Linda van Boeckel (links) en Josien den Otter op een van hun vele wandelingen dit jaar. De foto is genomen op het Hooibrugpad bij rivier de Dommel.
Linda van Boeckel (links) en Josien den Otter op een van hun vele wandelingen dit jaar. De foto is genomen op het Hooibrugpad bij rivier de Dommel. Foto: Hans van Doorn

Wandelen langs Gimmese stallekes

Algemeen Gemonde (c) Nieuws (c)

Linda van Boeckel en Josien den Otter zijn de initiatiefnemers van de eerste kerststallenroute in Gemonde. Het idee ontstond tijdens een van de vele wandelingen die het tweetal sinds het uitbreken van de coronacrisis maakten.

Linda van Boeckel streek vijf jaar geleden vanuit het dorp Sint-Michielsgestel in het buitengebied van Gemonde neer en begon een kapperszaak aan huis. De eerste klant zei tegen haar: ,,Denk maar niet dat je hier zomaar geaccepteerd wordt.’’ Linda reageerde verbaasd. Vastbesloten om contact te maken met de Gemondenaren, ging ze in haar uppie naar het buurtfeest. Daar werd ter plekke een clubje jonge vrouwen gevormd, die allemaal achteraf wonen. Na een paar jaar waren het jonge moeders.

CORONA
Begin dit jaar diende zich de Gemondse Quiz aan en besloot Linda de dorpsbewoners via een opdracht naar haar kapsalon te lokken. Hierdoor werd ze aangestoken door het quizvirus en besloot ze zich aan te sluiten bij een van de teams. Daarin zat ook Josien den Otter. Als snel bleek dat ze met elkaar de liefde delen voor het bedenken en uitwerken van creatieve projecten.
Als gevolg van de coronacrisis moest Linda haar zaak sluiten. En dus zat ze de hele tijd alleen thuis met haar peutertjes. Terwijl ze gewend was om drie dagen per week te werken. Op een avond zei ze op indringende toon tegen haar man: ,,Ik móet nu even gaan wandelen!’’ Dat deed ze met Josien. Het werd een gewoonte en ze gingen al snel vier keer per week op pad. Op een van die dagen haakten ook andere vrouwen aan, maar meestal waren ze met zijn tweeën. Josien: ,,Wandelen is fijn. Je vertelt elkaar veel. Je leert elkaar zo beter kennen en je helpt elkaar.’’

DIEPE GESPREKKEN
Josien is een echte Gemondse. Na tien jaar in Berlicum gewoond te hebben, betrok ze dit jaar met man en twee jonge kinderen haar ouderlijk huis, een boerderij die al vier generaties in de familie is. Als marketingmanager bij een meubelwinkel kon ze vriendin Linda helpen met haar kapperszaak. Linda, op haar beurt, was Josiens sparringpartner als ze wilde praten over persoonlijke of zakelijke dingen. Het werd lente, het werd zomer. Gesprekken werden diepgaander en kregen meer inhoud. Tegen het decor van de prachtige Gemondse natuur ontstond een hechte vriendschap. De herfst begon. De avonden werden donkerder en grauwer.
In Gemonde is er voor jonge vrouwen, naast wandelen, niet veel te doen. In coronatijd is dat nog veel minder. Ze dachten aan al die mensen die de hele kerstvakantie thuis zouden moeten zitten. Dat Gemondenaren weinig zouden hebben om naar uit te kijken.

