Op veel plekken in de Leunisdijk liggen de stenen erbij zoals op deze foto. Volgend jaar gaat de straat op de schop. (Foto: Peter de Koning).
Op veel plekken in de Leunisdijk liggen de stenen erbij zoals op deze foto. Volgend jaar gaat de straat op de schop. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Reconstructie Leunisdijk gaat begin 2021 dan toch van start

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Esch (c) Nieuws (c)

De herinrichting van de Leunisdijk in Esch gaat volgend jaar dan toch echt beginnen. De aanbesteding is achter de rug en het werk is gegund aan aannemersbedrijf Van der Zanden uit Moergestel. Dat meldde de gemeente Haaren aanwonenden deze week per brief.

Eigenlijk zou de schop een jaar geleden al de grond in gaan. De drukke weg vanuit het centrum van Esch richting Boxtel is buurtbewoners al jaren een doorn in het oog. Er wordt vaak te hard gereden, trillingen veroorzaken scheuren in de huizen en de stoep is op veel plekken zo verzakt dat rolstoelgebruikers of kinderwagens er veel last van hebben.

WERKGROEP

Kortom, het was tijd voor een reconstructie van de Leunisdijk. Een werkgroep, bestaande uit straatbewoners, zocht samen met de gemeente Haaren naar een oplossing. Gaandeweg stuitten de partijen op problemen zoals een verouderde riolering en een gasleiding die in het midden onder de weg ligt.

Ook de kosten waren een tijdlang een probleem in aanloop naar de daadwerkelijke uitvoering. Die stegen door de onvoorziene problemen en de duurder wordende materialen. Het Haarense college van B en W vroeg een extra krediet aan van zeven ton. Daar ging de gemeenteraad mee akkoord.

Even leek het nog of de gemeente Boxtel, waar Esch vanaf 1 januari onder valt, dwars zou gaan liggen. Maar wethouder Herman van Wanrooij zag al snel in dat het op de lange termijn duurder zou zijn als er nu niet extra geld voor het project gebruikt zou worden.

BOXTEL

Dit voorjaar is het dus zover. De Leunisdijk ondergaat een flinke metamorfose en kan er dan weer voor jaren tegenaan. De kosten: zo’n 1,5 miljoen euro. De gemeente Boxtel is vanaf nu verantwoordelijk voor het project. Een exacte startdatum is nog niet bekend.

q Op veel plekken in de Leunisdijk liggen de stenen erbij zoals op deze foto. Volgend jaar gaat de straat op de schop. (Foto: Peter de Koning).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 3 minuten geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 1 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 2 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 2 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 5 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 6 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 20 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 22 uur geleden