Paardenconcours van hippische sportvereniging Sint-Martinus in 1996.
Paardenconcours van hippische sportvereniging Sint-Martinus in 1996. Foto: Piet van Oers/beeldbank Boxtel

Paardensportvereniging Sint-Martinus negentig jaar en springlevend

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

De hippische sportvereniging Sint-Martinus in Boxtel bloeit, stelt voorzitter Christoph Maes. ,,Maar hoe we het negentigjarig bestaan precies gaan vieren, is nog niet helemaal duidelijk. Het was de bedoeling een feestavond voor de leden te houden, maar of die door kan gaan? Van uitstel komt in ieder geval geen afstel, dat is zeker.”

De rijvereniging bestaat 31 januari negentig jaar, een ‘oude dame’ dus, maar wel een vitale. De club is springlevend, aldus de voorzitter. Ook in coronatijd zit Sint-Martinus niet stil, al is van wedstrijden geen sprake. De reden mag geen verrassing heten.

Maar de jeugd traint door, op maandagavond. ,,De kinderen vinden dat leuk en ze zijn ook nog eens in beweging. Paardrijden is best intensief. Ze moeten zeker een keer of drie per week in het zadel. Een paard heeft dat nodig, moet ook regelmatig zijn benen strekken.”

Wie zelf paard wil leren rijden, kan bij Sint-Martinus terecht. Tenminste, als de ruiter in spe lid wordt van de club en over een edele viervoeter beschikt. Maes: ,,Onze leden oefenen op hun eigen paarden, die nemen ze mee naar de lessen. Onze rijhal is geen manege waar liefhebbers paarden kunnen huren voor een ritje.”

Van de huidige accommodatie, manege De Langspier aan de Molenwijkseweg, was negentig jaar geleden nog geen sprake. Maes: ,,Nee, het complex dateert van veel recenter datum en is gaandeweg uitgebreid. We beschikken over binnen- en buitenbakken die de leden vrij mogen gebruiken. Behalve als er wedstrijden of lessen zijn, of activiteiten van menvereniging Aangespannen Ontspanning, waarmee wij de manege delen.”

AANWAS

Over aanwas heeft de vereniging niet te klagen. ,,Er zijn de laatste jaren verschillende jeugdleden bij gekomen, dat is positief. Sint-Martinus is niet zo groot, maar de leden doen veel voor de vereniging.”

Zo is er de maandagochtendgroep. Leden van een zekere leeftijd die elke week in manege De Langspier bijeenkomen, er een kopje koffie drinken en allerlei onderhoudswerkzaamheden verrichten. ,,Zij genieten van de gezelligheid en hun inzet is van grote betekenis voor ons.” Samen vormen we de vereniging, vindt de voorzitter. ,,Zonder de leden geen Sint-Martinus.” Zolang de ruiters en amazones hun club blijven dragen, ziet de toekomst er rooskleurig uit en kan de rijvereniging vooruitblikken naar de volgende mijlpaal: het eeuwfeest.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 4 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 4 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 6 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 7 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 8 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 8 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 10 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 10 uur geleden