Nando Liebregts poseert met Sens en Imme Gerritsen (14) uit Utrecht die in de huid kruipen van Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer. Lieke van den Akker speelt de rol van Jossie die bij Nando op de zorgboerderij zit. (Foto: Joris van Harmelen).
Nando Liebregts poseert met Sens en Imme Gerritsen (14) uit Utrecht die in de huid kruipen van Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer. Lieke van den Akker speelt de rol van Jossie die bij Nando op de zorgboerderij zit. (Foto: Joris van Harmelen). Foto: Joris van Harmelen

Spelen in een film: Nando’s droom komt uit

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Hij speelde al de hoofdrol in de theatervoorstelling ‘Drs. Down’. Dat was drie jaar geleden. En nu acteert Nando Liebregts (25) in een heuse bioscoopfilm. In ‘De Kameleon aan de ketting’ vertolkt de Boxtelaar - net als in 2017 - een jongen met het syndroom van Down. Zoals hij zelf is: ,,Ik kijk altijd naar wat ik wél kan. En dat maakt me sterk.”

Dit interview is niet het eerste dat Nando geeft. Dat is duidelijk te zien aan zijn relaxte houding en te horen aan zijn vlotte babbel. En ook met acteren heeft hij al de nodige ervaring. Drie jaar geleden toerde hij het land rond met de toneelvoorstelling ‘Drs. Down’, waarin hij de rol speelde van Lucas, een jongen met Down die wil gaan studeren.
Het stuk werd geschreven door Ivo Niehe en Dick van den Heuvel. Niet geheel toevallig schreef laatstgenoemde ook het scenario van de derde Kameleon-film. ,,Dick tipte Steven de Jong, de regisseur van ‘De Kameleon aan de ketting’ en ik werd uitgenodigd voor een gesprek,” vertelt Nando in de huiskamer van zijn ouders, op een steenworp van zijn nieuwe woning in de vroegere pastorie van de Heilig Hartkerk. ,,De klik tussen hem en mij was er al tijdens dit eerste gesprek en ik kreeg de rol. Daarmee kwam een grote droom uit: spelen in een film.”

PLEK IN GTST
‘De Kameleon aan de ketting’ is gebaseerd op de gelijknamige jeugdboekenserie die grotendeels geschreven is door Hotzte de Rood. Bijzonder is dat deze film geen boekverfilming is, maar er een scenario voor werd geschreven. Nando: ,,De film gaat over de boot De Kameleon die aan de ketting ligt door een verbod op diesel. En er gebeurt natuurlijk van alles waarover ik niks mag zeggen.”
Naast acteren in een film heeft Nando nog meer dromen: ,,Ik zou heel graag meedoen in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Ik heb hierover ook gesproken met Cas Jansen en Vincent Visser, die spelen in de soap én in de Kameleon-film. Samen met iemand van de crew heb ik ook gebeld met Ferry Doedens, die Lucas Sanders speelt in GTST. En ik weet dat er een plek vrijgekomen is dus wie weet…”
De liefde voor het toneelspel ontstond echter al veel eerder, toen de jonge Nando de Molenwijkschool basisonderwijs volgde: ,,Elke vrijdag hadden we een weekafsluiting. Op het podium mochten we dan optreden. Ik was vier jaar toen ik dat voor het eerst deed en ik vond het meteen kei leuk.”
Later werd Nando lid van toneelclub Spring in theater De Speeldoos in Vught. ,,Daar speelde ik met andere mensen met een beperking. Dat is ook de reden dat ik uiteindelijk stopte: ik wil bij een vereniging waarin mensen zónder beperking spelen. Ik denk dat ik daar veel meer kan leren. Ook speel ik graag in stukken met veel heftige emoties. Daar ben ik goed in.”

