Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Shoppen voor lockdown: ‘Gekkenhuis’

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Ondernemen & Werken (c) Nieuws (c)

Normaal gesproken kan je op maandag een kanon afvuren in het Boxtelse winkelhart. Echter, na het ‘uitlekken’ van de kabinetsplannen omtrent de volledige lockdown die later op de avond bekend werd gemaakt, was het een drukte van belang in de winkelstraat. Zaken die normaal op de eerste werkdag van de week zijn gesloten, gingen alsnog open. Met de dreiging van een mogelijke sluiting van een maand boven het hoofd, spraken veel ondernemers van een ‘dramatische situatie’.

,,Het is echt super druk nu”, legt Lieke Alebeek van TinTin kappers gejaagd uit. Een mogelijke sluiting van een maand is volgens haar ‘echt heel erg’. Tijd voor een langer gesprek was er niet; de salon zat vol mensen die nog snel hun haar gedaan wilden hebben. Bij Tuincentrum Boxtel was het maandagmiddag zo druk dat medewerker Kees nauwelijks tijd had voor een gesprek: ,,Het is een gekkenhuis. We draaien met vier kassa’s en krijgen het bijna niet weggewerkt.”

ZELFHULPARTIKELEN

Ook Stephanie Smetsers van Drogist & Cadeau in Liempde had het drukker dan normaal. ,,Wat opvalt is dat veel mensen zelfhulpartikelen inslaan. Ik hoop dat wij open mogen blijven vanwege onze drogisterijfunctie. Het zou niet slim zijn onze zaken te sluiten want dan neemt de druk op de apotheken natuurlijk enorm toe”, legt de Liempdse uit. Later op de avond ontving ze het voor haar goede nieuws dat drogisterijen open mochten blijven. ,,Wat was het spannend vandaag en druk. Blijven we wel of niet open? Maar het verlossende woord is eruit!”, schreef ze via haar sociale media aan haar klanten.

LAATSTE KLANT

De Liempdse winkel blijft maandag open tot de laatste klant vertrokken is. Ook hier was er verder weinig tijd voor een gesprek; de vele klanten moesten worden geholpen.

Natasja Willems van Natasja Fashion in de Boxtelse Rechterstraat ging maandag ook extra open toen ze hoorde van de lockdown-plannen. ,,Jeetjemina, het is niet normaal druk nu”, zei ze die middag. ,,Ik begrijp dat wel, mensen willen toch nog hun kleding komen kopen nu het nog kan.” Minder begrip heeft Natasja voor de komende lockdown: ,,Het is een drama. Dit besluit had al veel eerder moeten worden genomen. Dan zaten we nu niet - juist met de feestdagen - in deze ellendige situatie. Het enige positieve hiervan is, is dat niet alleen de horeca de dupe is van de maatregelen, maar iedereen.”

Kapperszaken in de Rechterstraat kregen nog een toestroom aan klanten. Bij diverse winkels stonden rijen mensen buiten te wachten. In een aantal zaken stond het binnen ook mudjevol. Deze redactie heeft vandaag vragen gesteld aan de gemeente Boxtel over handhaving en burgemeester Ronald van Meygaarden gevraagd naar een reactie. De antwoorden daarop moeten nog volgen.

AL DICHT

De Boxtelse Bart van Roosmalen van Bloemsierkunst Marimba opende maandag in tegenstelling tot veel andere winkeliers zijn deuren juist niet. ,, Ik was vorige week licht verkouden, meer niet. Maar we hebben ons allemaal laten testen omdat ik het belangrijk vind om goed op de gezondheid te letten van mezelf, mijn klanten en mijn personeel”, lichtte de ondernemer toe. ,,Vier medewerkers, waaronder ikzelf, zijn positief getest op het virus. Laten we hopen dat het bij een lichte verkoudheid blijft.”

De bloemenwinkel is gesloten, online kunnen mensen echter wel gebruik maken van de Fleurop service. Van Roosmalen hoopt dat mensen begrip hebben voor het feit dat de deur van de winkel gesloten blijft, maar dat afhalers wel even binnen mogen. ,,Deze hele lockdown is een regelrechte ramp voor de ondernemers, zeker voor de mensen die al eerder hun zaak hebben moesten sluiten.” Van Roosmalen - zelf in quarantaine - blijft echter positief: ,, Natuurlijk is een omzetpiek met kerst geweldig, maar uiteindelijk is de gezondheid van mensen het belangrijkst.”

OP DE FOTO: Veel mensen doken maandag nog snel de winkels in toen bekend werd dat er een volledige lockdown zou komen. (Foto: Albert Stolwijk).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 10 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 11 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 16 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 17 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 18 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 18 apr, 17:30
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 18 apr, 15:46