GIMMESE STALLEKESROUTE
Josiens tante zit in de denktank van een kerststallenroute in Den Dungen. Hierdoor vatte zij eind oktober het idee op om zoiets ook in Gemonde te organiseren. Met de gedachte dat het dorp mooi versierd zou raken en gezinnen wat te doen hebben op tweede kerstdag. Familiebezoek zat er waarschijnlijk niet in, maar wandelen mag nog omdat je dan afstand kunt houden.
Via WhatsApp deelde ze haar idee met haar vriendinnen en ze vroeg wie er mee wilde helpen. Linda appte: ,,Ik! Morgen?’’ De avond erna zaten ze samen aan de thee om alles uit te denken. Het tweetal bedacht een plan, zette de Facebookpagina Gimmese Stallekesroute op en ontwierp een logo. Linda: ,,De posters die we ook ontwierpen, waren in een dag geprint en brachten we de woensdag erna samen rond.’’ Josien maakte een planning alsof ze een groot evenement gingen organiseren: ,,We lobbyden als een gek. We riepen iedereen op om zich aan te melden. Binnen twee weken hadden we ons doel bereikt: vijftig deelnemers. Snel daarna waren het er al tachtig.’’
Linda: ,,We hebben een lijst van alle deelnemers waarop ook de leeftijdscategorie is ingevuld. 35 procent van de deelnemers is tussen de 36 en de 45 jaar, de rest is ouder. We denken erover om volgend jaar met briefjes te werken, zodat we de oudere mensen misschien beter kunnen benaderen. Want niet iedereen heeft Facebook.’’ Er zijn niet alleen veel traditionele stalletjes, er is ook een poezenstal. Ook zijn er mensen die met projecties en lichteffecten gaan werken. Zo zijn er nog veel meer creatieve uitspattingen. Er wordt echt veel werk van gemaakt.

AFBLAZEN?
,,Dat het misschien niet door zou gaan, daar dachten we geen moment aan. Al die mensen die zoveel moeite hebben genomen om er iets moois van te maken. Kinderen die al die grote stallen aan het schilderen zijn. Een afgelasting zou hun voorpret verpesten.”, aldus Josien.
Op de dag dat de Gimmese Stallekesroute bekend werd gemaakt via de krant, kreeg Josien een appje van een dorpsgenoot. Die had gelezen dat de Kribkesroute in Liempde was afgeblazen omdat evenementen niet mochten. De dames schrokken. ,,Het was een domper,’’ aldus Josien. ,,Maar we maakten meteen een statement, namelijk dat deelnemers aan onze stallekesroute geen eten of drinken mochten uitdelen. Het zou alleen bij het plaatsen van een kerststal in de voortuin blijven, en het wandelen met huisgenoten.’’
Josien en Linda belden voor de zekerheid met de gemeente Sint-Michielsgestel die adviseerde om geen routes te organiseren. Want op de kruispunten van die routes zouden ontmoetingsplekken kunnen ontstaan. Een plattegrond mocht wel. Opgelucht besloten ze het eenvoudig te houden en het advies van de gemeente te volgen. Ze maakten in Google Maps een kaartje waarop ze de kerststalletjes markeerden. Via een QR-code die bij de stalletjes komt te hangen, kunnen wandelaars de kaart online bekijken.

THUIS IN GEMONDE
Iedereen in Gemonde mag natuurlijk gewoon zijn voortuin versieren. En je mag gewoon wandelen in Gemonde. Verder kunnen ondernemers zelf met een initiatief komen die de dames op de agenda en in de nieuwsbrief zetten. Zo doet de schoonheidssalon een win-actie bij haar kerststal en gaat de uitbater van café-zaal De Schuif waarschijnlijk wat verkopen.
Het samen wandelen en hun kerststalletjesinitiatief heeft de vriendschap van Linda en Josien veranderd. Ze bellen elkaar bijna elke dag. Nu natuurlijk vooral over de kerststalletjes. Maar ook over persoonlijke zaken. Linda: ,,Het is nu zo dat als ik keuzes ga maken, ik dat eerder met mijn Gemondse vrienden bespreek, dan met mijn vrienden van vroeger. Onze situatie is meer hetzelfde, we hebben meer om samen over te praten. Het voelt echt alsof ik thuis gekomen ben in Gemonde.’’

De Gimmese Stallekesroute duurt tot 6 januari 22.00 uur.

Kerstgroep bij een boerderij aan de Broekstraat in Gemonde.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 26 minuten geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 1 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 2 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 4 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 19 uur geleden
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 21 uur geleden
Logo
Dit dodaarsje zwemt in een ven waar de nevel van de vroege ochtend nog boven hangt. De druppels verraden dat de vogel net boven is gekomen na een duik onder water. De kleinste futensoort van ons land broedt in de Kampina en houdt van beschutte oevers.
Scherp gehoor belangrijkste 'gereedschap' van een vogelaar Natuur & milieu 22 uur geleden
Straatmagazine Sammy schenkt aandacht aan plan voor gratis krantenabonnementen van Brabants Centrum.
Sociaal krantenabonnement krijgt aandacht in straatmagazine Sammy Economie gisteren