Afbeelding
Foto: Nino Hogenkamp - Positive Tone Group B.V.

Floris van Bergen reist wereld over met zijn camera: ‘Alles gegeven voor droom’

Algemeen Esch (c) Nieuws (c)

Floris van Bergen leeft zijn droom. Opgegroeid in Esch had hij een helder toekomstbeeld: fotograaf worden en alles vastleggen op de wereld. Daar werkte hij hard voor, stappen met leeftijdsgenoten zat er niet in, alles moest wijken voor zijn toekomst. ,,Op mijn achttiende stond ik naast een ex-angel van Victoria’s Secret (bekend lingeriemerk - red.) op de set”, vertelt hij met een grijns.

Er zijn mensen die geboren zijn voor hun vak. Floris (23) is zo iemand. Al sinds hij op zijn zesde verjaardag een camera van zijn ouders kreeg, is hij bezig met fotografie. Zijn woonplaats Esch was zijn speelplaats. ,,Iedere grasspriet, koe en bloem heb ik wel vastgelegd. Elke zonsondergang was ik aan het water van de Essche Stroom te vinden. Ik heb er duizenden foto’s gemaakt en veel inspiratie uit mijn omgeving gehaald”, vertelt het ambitieuze talent.

Floris vermoedt dat zijn passie voortkomt uit het feit dat zijn moeder ook altijd een camera vast had als ze iets met het gezin ondernamen. ,,Als je je ouders iets veel ziet doen, dan neem je dat blijkbaar over. Daarnaast keek ik vaak naar National Geographic. Toen ik die beelden voor het eerst zag was ik verkocht. Ik wilde dat ook. De wereld rondreizen om dieren en natuur vast te leggen.”


DIEREN LOKKEN
Wie Floris’ portfolio bekijkt, ziet geen plaatjes meer uit Esch, maar intense portretten van onder meer Rico Verhoeven, weidse shots van de skyline van New York, prachtige panoramabeelden van de Zweedse natuur en (roof)dieren die vervaarlijk de lens in loeren.

Floris had al snel door dat Esch als speelplaats voor de ontwikkeling van zijn talent te klein was. Zijn ouders namen hem dan ook vaak mee naar de dierentuin, waar hij de olifanten, tijgers, leeuwen en apen op de gevoelige plaat vastlegde. Gaandeweg leerde hij zichzelf steeds meer trucjes aan om de lastige standpunten, zoals glas en tralies, te omzeilen. ,,Soms zat ik zes uur te wachten tot zo’n beest in beweging kwam. Dan lokte ik het dier door met en takje ergens op te trommelen. Ik wist precies waar ze nieuwsgierig van werden”, legt hij uit. De wildlife-foto’s lijken op het eerste gezicht rechtstreeks op de Afrikaanse savannes vandaan te komen, maar het is toch echt Artis of Best Zoo geeft de jonge fotograaf glunderend aan.

Op zijn twaalfde trok Floris met zijn camera richting IJzeren Man in Vught. ,,Daar had je net weer een andere zonsondergang en een nieuwe omgeving. Daar was ik aan toe. Zo heb ik in mijn leven steeds letterlijk mijn grenzen verlegd.”


‘ZIEK’
Nadat de Esschenaar zijn havodiploma op zak had, volgde hij de opleiding AV-productie op het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch. Een studie die voor hem eigenlijk geen geheimen meer had, maar die wel zorgde voor de kickstart van zijn carrière. ,,Foto’s maken kon ik al, dat deed ik immers al vrijwel m’n hele leven. Maar het studiowerk was nieuw voor mij. Buiten dat bouwde ik aan mijn netwerk. Dat vonden mijn docenten wat vreemd. Die zeiden: ‘doe dat maar na je studie’. Als ik dat had gedaan, was ik niet gekomen waar ik nu ben en had ik veel mooie klussen niet kunnen doen.”

Floris werkte in zijn vrije tijd in een bistro in de stad. Niet om dat geld te gebruiken tijdens stapavondjes, maar om te sparen voor de apparatuur die hij graag wilde gebruiken. ,,Het was mijn eerste en tevens laatste bijbaantje dat ik heb gehad. Toen ik eenmaal écht aan de slag kon, ben ik me helemaal op fotografie toe gaan leggen.”

Mede dankzij zijn stage bij House of Yellow in Eindhoven mocht hij proeven aan wat de wereld van fotografie hem te bieden had. ,,Ik vloog overal naartoe, Londen, Mexico, New York. Dat bedrijf gaf mij kansen en toegang tot een netwerk waar ik ontzettend veel aan te danken heb. Ik nam klussen aan tijdens schooltijd en meldde me soms ziek om foto’s voor klanten te kunnen maken. Er was een docent die dat wist en het door de vingers zag.”


TEGENSLAG
Toch ging niet alles van een leien dakje voor de jonge fotograaf. Je leven vormt zich ook door tegenslag en teleurstelling en vooral door de manier hoe je daarmee omgaat. Voor Floris kwam dat moment tijdens een onbetaalde opdracht in Zweden voor het reisbureau K-Jak. Met zijn tas vol apparatuur trok hij samen met een vriend een week lang per kano door het Scandinavische land. Maar op dag twee ging het al mis. ,,Mijn tas met camera’s en lenzen paste niet in de waterdichte ton. Ik heb er toen een plastic hoes omheen gedaan. Aan het einde van de dag kwam ik er achter dat vrijwel al mijn lenzen, body’s en accu’s verdronken waren. Er was voor 18.000 euro aan apparatuur naar de knoppen en ik zag letterlijk alles waar ik voor gewerkt had in het water vallen.”

Als hij aan dat moment terugdenkt doet het hem nog zichtbaar pijn. ,,Ik kon terug naar Nederland gaan of doorbuffelen met wat ik nog had. Ik koos voor het laatste en met uiteindelijk met een accu en camera nog een week lang doorgewerkt. Daar kwamen mooie foto’s uit.”

Canon, het cameramerk waar Floris mee werkt, leende hem bij terugkomst nieuw materiaal, want hij werd meteen gevraagd om in New York foto’s te maken voor rapper Drake. ,,Zo ging ik van de Zweedse rust naar het hectische van een wereldstad. Ik ben blij dat ik er voor koos om te werken met wat ik nog had.”

CORONA
Floris woont ondertussen met zijn vriendin in Alphen aan de Rijn, maar hij is zijn geboortestreek niet vergeten. Zijn ouders wonen nog steeds in Esch. Nu door corona veel opdrachten zijn weggevallen heeft de oud-inwoner weer meer tijd om hen te bezoeken. Desondanks heeft Floris niet te klagen. ,,Omdat ik zoveel verschillende onderwerpen fotografeer, ben ik van alle markten thuis. Van bruiloften, portretten, familieshoots tot bedrijfsfotografie. Alles is mogelijk. Dat is misschien nog wel het mooiste aan dit vak”, geeft hij aan. Dan besluit hij: ,,Mensen vragen me wel eens hoe ik zover gekomen ben. Mijn geheim? Open staan voor alles en een goed netwerk opbouwen. Ik heb al zoveel moois mogen doen in mijn jonge leven en ik moet nog vijftig jaar.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 2 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 3 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 4 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 16 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 18 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 19 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 22 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 23 uur geleden