Jeroen van Kessel bouwt een kerststal van afvalhout. De beelden heeft hij met een figuurzaag vormgegeven. ,,In het buitengebied mag zo'n kerstgroep best groot zijn, ik heb ruimte genoeg." (Foto: Bas van den Biggelaar).
Jeroen van Kessel bouwt een kerststal van afvalhout. De beelden heeft hij met een figuurzaag vormgegeven. ,,In het buitengebied mag zo'n kerstgroep best groot zijn, ik heb ruimte genoeg." (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Gemonde timmert en knutselt erop los

Algemeen Gemonde (c) Nieuws (c) Agenda

Het idee voor de eerste Gimmese Stallekesroute valt in goede aarde bij de Gemondenaren. Er hebben zich al meer dan tachtig deelnemers aangemeld. ,,En we krijgen via de mail allerlei lieve reacties binnen,” zegt medeorganisator Josien den Otter. De kerststallen zijn van 12 december tot en met 6 januari te zien.

Den Otter: ,,We hebben in overleg met de gemeente geen routes uitgewerkt, om groepsvorming te voorkomen. Wel staat er een plattegrond met alle plekken waar kerststalletjes te vinden zijn, op onze Facebookpagina Gimmese Stallekesroute. Bezoekers kunnen op eigen houtje ergens hun wandeling beginnen en zo lang maken als ze zelf willen.”

Omdat de organisatie geen routes samenstelt, is de aanmeldtermijn verlengd. Die liep oorspronkelijk tot 1 december, maar nu kunnen deelnemers zich tot en met 11 december opgeven. Den Otter: ,,We hoeven nieuwe adressen alleen maar aan de plattegrond toe te voegen. Dat is eenvoudig.”

Alle Gemondenaren met een stalletje ontvangen van de organisatie een geplastificeerd kaartje met een QR-code. Bezoekers kunnen die scannen en zien dan de digitale plattegrond.

Volgens Den Otter presenteert Gemonde een gevarieerd palet aan ‘kribkes’. Van traditionele onderkomens voor de Heilige Familie, met os, ezel, herders en het kindeke Jezus als stralend middelpunt, tot eigentijds vormgegeven kerstgroepen met gestileerde figuren.

POEZEN

Annie van de Sande is aan de slag gegaan met poezen. ,,Van een uitgebreide verzameling poezenbeeldjes heb ik een kerstgroep samengesteld. Eerst zette ik een proefopstelling neer, daarna de definitieve. Ik heb de beeldjes van accessoires voorzien, zodat duidelijk is wat ze voorstellen.” Een poes kan dus een schaap verbeelden, Maria, Jozef of zelfs de pasgeboren Jezus.

Van de Sande heeft twee ‘quizvragen’ aan haar stal verbonden. ,,Er staat een beeldje dubbel in. Aan bezoekers de vraag welk. En mensen mogen raden hoeveel poezen er in en om het stalletje figureren. Deelnemers kunnen een prijsje winnen: ik heb namelijk drie beeldjes dubbel.”

De Gemondse is zelf verschillende keren in Liempde de kribjes gaan aanschouwen. Daar wordt al enkele jaren een kerststallenroute gehouden. ,,Ik vond dat ik mee moest doen, nu er hier zoiets georganiseerd wordt. Ik ben wel blij dat de kerstgroepen niet traditioneel hoeven te zijn, want daar houd ik niet van.”

Elders in het dorp werkt Jeroen van Kessel aan een façade van formaat. ,,Ik denk dat mijn kerststal een meter of vier breed is en twee meter hoog.” De bewoner van het buitengebied bouwt zijn creatie van helemaal zelf, van hout. ,,De beelden zijn ongeveer een meter hoog. Ik zaag ze met een figuurzaag uit. Ik maak vooral gebruik van afvalhout.” Een paar levensechte schapen zouden in dit decor niet misstaan.

In het hart van het lintdorp ligt de Sint-Lambertusschool. Ook die haakt aan met een ‘stalleke’. Het is een ontwerp dat traditionele en eigentijdse elementen combineert. De Heilige Familie, geschilderd op latten, oogt herkenbaar en vertrouwd: Jozef met zijn donkere baard en Maria in het blauw. De gebouwen eromheen zien er juist heel modern uit, als grootstedelijke hoogbouw. Nu is er in Betlehem de laatste tweeduizend jaar ook wel wat veranderd, dus wat eigentijdse panden passen best.

Dit zijn nog maar drie van de ruim tachtig voorbeelden. Liefhebbers kunnen zich de komende weken in Gemonde onderdompelen in kerstsfeer, maar liever niet allemaal tegelijk.

KINDEREN

De twee initiatiefnemers, Den Otter en Linda van Boeckel, hebben ook aan de Gemondse kinderen gedacht. Voor hen zetten de vrouwen een Lego- en Duplochallenge op touw. Den Otter: ,,We roepen kinderen zich voor de challenge aan te melden en een stalletje van Lego of Duplo te bouwen. Het is de bedoeling dat ze dit op een zichtbare plek voor het raam zetten. Een jury bekijkt alle bouwwerkjes en kiest daar een winnende creatie uit. Aanmelden kan via https://tinyurl.com/y2x5k6tq..” Aan de stalletjes van de volwassenen is geen competitie verbonden.

Met dezelfde link als voor de Legochallenge kunnen mensen aangeven dat ze mee willen doen met de kerststallenroute. Een e-mailtje sturen kan ook: gimmesestallekesroute@gmail.com..

pp Jeroen van Kessel bouwt een kerststal van afvalhout. De beelden heeft hij met een figuurzaag vormgegeven. ,,Hier in het buitengebied mag zo’n kerstgroep best groot zijn, ik heb ruimte genoeg.”

Maria en Jozef in poezengedaante. Jezus ligt nu eens niet in een voederbak, maar in een rieten mandje. Hij kijkt met heldere blik de wereld in. Het kitten lijkt overigens niet erg op zijn ouders, die allebei voornamelijk wit zijn. Wellicht de invloed van de heilige geest. (Foto's: Bas van den Biggelaar).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 6 minuten geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 32 minuten geleden
Logo
Han Swinkels, voorzitter van de hockeyclub en lid Merijn Simons ondersteunen de actie van harte.
Hockeyclub MEP betrekt kinderen uit arme gezinnen bij sport Sport 1 uur geleden
Logo
Een scene uit het driedelige theaterstuk In voor- en tegenspoed dat Boxtheater de afgelopen weken uitvoerde: ambtenaar van de burgerlijke stand (Lizzy Nonnemaker) vliegt bruidegom Michel (Frenk Breuer) naar de keel terwijl bruid Carlijn (Suzanne Wouters) probeert in te grijpen.
Vermakelijk ongemak tijdens Boxtheater Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Irene klopt fysiek spelend Gassel op het nippertje Sport 3 uur geleden
De première van de film Bloedverwanten was een succes. De cast en crew werden na afloop overladen met complimenten. Geheel rechts regisseur Maarten Melis.
Cast en crew Bloedverwanten overstelpt met complimenten Cultuur 18 uur geleden
Koningsdag in Gemonde. Een feest voor jong en oud(er). De jeugd komt 's ochtends aan bod, daarna zijn de voetbalvelden het domein van deelnemers aan het zes-tegen-zestoernooi van Irene. Op vrijdag 26 april vieren jongeren feest met DJ's uit eigen dorp.
Gemondenaren vieren koningsdag op voetbalveld Verenigingen 20 uur geleden
Logo
What's Up Rosemary en Emmanuel.
What's Up, Rosemary & Emmanuel? Jeugd 23 uur geleden