GEMEENTEHUIS
Het contact met mensen zonder beperking is heel belangrijk voor de acteur. ,,Ik wil meedoen in de maatschappij. Ik wil heel graag normaal behandeld worden. Ik wil gezien en gehoord worden zodat ik kan tonen wie ik ben. Ik werk daarom met plezier in het Boxtelse gemeentehuis. Wat ik daar doe? Van alles. Ik maak de koffieautomaten schoon, controleer de facturen en doe de bestelling van de sanitaire hulpmiddelen.”
Zijn baan bevalt Nando prima. ,,En acteren blijf ik ook graag doen. Ik vond het zo ontzettend leuk om in een film te spelen. Ik heb ook een mooie rol. Ik ben een jongen die werkt op een zorgboerderij en wordt beschuldigd van moord op dieren. Nee, ik ga niet vertellen of ik schuldig ben. Kom maar gewoon naar de bioscoop.”
De draaidagen van ‘De Kameleon aan de ketting’ vonden plaats in juli, augustus en september. Samen met zijn ouders ging Nando tijdens de weekeinden naar Friesland waar de opnames plaatsvonden. Hoewel het een intensieve periode was waarin hij naast de filmopnames vier dagen per week in het gemeentehuis werkte, kijkt de acteur er met veel plezier op terug: ,,Het was een heel bijzondere ervaring en ik heb er drie nieuwe vrienden aan overgehouden. Elke week videobel ik met Sens en Imme Gerritsen, die de tweeling Sietze en Hielke Klinkhamer speelt, en actrice Lieke van den Akker.”
Ook op de opnames zelf kijkt de Boxtelaar met heel veel plezier terug. ,,Scènes moesten vaak wel tien keer opnieuw gespeeld worden. Niet omdat we niet goed speelden, maar omdat er vanuit verschillende camerastandpunten gefilmd werd. Steven zei dan: ‘Jullie deden het fantastisch! We doen het nog een keer. Nu voor de leuk’.”

GEËMOTIONEERD
Nando heeft ook één one taker achter zijn naam staan. Het ging om een heel dramatische scène die door de ijzersterk spelende Boxtelaar zó goed werd neergezet dat meerdere castleden geëmotioneerd raakten. Een duidelijk signaal waaruit blijkt dat mensen met Down heel veel mogelijkheden hebben, Nando goed kan afstemmen op zijn omgeving en zijn prestatie heel bijzonder is. ,,Als ik een scène speelde, vond ik het fijn als Imme, Sens en Lieke naar me kwamen kijken. Ik voelde me dan gesteund en beleef de emoties die erbij horen. Eerder vond ik het heel lastig deze na bijzonder heftige situaties los te laten, maar het lukt me steeds beter. Papa en mama helpen mij hierbij.”
Nando hoopt dat de film veel bioscoopbezoekers trekt: ,,Het is een leuke film die geschikt is voor alle leeftijden. En ik ben zelf natuurlijk heel erg nieuwsgierig naar het resultaat en de reacties erop.”
Nando mag misschien nog een liedje opnemen met musicus Syb van der Ploeg, die een rol speelt in de derde Kameleon-film én de muziek schreef. ,,Ik heb er zin in en vind dat ik goed zingen, al is mijn vader het daar niet mee eens. Maar of het echt doorgaat: geen idee. Tja, zo werkt de filmwereld.”

‘De Kameleon aan de ketting’ wordt medio juli 2021 verwacht in de Nederlandse bioscopen.

BINNENSTEBUITEN
Afgelopen maandag was Nando ook te zien op televisie. Het lifestyle-programma BinnensteBuiten van KRONCRV bracht kerstsfeer in de hal van de vroegere pastorie van de Heilig Hartkerk. Daar woont Nando sinds afgelopen zonder met zes andere jongvolwassenen met een beperking. Voor het door hun ouders ontwikkelde project Woongewoon realiseerde woonstichting Joost in het momumentale pand zeven afzonderlijke appartementen en een gemeenschappelijke woonkamer en keuken.

OP DE FOTO: Nando Liebregts poseert met Sens en Imme Gerritsen (14) uit Utrecht die in de huid kruipen van Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer. Lieke van den Akker speelt de rol van Jossie die bij Nando op de zorgboerderij zit. (Foto: Joris van Harmelen).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 17 minuten geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 47 minuten geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 2 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 4 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 18 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 19 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 21 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu gisteren