnemers aan het zes-tegen-zestoernooi van Irene. Op vrijdag 26 april vieren jongeren feest met DJ's uit eigen dorp.
Gemondenaren vieren koningsdag op voetbalveld Verenigingen 22 uur geleden