Afbeelding
Foto: Rijksoverheid

Vervoersverbod pluimvee ook in delen van Boxtel

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Ook in delen van de gemeente Boxtel mag geen pluimvee worden vervoerd. Dit vanwege het vervoersverbod dat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 5 januari heeft afgekondigd om een vogelgriepuitbraak bij een kalkoenbedrijf in Moergestel.

Het verbod geldt voor een zone van 10 kilometer rondom het Moergestelse pluimveebdrijf. In totaal liggen er volgens het Rijk 21 pluimveebedrijven in dit gebied. Het verbod geldt niet alleen op dieren zelf, maar ook op eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten die van commerciële bedrijven met gevogelte komen. 

De grens van het vervoersverbod loopt dwars door Boxtel heen. Vanuit het zuiden volgt deze de spoorlijn, de Esschebaan, Leunisdijk en de Haarenseweg in de gemeente (zie kaart). Het verbod staat aangegeven middels verkeersborden.

De 18.000 dieren van het kalkoenbedrijf moesten worden geruimd. In een straal van drie kilometer rondom het bedrijf in het buitengebied van Moergestel zijn de zes andere aanwezige pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep. In alle gevallen waren de testuitslagen negatief, zo meldt Brabants Dagblad vandaag. De zone waarin onderzoek werd gedaan, bereikte het grondgebied van de gemeente Boxtel niet. 

In oktober vorig jaar werd al een ophokplicht ingesteld voor pluimveebedrijven. Die is nog altijd van kracht. Voor wie leghennen, zogeheten vermeerderingsdieren en/of vleeskuikens houdt, geldt een aangescherpte meldplicht. Door uitval van dieren spoedig te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), hoopt het Rijk dat vogelgriepbesmettingen sneller aan het licht komen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen moeten hun vogels afschermen en ook mogen er geen sierpluimvee en watervogels worden tentoongesteld.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 6 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 8 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 10 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 13 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 13 uur geleden
Enthousiast begonnen zo'n beetje alle basisschoolleerlingen van Boxtel aan de Koningsspelen in sportpark Munsel. Daar waren na de gezamenlijke opening verschillende sporten en spellen.
Koningsspelen afgelast Jeugd 15 uur geleden
Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 19 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 17 apr, 16:03