Archief geeft historische documenten vrij

Algemeen Boxtel Oost (c) Munsel/In Goede Aarde (c) Selissenwal (c) Nieuws (c)

Januari is bij het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) ‘openbaarheidsmaand’, een feest voor geschiedkundigen. Voor archieven met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar valt het jaar 1945 vrij; een beladen jaar van oorlog en bevrijding, van armoede en honger.

Ook Boxtel komt regelmatig in de stukken voor. Er zijn documenten te vinden over benoemingen van burgemeesters, zo blijkt uit de lijst die het BHIC heeft gepubliceerd. En er bestaan paperassen over de maatregelen die tegen Boxtelse (waarnemend en loco-)burgemeesters zijn genomen in het kader van zuivering of rechtsherstel. Bovendien zijn er papieren op te vragen over het Boxtelse gemeentebestuur met als titel: Politieke zuivering. Lijsten en afzonderlijke gevallen tussen 1944 en 1945.

Wie wil weten hoe de Boxtelse politie functioneerde in de oorlogsjaren, kan daarvoor de politionele maandrapporten van 1941 tot en met 1945 inzien. Ook de loonlijsten van de hulppolitie in de jaren 1944 en 1945 zijn gepubliceerd.

NORMALE LEVEN

Daarnaast wordt er meer bekend over de benoeming van en de handhaving door burgemeesters onder het militair gezag. En de liefhebbers van lokale geschiedenis kunnen duiken in een rapport uit 1945 over doelstellingen van het Bureau Landelijk Herstel in Boxtel. Dat was opgericht om onderduikers naar hun normale leven terug te voeren.

Als gevolg van de lockdown zijn deze nieuwe archiefstukken tot en met 19 januari niet in de studiezaal van het BHIC te raadplegen, maar de medewerkers kunnen ze wel voor geïnteresseerden digitaliseren.

MILITAIR GEZAG

Het archief van het Militair Gezag is een van de belangrijkste die dit jaar openbaar worden. Dat wordt in de herfst van 1944 operationeel en onderhoudt de contacten tussen de geallieerde autoriteiten en lokale bestuurders. Bovendien kon het MG de veiligheid en openbare orde herstellen.

Het MG stuitte echter ook op veel onbegrip, omdat het publiek slecht op de hoogte was van wat het bestuursorgaan uitspookte. Toch heeft het veel tot stand gebracht. Zo trad het op tegen plundering en wangedrag door geallieerde troepen. Andere belangrijke taken waren het faciliteren van onderwijs en het zorgen voor goede communicatieverbindingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Muziekfestival Elektrum op landgoed Velder in Liempde.
Festival Elektrum duurt dit jaar slechts één dag Cultuur 22 minuten geleden
De bibliotheek aan de Burgakker.
Studeren zonder afleiding in absolute stilte Algemeen 1 uur geleden
Hoogstambrigade Het Groene Woud is sinds maart 2021 een stichting. In september van dat jaar vierden de leden dit feit.
Ecoloog vertelt over dieren in hoogstamgaarden Natuur & milieu 3 uur geleden
Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 6 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 7 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek gisteren
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 19 apr, 14:00
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00