Afbeelding

Dit moet je weten over de basisverzekering in 2021 (zakelijke mededeling)

Zakelijk

Ondertussen hebben all zorgverzekeraars in Nederland hun premie vastgesteld voor de zorgverzekering in 2021. Helaas hebben de meeste verzekeraars de premie van de zorgpolis verhoogd. Ook de goedkoopste zorgverzekering 2021 zal dus duurder zijn dan die van dit jaar. Hierbij worden niet alleen de aanvullende verzekeringen in de meeste situaties duurder, maar dit geldt ook voor de basisverzekering. Als je gaat overstappen zorgverzekering dan is het dus slim om hier rekening mee te houden. Hieronder kun je meer lezen over de basisverzekering. 

Geregeld in de wet

Alle basisverzekeringen dekken de zorg uit het basispakket, wat door de overheid geregeld is in de wet. Bij het kiezen van een zorgverzekering is het dan ook goed om te weten dat de belangrijkste zorg verzekerd is, dit is namelijk standaard het geval. Ook bij een zorgverzekering speciaal voor studenten zal dit zo zijn. Hierbij kun je onder meer denken aan consulten en behandelingen bij de huisarts. Ook als je moet verblijven in het ziekenhuis of zelfs een ingreep moet ondergaan zal dit standaard verzekerd zijn door de basisverzekering. Hetzelfde geldt voor medicijnen en hulpmiddelen, net zoals psychologische zorg. Zelfs spoedeisende zorg in het buitenland zal gedekt zijn tot aan het Nederlandse tarief door een basisverzekering. 

Niet elke basisverzekering is hetzelfde

Het basisverzekering is dus voor iedereen gelijk. Je zou dan zeggen dat alle basisverzekeringen ook hetzelfde zijn, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Sterker nog, er zijns zelfs erg belangrijke verschillen tussen de diverse zorgpolissen die je af kunt sluiten. Je moet je hier goed bewust van zijn als je alle zorgverzekeringen aan het vergelijken bent. De verschillen in de basisverzekeringen zijn met name te vinden op het vlak van zorgkeuze. Dit zegt iets over de mate waarin je zelf de zorgverleners en ziekenhuis kunt kiezen zonder extra te betalen. Hierbij zijn er drie mogelijkheden. Wil je een vrije keuze als het gaat om het kiezen van een zorgverlener? Dan moet je beslist kiezen voor een zogeheten restitutiepolis. Hierbij heb je namelijk een vrije zorgkeuze en zul je nooit bij hoeven te betalen. Aan de andere kant van de schaal vind je de naturapolis, wat een budget zorgverzekering is. Hierbij geldt een select aanbod van ziekenhuizen en zul je soms bij moeten betalen. Ook heb je nog een normale naturapolis, wat eigenlijk tussen de budget en de restitutiepolis in zit. 

Soms alsnog 100 procent vergoeding

Het is overigens belangrijk om te weten dat je bij een zorgverzekering met een beperkte keuze uit ziekenhuizen in sommige gevallen alsnog 100 procent vergoed krijgt. Dit kan dus gebeuren als je een behandeling ondergaat bij een niet-gecontracteerd ziekenhuis. Zo kan dit voorkomen als je kind onder de 18 verzorgd wordt, maar ook zorg rondom een zwangerschap zal 100 procent vergoed worden. Ditzelfde geldt natuurlijk voor spoedeisende zorg, net zoals voor de behandelingen die alleen in een specifiek maar niet-gecontracteerd ziekenhuis plaats kunnen vinden. Ook behandelingen waarvoor je bent doorverwezen door een medisch specialist naar een specialist in een niet-gecontracteerd ziekenhuis zullen 100 procent worden vergoed.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 2 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 3 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 4 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 16 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 17 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 19 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 22 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 22 uur geleden